Ikäihmiset ja kodin turvallisuus

Ikäihmiselle turvallinen koti

Läheisesi hoitajana sinä olet avainasemassa ja voit auttaa häntä pysymään liikuntakykyisenä. Se onkin tärkeää, sillä liikuntakyky auttaa läheistäsi pysymään myös itsenäisempänä.
 
Kun vietät aikaa läheisesi kotona tai omassa kodissasi, voit panna merkille riskit ja estää mahdolliset onnettomuudet, jotka saattaisivat uhata läheisesi liikuntakykyä. Toimi näin. 
 
Pohdi ensin, kärsiikö läheisesi jostain seuraavista:
  • liikuntarajoitteet
  • tasapaino-ongelmat
  • motoristen taitojen heikentyminen
  • heikentynyt näkö
  • dementia, sekavuus tai muut henkiset rajoitteet.
Jos läheisesi ongelmana on jokin edellä mainituista, kuvittele itsesi hänen asemaansa. Kokeile liikkumista kotona hänen tapaansa. Tarkista lattiat ja matot – ovatko ne liukkaita? Kokeile läheisesi kotona mahdollisesti olevia portaita. Varmista, että läheisesi käyttämät kengät tai tossut eivät ole liukkaat. Onko kaide tukeva? Onko vessaan helppo päästä? Entä pääseekö läheisesi turvallisesti kylpyammeeseen tai suihkuun ja sieltä pois?  

Suurin vaara

Kaatuminen on suurin uhka ikäihmisen liikuntakyvylle. Kaatuminen voi helposti aiheuttaa luunmurtumia, mustelmia ja uuden kaatumisen pelkoa. Vanhemmat luut murtuvat helpommin kuin nuoret, ja ne myös paranevat hitaammin eivätkä yhtä täydellisesti. Kaatuminen on vakavien vammojen pääasiallinen syy. Erityisesti keittiössä tai portaissa kaatuminen on vaarallista, ja niinpä tämän estämiseen kannattaa paneutua. Jos läheisesi menettää liikuntakykynsä, tulee inkontinenssista suuri ongelma. Läheisesi ei nimittäin ehkä pääse enää vessaan itse.

Mitä sinä voit tehdä?

Tee muutoksia läheisesi kotona vähentääksesi mahdollisesta kaatumisesta aiheutuvia riskejä. Osta ja asenna sopivia tuotteita ja palveluita – sellaisia, jotka auttavat läheistäsi liikkumaan mukavasti ja turvallisesti. 
 
Saat täydellisemmän kotona sattuvien kaatumisten ennaltaehkäisyoppaan lataamalla TENAn kodin turvallisuuden tarkistuslistan (PDF).