Hoidettavani on fyysisesti ja henkisesti kykenemätön itse peseytymään, pukeutumaan tai suoriutumaan vessassa asioinnista

Hoidettavani on fyysisesti ja henkisesti kykenemätön itse peseytymään, pukeutumaan tai suoriutumaan vessassa asioinnista

Ole rauhallinen ja vakuuttava

Kokonaisuuteen vaikuttaa suuresti, missä määrin läheisesi henkinen ja fyysinen taso on laskenut. Hoidettava voi olla sillä tasolla, ettei hän juurikaan reagoi inkontinenssiin tai sinun huolenpitoosi. Toisaalta esimerkiksi dementikoilla tietoisuus voi olla korostunut, jolloin he voivat kokea pidätyskyvyttömyytensä hoidon kiusallisena ja stressaavana. Onpa tila millainen tahansa, nopeasti ja rauhallisesti, henkilökohtaista arvokkuutta kunnioittaen hoidetut vessakäynnit auttavat selvittämään tilanteet ilman sen suurempaa dramatiikkaa.

Hanki tarkoituksenmukaiset inkontinenssisuojat

Tarkoituksenmukaiset vaipat imevät eritteet ja pitävät ulosteen ja hajut sisällään. Näin suojataan hoidettavan vaatteita, vuodetta, ympäristöä ja hänen arvokkuuttaan. Inkontinenssisuojissa on oma sarja miehille ja naisille. Koko- ja imukykyvalikoima on suuri. Alusvaatteiden tapaan päälle puettavat suojat soveltuvat erinomaisesti hoidettaville, jotka voivat seistä suojia vaihdettaessa. Jos sen sijaan kyseessä on vuodepotilas, erityisesti heille suunnitellut suojat helpottavat huomattavasti vaihtamista. Vuodepotilaille suunniteltu TENA Flex vähentää hoitajan selkään kohdistuvaa rasitusta ja nopeuttaa vaihtamista. Tuotteet-osiossa on lisätietoja tästä ja muista inkontinenssituotteista.

Luokaa yhdessä hyvin toimiva ympäristö

Tämä vaihtelee fyysisten tarpeiden mukaan. Jos joudut avustamaan esimerkiksi pyörätuolipotilasta vessaan, pidä kulkureitti sinne esteettömänä. Vaatteiden tulee olla helposti riisuttavia, kuten väljät hameet ja vyötärönauhalliset housut. Sijoita vessaan tai makuuhuoneeseen kannellinen säiliö käytetyille suojille. 

Vaihtaminen ja hygienia

Huolehdi, että puhtaita suojia on helposti saatavilla. Jos avustettava henkilö voi seistä vaihdon aikana, sivusta avattavat housuvaipat ovat kätevimmät käyttää. Makuuasennossa vaihdettaville henkilöille on kehitetty omat, vaihtamista helpottavat tuotteet. Vuodepotilaille suunniteltu TENA Flex vähentää hoitajan selkään kohdistuvaa rasitusta ja nopeuttaa vaihtamista. Tuotteet-osiossa on lisätietoja tästä ja muista inkontinenssituotteista.

Ihonhoito

Virtsa usein ärsyttää ihoa, joka etenkin vanhuksilla voi olla hyvinkin herkkä. Hyvin imukykyiset ja hengittävät suojat, jotka siirtävät virtsan nopeasti ihon pinnalta vaikka henkilö olisi istuma-asennossa tai makuulla pitkiäkin aikoja, vähentävät riskiä ihon ärtymisestä. Jos olet huolissasi hoidettavasi ihon herkkyydestä, tutustu Tuotteet-osiossa suojiin, jotka on suunniteltu vähentämään ihoärsytystä. Kosteuspyyhkeet ovat tavallista vessapaperia helppokäyttöisempiä ja hellempiä iholle erityisesti ulosteen puhdistuksessa.

Riittävä nesteen saanti

Hoidettava haluaa ehkä vähentää juomista, mutta tämä voi tehdä virtsasta väkevämpää, mikä ärsyttää virtsarakkoa ja tekee siitä aktiivisemman. Rohkaise hoidettavaasi juomaan normaalisti luonnollisen janon tunteen mukaan. Sen pitäisi riittää pitämään virtsa terveen vaaleankeltaisen värisenä. Kuten saattaa arvata, liika juominen lisää pakottavaa virtsaamistarvetta, joten kannattaa pysyä kohtuudessa.

Muistathan, että tietyt juomat vauhdittavat nesteen poistumista

Tarkoitus ei tietenkään ole kieltää nautintoja hoidettavalta, mutta on hyvä tietää, että kofeiini, alkoholi ja poreilevat juomat ovat diureetteja, jotka lisäävät tarvetta käydä vessassa.

Luo selkeät rutiinit itsellesi ja läheisellesi

Jos hoidettavan henkinen taso on laskenut, tutut rutiinit luovat turvallisuuden tunnetta. Ahdistus lievenee, kun vaihtorutiinit ovat tuttuja niin ajoituksen, toimintatapojen ja jopa siinä yhteydessä puhuttujen asioiden suhteen. Luo tutut toimintatavat, joita hoidettava osaa odottaa vaihdon yhteydessä ja rytmitä ne sopivasti muun ohjelman, kuten aterioiden, levon ja vaikkapa TV:n katselun lomaan.  Järjestä aikaa myös itsellesi vuorottelemalla toisen hoitajan tai perheenjäsenen kanssa. Myös hänen on pitäydyttävä sovituissa rutiineissa.  Muita läheisesi hoitoa helpottavia vinkkejä saat kahvilasta.

Pyydä tilapäisapua paikallisjärjestöistä tai vapaaehtoispalveluista

Ota selvää asuinpaikkakuntasi aikuisten päivähoitopalveluista ja terveydenhoitolaitoksista. Niistä voi saada pätevän tilapäisen sijoituspaikan läheiselle, jotta voit itse pitää muutaman tunnin tauon. Ehkäpä hoitopalvelu huolehtii myös kuljetuksista ja ateriapalveluista. Kahvilasta saat muita läheisesi hoitoa helpottavia vinkkejä ja ohjeita.

Jos sinulla on inkontinenssin hoitoon liittyviä kysymyksiä, niihin vastaa asiakaspalvelumme.