Hoidettavani on henkisesti vireä mutta fyysisesti kykenemätön itse peseytymään, pukeutumaan tai suoriutumaan vessassa asioinnista

Toimikaa yhdessä


Jos läheisesi on lähiaikoina menettänyt liikuntakykynsä osittain tai kokonaan, hänen ja myös sinun on totuteltava avustamiseen kaikissa perustoiminoissa, kuten syömisessä, peseytymisessä ja vessakäynneissä. Intiiminä toimintona juuri vessakäynti voi aluksi tuntua nololta tai kiusalliselta etenkin, jos ette vielä kumpikaan ole oikein selvillä, miten asiointi sujuisi mahdollisimman mukavasti. Tehkää toimintasuunnitelma yhdessä ja kuunnelkaa toistenne ehdotuksia ja epäilyjä. Ennen pitkää rutiinit alkavat luontua ja alkuvaiheen kiusaantuneisuus katoaa.

Huolehdi kunnollisesta inkontinenssisuojauksesta

Sopiva inkontinenssisuoja imee eritteet ja pitää ulosteen ja hajut sisällään suojaten hoidettavan vaatteita, elinympäristöä sekä arvokkuutta. Inkontinenssisuojia on oma sarja miehille ja naisille. Koko- ja imukykyvalikoima on suuri. Alusvaatteiden tapaan päälle puettavat suojat soveltuvat erinomaisesti hoidettaville, jotka voivat seistä suojia vaihdettaessa. Sen sijaan jos kyseessä on vuodepotilas, heille erityisesti suunnitellut suojat helpottavat huomattavasti vaihtamista. Vuodepotilaille suunnitellun TENA Flex -suojan käyttö vähentää hoitajan selkään kohdistuvaa kuormitusta ja nopeuttaa vaihtamista. Tuotteet-osiossa on lisätietoja tästä ja muista inkontinenssituotteista.

Luokaa yhdessä hyvin toimiva ympäristö

Tämä vaihtelee fyysisten tarpeiden mukaan. Jos hoidettava pystyy menemään vessaan itse pyörätuolilla tai kävelytukea käyttäen, huolehdi kulkureitin esteettömyydestä. Vaatteiden tulee olla helposti riisuttavia, kuten väljät hameet ja vyötärönauhalliset housut. Sijoita vessaan tai makuuhuoneeseen kannellinen säiliö käytetyille suojille. 

Vaihtaminen ja hygienia

Huolehdi, että puhtaat suojat ovat helposti saatavilla. Jos hoidettava kärsii ulosteen pidätyskyvyttömyydestä, sivuilta avattavat housuvaipat soveltuvat parhaiten, jos suoja voidaan vaihtaa hänen seistessään. Vuodepotilaiden vaihto käy sujuvimmin, kun käytetään hengittävää TENA <i>Flex</i> vyövaippaa. Kosteuspyyhkeet ovat tavallista vessapaperia helppokäyttöisempiä ja hellempiä iholle erityisesti ulosteen puhdistuksessa.

Ihonhoito

Virtsa usein ärsyttää ihoa, joka etenkin vanhuksilla voi olla hyvinkin herkkä. Hyvin imukykyiset ja hengittävät suojat, jotka siirtävät virtsan nopeasti ihon pinnalta vaikka henkilö olisi istuma-asennossa tai makuulla pitkiäkin aikoja, vähentävät riskiä ihon ärtymisestä. Jos olet huolissasi hoidettavasi ihon herkkyydestä, tutustu Tuotteet-osiossa suojiin, jotka on suunniteltu vähentämään ihoärsytystä.

Riittävä nesteen saanti


Hoidettava haluaa ehkä vähentää juomista, mutta tämä voi tehdä virtsasta väkevämpää, mikä ärsyttää virtsarakkoa ja tekee siitä aktiivisemman. Rohkaise hoidettavaasi juomaan normaalisti luonnollisen janon tunteen mukaan. Sen pitäisi riittää pitämään virtsa terveen vaaleankeltaisen värisenä. Kuten saattaa arvata, liika juominen lisää pakottavaa virtsaamistarvetta, joten kannattaa pysyä kohtuudessa.

Muistathan, että tietyt juomat vauhdittavat nesteen poistumista

Tarkoitus ei tietenkään ole kieltää elämän pieniä nautintoja hoidettavalta, mutta on hyvä tietää, että kofeiini, alkoholi ja poreilevat juomat ovat diureetteja, jotka lisäävät virtsaamistarvetta.

Pyydä tilapäisapua paikallisista hoito-organisaatioista tai vapaaehtoispalveluista

Ota selvää asuinpaikkakuntasi aikuisten päivähoitopalveluista ja terveydenhoitolaitoksista. Niistä voi saada pätevän tilapäisen sijoituspaikan läheiselle, jotta voit itse pitää muutaman tunnin tauon. Hänelle voi samalla järjestyä mahdollisuus toimintoihin ja virikkeisiin, joita ei ole tarjolla kotona. Ehkäpä hoito-organisaatio voi järjestää myös kuljetuksen, ryhmätoimintaa, retkiä ja ruokailut. Sama taho saattaa järjestää myös ateriapalveluja. Kahvilasta saat vinkkejä ja neuvoja muilta omaishoitajilta.

Jos sinulla on inkontinenssin hoitoon liittyviä kysymyksiä, niihin vastaa asiakaspalvelumme