Hoidettavani on fyysisesti toimintakykyinen, mutta henkisen tason alenemisen vuoksi vahingoilta ei voi välttyä


 

Ole rauhallinen ja vakuuttava

Jos läheisesi dementian tai hermovaurioiden vuoksi laskenut henkinen taso estää häntä tunnistamasta vessakäyntien tarvetta, vahinkojen sattuminen voi olla hyvinkin ahdistavaa. Tilanne ei dramatisoidu, jos voit huolehtia vahingosta nopeasti ja rauhallisesti, hoidettavan henkilökohtaista arvokkuutta kunnioittaen.

Pidä huoli, että hänellä on tarvittavat inkontinenssisuojat

Sopiva inkontinenssisuoja imee eritteet ja pitää ulosteen ja hajut sisällään suojaten hoidettavan vaatteita, elinympäristöä sekä arvokkuutta. Inkontinenssisuojia on oma sarja miehille ja naisille. Koko- ja imukykyvalikoima on suuri. Alusvaatteiden tapaan päälle puettavia housunmallisia suojia pidetään yleensä sopivimpina henkilöille, joiden henkinen vireys on laskenut, koska ne saavat olon tuntumaan mahdollisimman normaalilta. Tuotteet-osiossa on lähempiä tietoja eri tuotteista.

Riittävä nesteen saanti

Hoidettava haluaa ehkä vähentää juomista, mutta tämä voi tehdä virtsasta väkevämpää, mikä ärsyttää virtsarakkoa ja tekee siitä aktiivisemman. Rohkaise hoidettavaasi juomaan normaalisti luonnollisen janon tunteen mukaan. Sen pitäisi riittää pitämään virtsa terveen vaaleankeltaisen värisenä. Kuten saattaa arvata, liika juominen lisää pakottavaa virtsaamistarvetta, joten kohtuus kannattaa säilyttää.

Muistathan, että tietyt juomat vauhdittavat nesteen poistumista

Tarkoitus ei tietenkään ole kieltää nautintoja hoidettavalta, mutta on hyvä tietää, että kofeiini, alkoholi ja poreilevat juomat ovat diureetteja, jotka lisäävät tarvetta käydä vessassa.

Säännöllinen vessassa käynti auttaa vähentämään vahinkoja

Ellei läheisesi muista käydä vessassa, muistuta siitä säännöllisesti pitkin päivää ja vielä juuri ennen nukkumaan menoa. Jos hoidettavan henkinen taso sitä edellyttää, vie itse hänet vessaan. Auta valitsemaan vessassa asiointia nopeuttavat, helposti riisuttaavat vaatteet, kuten väljä hame tai vyötärönauhalliset housut.

Vaihtaminen ja hygienia

Läheisesi voi olla varautunut vahinkoon sellaisen tapahduttua ja ehkä pystyy itse vaihtamaan. Auta tarvittaessa. Kummin päin tahansa, huolehdi siitä, että puhtaita suojia on vessassa helposti saatavilla ja että käytetyille suojille on varattu kannellinen säiliö. Sivuilta avattavat housuvaipat nopeuttavat ja helpottavat vaihtoa. Kosteuspyyhkeet voivat olla tavallista vessapaperia helppokäyttöisempiä ja hellävaraisempia iholle.

Ihonhoito

Virtsa usein ärsyttää ihoa, joka etenkin vanhuksilla voi olla hyvin herkkä. Hyvin imukykyiset ja hengittävät suojat, jotka siirtävät virtsan nopeasti ihon pinnalta vaikka henkilö olisi istuma-asennossa pitkiäkin aikoja, vähentävät riskiä ihon ärtymisestä. Jos olet huolissasi hoidettavasi ihon herkkyydestä, tutustu Tuotteet-osiossa suojiin, jotka on suunniteltu vähentämään ihoärsytystä.

Luo rutiinit itsellesi ja läheisellesi

Muistiltaan ja mielenterveydeltään vajaakuntoiset tuntevat olonsa turvallisemmaksi, kun noudatetaan selkeitä päivärutiineja. Se voi puolestaan vähentää vahinkoja niiltä, jotka ainakin ajoittain voivat itse huolehtia vessakäynneistään. Säännöllisiin päivärutiineihin kuuluvat ruokailut, vessakäynnit, lepo sekä vapaa-ajan toiminnot, kuten ulkoilu tai TV:n katselu. Järjestä myös itsellesi aikaa, jolloin hoidettavasi tottuu tulemaan toimeen yksin, jos se vain on mahdollista. Tarvittaessa tilallesi voi ajoittain tulla toinen hoitaja. Vaikka hoidettavasi päivittäiset toiminnot ovat kuinka vähäisiä, säännöllinen päiväohjelma voi auttaa vähentämään vahinkoja. Muita läheisesi hoitoa helpottavia vinkkejä saat kahvilasta.

Pyydä tilapäisapua paikallisjärjestöistä tai vapaaehtoispalveluista

Ota selvää asuinpaikkakuntasi aikuisten päivähoitopalveluista ja terveydenhoitolaitoksista. Niistä voi saada pätevän tilapäisen sijoituspaikan läheiselle, jotta voit itse pitää muutaman tunnin tauon. Tämä tarjoaa hoidettavalle mahdollisuuden tavata uusia, vastaavassa tilanteessa olevia ihmisiä. Ehkäpä hoito-organisaatio voi järjestää kuljetuksen, ryhmätoimintaa, retkiä ja ruokailut. Sama taho saattaa järjestää myös ateriapalveluja. Kahvilasta saat muita läheisesi hoitoa helpottavia vinkkejä ja ohjeita.

Jos sinulla on inkontinenssin hoitoon liittyviä kysymyksiä, niihin vastaa asiakaspalveluumme.