Hoidettavani pukeutuu ja peseytyy omatoimisesti. Joskus hän vain ei pysty hallitsemaan virtsarakkoaan.

Tapauksesta ei pidä tehdä numeroa.


Tietysti läheisestä on kiusallista, jos oman kehon kontrolli pettää ja tapahtuu vahinko. Sellainen ei saisi kuitenkaan johtaa elämisen laatua laskevaan eristäytymiseen ja harrastusten hylkäämiseen. Asiasta keskusteleminen rehellisesti mutta ymmärtäväisesti auttaa hoidettavaa tajuamaan, ettei pidätyskyvyttömyyden tarvitse suurestikaan muuttaa elämää. Käyttämällä sopivia tuotteita ja noudattamalla ohjeita he voivat jatkaa normaalia sosiaalista elämäänsä ilman pelkoa kiusallista tilanteista.

Vakuuttakaa hänelle, että pidätyskyvyttömyydestä kärsiviä on paljon


Pidätyskyvyttömyys on hyvinkin yleistä. Joka neljäs nainen ja joka kahdeksas mies kärsii siitä joskus. Naisilla se on yhtä yleistä kuin heinänuha. Syitä on useita. Kyseessä on vain eräs fyysinen ongelmatilanne, joita tulee vastaan niin nuorille kuin vanhoillekin.

Mieti ensin, voisivatko jotkin yksinkertaiset elämäntapojen muutokset auttaa.

Riittävä nesteen saanti

Hoidettava haluaa ehkä vähentää juomista, mutta tämä voi tehdä virtsasta väkevämpää, mikä ärsyttää virtsarakkoa ja tekee siitä aktiivisemman. Rohkaise hoidettavaasi juomaan normaalisti luonnollisen janon tunteen mukaan. Sen pitäisi riittää pitämään virtsa terveen vaaleankeltaisen värisenä. Kuten saattaa arvata, liika juominen lisää pakottavaa virtsaamistarvetta, joten kohtuus kannattaa säilyttää.

Muistathan, että tietyt juomat vauhdittavat nesteen poistumista.

Tarkoitus ei tietenkään ole kieltää nautintoja hoidettavalta, mutta on hyvä tietää, että kofeiini, alkoholi ja poreilevat juomat ovat diureetteja, jotka lisäävät tarvetta käydä vessassa.

Luokaa yhdessä hyvin toimiva ympäristö

Esteetön kulkureitti vessaan on tärkeää, jotta tarvittaessa sinne ennättää mahdollisimman nopeasti. Vaatteiden tulee olla helposti riisuttavia, kuten väljät hameet ja vyötärönauhalliset housut. Hoidettavan omasta likapyykkikorista voi myös olla iso apu. Sen avulla hän voi huolehtia omasta likapyykistään ja tuntee tilanteen olevan hallinnassa. Sijoita vessaan tai makuuhuoneeseen kannellinen säiliö käytetyille suojille. 

Ulkona ja matkoilla

Huolehdi siitä, että hoidettavalla on aina mukanaan laukussa tai takin taskussa varasuojia ja muovipussi käytetylle suojalle. Varaa junassa ja lentokoneessa paikka vessan läheltä. Varmista, että auton tai bussin kuljettaja järjestää säännöllisen vessatauon pitkillä matkoilla.

Lantionpohjan lihasharjoitukset

Jos hoidettavalla on ponnistusinkontinenssi, kehon hallintaa voi yrittää parantaa lantionpohjan lihaksia harjoittamalla. Tämän kaltainen lääkintävoimistelu on yleensä ensimmäinen ponnistusinkontinenssin hoitokeino. Jopa 70 % lievistä ja keskitason tapauksista voidaan korjata tai jopa parantaa kokonaan säännöllisillä ja asianmukaisilla lantionpohjan lihasharjoituksilla 3 - 6 kuukauden kuluessa. Harjoituksia on tämänkin jälkeen jatkettava, jotta vaikutukset pysyvät. Harjoitusten avulla virtsaputken sulkijalihasten hallinta saadaan palautumaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa – vielä 70- ja 80-vuotiaankin oireet on mahdollista parantaa.

Terveydenhuollon asiantuntija voi suositella biopalautehoitoa tai sähköärsytystä lihasharjoitusten tueksi.

Lääketieteelliset apuvälineet

Jos fysioterapia ei tuo apua vaivaan, lääkäri saattaa harkita vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Väliaikaisena toimenpiteenä saatetaan asentaa katetri, jossa on kannettava virtsapussi. Näin erityisesti silloin, kun inkontinenssi on seurausta tehdystä leikkauksesta.

Yleisimmin käytettyjä apuvälineitä ovat imukykyiset inkontinenssituotteet.
Suojatuotteita on tarjolla eri tasoiseen inkontinenssiin niin miehille kuin naisillekin. Koko- ja imukykyvaihtoehtojen sekä tuotetyyppien laajasta valikoimasta löytyy varmasti sopiva tuote kaikkiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Osassa tuotteita on myös hajunpoistaja, joten läheisesi ei tarvitse huolehtia epämiellyttävistä hajuista tai kosteista laikuista ollessaan kyläisemässä tai kun ystäviä on käymässä.

Napsauttamalla tätä saat lisätietoja inkontinenssisuojien eduista.

Lääkkeet ja kirurgiset toimenpiteet


Joissakin maissa ponnistusinkontinenssin hoitoon käytetään reseptilääkkeitä, ja joissain tapauksissa urologi tai urogynekologi voi harkita kirurgisia toimenpiteitä. Lisätietoja eri vaihtoehdoista saat keskustelemalla asiantuntijahoitajan tai urologin kanssa.

Voit tulostaa nämä tiedot hoidettavalle läheisellesi ohjeeksi ja neuvoa häntä tilaamaan ilmaisen näytteen