Lasten inkontinenssin hoidot

Kannattaa aina selvittää, ettei vaiva johdu tulehduksesta

Jos lapsesi vaikuttaa yökastelua lukuunottamatta terveeltä, on erittäin epätodennäköistä, että taustalla olisi jokin vakava syy. Jos uskot, että vaivan taustalla on tulehdus, lääkäri voi määrätä tekemään virtsakokeen. Tulehduksen mahdollisuus voidaan selvittää lähettämällä virtsanäyte laboratorioon.

Yökasteluhälyttimet (enureesihälyttimet)

Nämä hälyttimet voivat olla tehokas hoitokeino. Hälyttimet on suunniteltu soimaan tai surisemaan kastelun alkaessa. Ne herättävät lapsen, jolloin hän tottuu heräämään virtsaamistarpeen ilmaantuessa.

Terveydenhoitopalvelusi voi joko toimittaa tai joissakin tapauksissa ostaa hälyttimet (jolloin terveydenhoitaja tavallisesti opastaa hälyttimien käytössä). Hälyttimien käytön opettelu vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja sitoutumista, mutta se kannattaa. Saatavilla on kahdenlaisia hälyttimiä.

• "Suoja-alusta- ja kasteluhälyttimissä" on muovinen alusta, joka sijoitetaan tavallisesti kastuvaan kohtaan vuoteen keskiosaan. Kastelualustassa on sähköinen virtapiiri, joka on kytketty soivaan tai surisevaan hälyttimeen liitäntäjohdon avulla. Hälytin kannattaa sijoittaa kauemmas vuoteesta. Näin lapsen on sen soidessa noustava ylös sammuttamaan se, minkä jälkeen hän voi käydä vessassa.
• Minihälyttimet ovat hienompia. Minihälytin kiinnitetään lapsen pyjamaan lähelle päänaukkoa. Ohut johto kytkee hälyttimen tunnistimeen, joka kiinnitetään lapsen alusvaatteisiin. Kosteus aktivoi hälyttimen, jonka äänen voi katkaista hetkeksi. Mutta lapsen on vaihdettava kuivat vaatteet päälleen estääkseen hälytintä soimasta uudestaan.

Yökasteluhälyttimen käyttö

• Ainakin ensimmäisten 10 yön aikana sinun on todennäköisesti herätettävä lapsesi kuullessasi kasteluhälyttimen soivan, jotta lapsi voi sulkea hälyttimen ja käydä vessassa. Sinun on myös autettava lastasi vaihtamaan lakanat ja laittamaan hälyttimen jälleen päälle. Lapsihälyttimen avulla sinun on helpompi kuulla, kun kasteluhälytin alkaa soida.
• Noin 10 päivän jälkeen monet lapset ovat oppineet heräämään ja painamaan hälytintä, joten märkä kohta on aina pienempi. Tämä on edistystä.
• Jos lapsesi ei herää hälyttimen ääneen, voit vahvistaa sitä asettamalla äänirasian metalliastiaan.
• Ole kärsivällinen. Jotkut lapset oppivat kuiviksi noin kahden kuukauden kuluessa hälyttimen käytön aloittamisesta, mutta monet lapset tarvitsevat neljä kuukautta aikaa.
• Jos lapsesi oppii täysin kuivaksi hälyttimen avulla, jatka hälyttimen käyttöä vielä yhden kuukauden ajan.

Tosiasiassa lapsi on aika usein perheessä ainoa, joka ei herää näihin hälyttimiin. Kuivaksi oppimisen onnistuminen on noin 68 %:n luokkaa tällä menetelmällä. Mikäli noin kuuden viikon kuluessa ei tapahdu mitään edistymista (pienempiä märkiä kohtia tai aina myöhemmin ja myöhemmin soivaa hälytintä), on paras lopettaa hälyttimen käyttö ja kokeilla uudelleen muutaman kuukauden päästä.