Yleisiä vinkkejä opettajille ja vanhemmille

Ohessa on joitakin vanhemmilta, sairaanhoitajilta ja opettajilta keräämiämme hyödyllisiä vinkkejä lapsen virtsankarkailun hallitsemiseksi.

Vinkki 1 – Ole kärsivällinen. Ole kärsivällinen, vaikka tiedämme sen olevan vaikeaa. Useimmilla lapsilla yökastelu menee ohi itsestään, ja jos lapsi on viisivuotias tai sitä nuorempi, todellista syytä huoleen ei ole.

Vinkki 2 – Ole rauhallinen ja kannustava. Muista, että lapset aistivat herkästi kärsimättömyyden, turhautuneisuuden ja ahdistuneisuuden.

Vinkki 3 – Kerro lapselle, että virtsankarkailu on yleinen ilmiö. Lapsesi voi tuntea olonsa yksinäiseksi ja olla huolissaan siitä, että hänessä on jotain vikana. Mainitse, että koulussa muutkin lapset voivat kärsiä samasta vaivasta, mutta he eivät välttämättä puhu siitä. Virtsa karkailee, koska lapsen rakko ei toimi vielä aivan kunnolla.

Vinkki 4 – Asioiden selittäminen rauhoittaa lasta, joten pidä lapsellesi biologiantunti (voit käyttää apuna oheisia tietoja). Nuoremmille lapsille voit kertoa asiasta vaikkapa tarinan muodossa: "Herra Rakko vasta opettelee tehtäviänsä ja tutustuu muihin… pian he kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään ja kaikki sujuu hienosti." Tieto elinten toiminnasta ja siitä, että tilanne korjaantuu ajan mittaan, hälventää tilanteeseen liittyvää salaperäisyyttä ja pelkoa. Saat lisätietoja kohdasta Syyt.

Vinkki 5 – Muista, että lapsesi tulee voida edelleen juoda, kun hänellä on jano. Tämä voi vaikuttaa oudolta, mutta nesteiden nauttimisen rajoittaminen väkevöittää virtsaa, mikä voi lisätä ärsytystä ja aiheuttaa ongelmia. Joten anna lapsen juoda normaalisti, ei kuitenkaan juuri ennen nukkumaanmenoa.

Vinkki 6 - Vanhempien kannattaa kertoa opettajille, jos lapsi kärsii päiväkastelusta. Näin opettajat voivat tukea lasta ja varmistaa, että lapsi pääsee vaivattomasti koulun vessaan. Toinen hyvä idea on pakata jumppavarusteisiin tai koululaukkuun varahousut.

Vinkki 7 - Kerro lapselle omista tai sisaruksen mahdollisista samoista ongelmista. Tämä antaa lapselle toivoa, sillä hän tajuaa, että muutkin ovat läpikäyneet saman tilanteen ja että kyseessä on vain ohimenevä vaihe.

Vinkki 8 - Tukahduta kavereiden kiusoittelu heti alkuunsa. Lapset voivat olla aika julmia toisilleen etenkin päiväkastelun suhteen. Tämän vuoksi on tärkeää selittää, että kaikki ovat fyysisesti erilaisia (eikä ketään saa haukkua tämän vuoksi): jotkut ovat likinäköisiä, toisilla on allergioita tai syntymämerkkejä jne.  Sinun tulisi muistuttaa siitä, että "eri ihmiset kehittyvät eri tahtiin, eivätkä ihmiset itse pysty vaikuttamaan tähän mitenkään. Kaikki voivat kuitenkin olla ystävällisiä toisilleen ja auttaa heikompiaan."

Vinkki 9 - Älä anna lapsen yökastelun muodostua häntä määrittäväksi ominaisuudeksi. Lapsesi voi olla näyttelijä, taitelija, urheilija, tutkimusmatkailija, hoitaja tai ilkikurinen vintiö, mutta hänestä ei koskaan saisi tehdä "yökastelijaa".