Käytämme tällä sivustolla evästeitä. · Mitä ovat evästeet? Hyväksyn

Ihonhoito ja ihon terveys

Iho muuttuu iän myötä herkäksi. Tämä tarkoittaa, että ikääntyneen henkilön iho on alttiimpi iho-ongelmille ja että oikeanlaisen ihonhoidon tarve lisääntyy. Me voimme auttaa sinua ylläpitämään hoitorutiineja, jotka edistävät ihon terveyttä.

Herkkä, ikääntynyt iho tarvitsee erityistä hoitoa. 

Iho on elintärkeä elin, joka suojaa meitä iskuilta, kolhuilta sekä infektioilta. Siksi on erittäin tärkeää ymmärtää useita riskitekijöitä, jotka vaikuttavat ihon terveyteen.

Ikä

Ikääntyvä iho on erityisen riskialtis, koska se:

  • paranee hitaasti ja voi rikkoutua helposti,

  • voi olla altis rappeutumiselle, joka aiheuttaa ärsytystä, kutinaa, infektioita tai kipua,

  • on herkkä liialliselle kosteudelle ja pitkittyneelle kosketukselle virtsan ja ulosteiden kanssa.

Vesi ja saippua

Usein toistuva puhdistaminen vedellä ja saippualla voi myös vaurioittaa ihoa ja vähentää sen kykyä ehkäistä infektioita. Saippua sisältää pinta-aktiivisiksi aineiksi kutsuttuja puhdistavia ainesosia, jotka voivat aiheuttaa ihoärsytystä jopa huuhtelun jälkeen.

Inkontinenssi

Inkontinenssista kärsivien henkilöiden iho altistuu monille asioille, kuten inkontinenssin yhteydessä mahdollisesti esiintyvälle ihotulehdukselle ja painehaavoille.

  • Inkontinenssiin liittyvää ihotulehdusta on arvioitu esiintyvän 7–11 prosentilla vanhainkotien asukkaista [1]

  • Virtsainkontinenssi lisää painehaavojen syntymistä yli viisinkertaisesti [2,3]

  • Ulosteinkontinenssi lisää painehaavojen syntymistä yli 20-kertaisesti [1,2]

  • Lisäksi inkontinenssin aiheuttamalla ihon rikkoutumisella voi olla huomattava vaikutus henkilön fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. [5]

TENA Ihonhoito ja ihon terveys

Ennaltaehkäisy on tärkeää

Monet näistä ongelmista voidaan ehkäistä tai minimoida hoidon ja rutiinien avulla. Esimerkiksi painehaavojen, joiden hoito on erittäin kallista, syntymistä voidaan vähentää jopa 50 % noudattamalla asianmukaisia hoitorutiineja. [6-8]

Erityisesti herkälle, ikääntyvälle iholle suunnitellut ihonhoitorutiinit voivat auttaa ehkäisemään ihoärsytystä ja infektioita. Säännöllisesti noudatettuina ihonhoitorutiinit vähentävät inkontinenssin yhteydessä esiintyvää ihotulehdusta. Ihonhoitorutiineihin tulisi kuulua hellävarainen puhdistaminen sekä kosteuttavien että tarvittaessa ihoa suojaavien voiteiden käyttö.  [5]

Kliinisten hyötyjen lisäksi hyvä ihonhoitorutiini voi auttaa hoidettavia tuntemaan olonsa miellyttäväksi, raikkaaksi ja terveeksi sekä tukea heidän itsetuntoaan, itsenäisyyttään ja parantaa yleistä elämänlaatua.

Viitteet:

1Bliss DZ et al. (2006). Prevalence and correlates of perineal dermatitis in nursing home residents. Nurs Rev, 55, 243-251.
2Department of Health (DOH) (2000). London. 
3Le Lièvre S. (2001). Br J Community Nurse, 6(4), 180-185.
4Ripley K. (2007). Skin Care in Patients with Urinary or Faecal Incontinence. Primary Health Care, 17(4), 29-34.
5Bardsley A. (2013). Prevention and management of incontinence-associated dermatitis. Nursing Standard, 27(44), 41-46.
6Gunningberg L, (2004). Risk, prevalence and prevention of pressure ulcers in three Swedish health-care settings, Journal of Wound Care, 13(7), 286-290. 
7Cole L, (2014). A three-year multiphase pressure ulcer prevalence/incidence study in a regionalreferral hospital, Ostomy Wound Management, 60(5), 16-26.
8Lyder CH et al.
(2002). A comprehensive program to prevent pressure ulcers in long-term care:
exploring costs and outcomes. Ostomy Wound Management, 48, 52-62.