Kahdeksan pientä energiavinkkiä, jotka saavat aikaan suuren muutoksen

Haluatko olla kotona ympäristöystävällisempi, mutta et oikein tiedä, mistä aloittaa? Annamme tässä kahdeksan pientä vinkkiä, joilla on merkittävä vaikutus hiilijalanjälkeesi ja energiakustannuksiisi. Jokainen teko on tärkeä.  
Näkymä talon nurkan alta – yläpuolella kaareutuu yön kirkas tähtitaivas

Vinkki 1

Käytä LED-lamppuja hehkulamppujen sijaan.

LED-lamput eivät sisällä elohopeaa, ja niillä on paljon vähäisempi ympäristövaikutus kuin hehkulampuilla. Siksi LED-lamput myös kestävät jopa 25 kertaa pidempään – ja auttavat säästämään energiaa ja pienentämään sähkölaskua. 
Musta pesukone sekä pyykkikori lattialla sen vieressä.

Vinkki 2

Vaihda pyykinpesuasetukset.

Odota, kunnes pyykkiä on koneen täydeltä, ja pese pyykki kylmällä vedellä (vaikka pesuohje opastaisikin käyttämään lämmintä). Vaatteet kestävät pidempään paremman näköisinä, ja lisäksi suurin osa veden lämmittämiseen tarvittavasta energiasta säästyy. Pesemällä neljä viidestä pyykkikuormasta kylmällä vedellä voit vähentää vieläkin enemmän CO2-päästöjä vuosittain. 
Pyykkiä kuivumassa narulla

Vinkki 3

Älä käytä kuivausrumpua.

Anna vaatteiden kuivua mahdollisuuksien mukaan itsekseen kuivausrummulla kuivaamisen sijaan. Sen lisäksi, että säästät energiaa, tämä on kankaille ystävällisempää, ja vaatteet kestävät kauemmin.  
Irrotettu laturi nahkaisella pinnalla

Vinkki 4

Irrota laturit pistorasiasta, kun ei käytä niitä.

Pistorasiaan kytketyt sähkölaitteet, vaikka laitteet eivät olisi päällä, voivat muodostaa jopa 10 % kodin energiankulutuksesta. Jokainen pienikin teko merkitsee, joten irrota laite pistorasiasta. 
 Lähikuva isoon villapaitaan pukeutuneesta henkilöstä pitelemässä mukia kaksin käsin.

Vinkki 5

Pue päällesi villapaita ennen kuin nostat huoneen lämpötilaa.

Jokaisella asteella on merkitystä. Yksinkertaista, mutta totta. Säästä hieman energiaa pukeutumalla lämpimästi sen sijaan, että turvautuisit lämpöpatteriin. 
Punaisen talon ikkuna.

Vinkki 6

Tiivistä ikkunat ja ovet.

Tarkasta ikkunat ja ovet vedon varalta. Tiivistämällä mahdolliset liitosten ja saumojen vuodot säästät energiaa ja pidät kotisi lämpimänä. 
Lähikuva kannettavalla tietokoneella kirjoittavan henkilön käsistä.

Vinkki 7

Hallitse laitteiden virta-asetuksia.

Tarkista, onko kannettavissa tietokoneissa, tableteissa ja muissa laitteissasi energiansäästötila. Tämä saattaa vaikuttaa vähäpätöiseltä, mutta voit vähentää kulutusta ja pidentää akkujen ikää, kun et tuhlaa energiaa tarpeettomasti. Jokaisella pienelläkin teolla on merkitystä. 
Kaksi tuulimyllyä vihreän kukkulan laella, taustalla pilviä ja auringonvaloa.

Vinkki 8

Vaihda uusiutuvaan sähköön.

Jos et ole jo vaihtanut uusiutuvaan sähköön, se saattaa olla parasta, mitä voit tehdä hiilijalanjälkesi pienentämiseksi. Tämä on usein niinkin yksinkertaista, että pyydät apua sähköyhtiöltäsi tai etsit itse internetsivuilta sähkön toimittajien vertailun.