Inkontinenssin syyt

Tietoa syistä

Kannattaa hankkia tietoa läheisesi inkontinenssin syistä. Se auttaa sinua ymmärtämään hänen oireitaan paremmin, ja näin osaat hoitaa häntä parhaalla mahdollisella tavalla.
 
Jos et vielä tiedä, minkätyyppinen läheiselläsi on, voit lukea täältä eri inkontinenssityypeistä.

Miten virtsajärjestelmä toimii

Kaikki inkontinenssin aiheuttajat vaikuttavat kehon virtsajärjestelmään. Katsotaan siis lyhyesti, miten tämä järjestelmä toimii. Sitten toivottavasti ymmärrät, miksi se joskus toimii väärin. 
 
Munuaiset suodattavat verestä ruokajäämät. Nämä jäämät sekoittuvat munuaisissa veteen ja muihin kuona-aineisiin, jolloin muodostuu virtsaa. Virtsa lähetetään putkia pitkin virtsarakkoon. Virtsa poistuu munuaisista virtsanjohdinten kautta. Sitten virtsa kerääntyy väliaikaisesti virtsarakkoon, joka on laajeneva lihaspussi. Virtsaputkea ympäröivät lihakset rentoutuvat tyhjennysvaiheen aikana ja pitävät virtsaputken avoinna. Pidätyskykyyn tarvitaan lantionpohjan lihasten ja sulkijalihasten tukea. Nämä tärkeät lihakset auttavat virtsan ja ulosteen pidättämisessä.

Miksi virtsajärjestelmä toimii väärin?

Inkontinenssiin on harvoin mitään yhtä erityistä syytä, vaan usein syitä on monia. Alla luetellaan näitä yleisimpiä inkontinenssiin liittyviä syitä.
Yleisiä syitä
  • Lantionpohjan lihasten heikkeneminen. Nämä lihakset pitävät virtsaputken suljettuna. Kun lihakset menettävät voimansa eivätkä enää tue virtsaputkea, alkaa esiintyä ongelmia. Jopa nauraminen, yskiminen, nostaminen tai juokseminen voivat tällöin saada aikaan virtsankarkailua.

  • Virtsatieinfektiot. Infektiot voivat aiheuttaa virtsarakon yliherkkyyttä. Tällöin virtsarakko ilmoittaa keholle vääriä tietoja äkillisestä tyhjennystarpeesta, vaikka se ei ole vielä täynnä. Virtsarakko ei ole enää yliherkkä, kun infektio hoidetaan tai se on parantunut.

  • Ylipaino. Ylipaino saattaa synnyttää ylimääräistä painetta vatsan ja lantionpohjan lihaksiin. Tämä puolestaan voi aiheuttaa inkontinenssia.

  • Lääkitykset. voi olla tiettyjen lääkitysten sivuvaikutus. Joillakin lääkkeillä on diureettisia ominaisuuksia, ja näin virtsaamistarvetta esiintyy useammin. 

  • Virtsarakon neurologiset toimintahäiriöt – Nämä voivat aiheutua aivohalvauksesta, dementiasta, diabeteksesta, Parkinsonin taudista, multippeliskleroosista tai aivovauriosta. Kyseiset sairaudet vaurioittavat hermoratoja tai häiritsevät niiden toimintaa. Oikeiden signaalien kulku aivojen ja virtsarakon välillä estyy. 
Naisten inkontinenssin syitä
  • Raskaus ja synnyttäminen. Raskauden aikana kantamasi lisäpaino voi rasittaa lantionpohjan lihaksia, jänteitä ja virtsarakkoa. Raskauden aikana alkaa vapautua hormoneja, jotka vaikuttavat kudoksiin ja kehon lihaksiin, mikä mahdollistaa kehon laajenemisen vauvan kasvaessa. Näin pehmenevät synnytyksen helpottamiseksi. Tämän takia lihasten ja jänteiden voi olla vaikeampi tukea lantionpohjan elimiä. Lantionpohjan lihakset ja jänteet venyvät myös synnytyksessä, ja joskus kudokset pitenevät pysyvästi. Siksi raskaus ja synnytys ovat inkontinenssiriskejä.

  • . Vaihdevuosien lähestyessä estrogeenitaso laskee. Tämä aiheuttaa lantionpohjan lihasten heikkenemistä. Tästä syystä jotkut naiset eivät enää pysty hallitsemaan virtsarakkoaan entiseen tapaan.  
Miesten inkontinenssin syitä
  • Suurentunut eturauhanen. Tämä voi hidastaa virtsaamista tai jopa lopettaa sen kokonaan. Usein se johtaa äkilliseen hädän tunteeseen.

  • Eturauhasleikkaus. Jos virtsaamista hallitsevat lihakset vaurioituvat eturauhasleikkauksessa, voi seurauksena olla . Tämä tarkoittaa tahatonta virtsankarkailua nauraessa, yskiessä tai tietynlaisen liikunnan aikana.
 

Jos haluat lisätietoja inkontinenssin syistä, keskustele aiheesta lääkärin kanssa. Katso, miten voit auttaa läheistäsi.