Inkontinenssityypit

Yleiset inkontinenssityypit

Haluat varmasti hoitaa läheistäsi mahdollisimman hyvin. Tässä saattaa olla avuksi, jos tiedät, minkätyyppisestä inkontinenssista läheisesi kärsii. Kun tiedät inkontinenssityypin, pystyt valitsemaan läheisellesi juuri oikeat tuotteet. Pystyt myös auttamaan häntä hallitsemaan tilaansa tehokkaammin. Näin läheisesi tuntee olonsa mukavaksi ja itsevarmaksi.
 
Alla kuvataan seitsemän eri inkontinenssityyppiä sekä niiden syyt ja oireet. Jotkin näistä ovat pelkästään naisten vaivoja, toisista taas kärsivät vain miehet. Yleisimmät tyypit ovat ponnistusinkontinenssi ja pakkoinkontinenssi. Jonkun vaivana voi myös olla näiden kahden yhdistelmä. 
Ponnistusinkontinenssi
Ponnistusinkontinenssi on naisten yleisin inkontinenssityyppi. Noin 10 % miesten inkontinenssista on tätä tyyppiä. Syynä on usein virtsarakkoa tukevien lantionpohjan lihasten heikentyminen. Virtsarakkoon kohdistuva paine lisääntyy nauraessa tai yskiessä. Lantionpohjan lihakset eivät pysty supistumaan riittävästi pitääkseen kaiken virtsan virtsarakossa. Niinpä virtsaa vuotaa ulos – yleensä vain vähäisiä määriä, mutta joissain tapauksissa määrä voi olla suurempikin.
 
Naiset – Ponnistusinkontinenssista kärsii todennäköisimmin raskaana oleva, juuri synnyttänyt tai yli 40-vuotias nainen. Tällöin lantionpohjan lihakset vaurioituvat ja/tai heikentyvät todennäköisimmin. Tästä inkontinenssityypistä voivat silti kärsiä minkä ikäiset naiset tahansa. Joka kolmas kokee sitä jossain elämänvaiheessa. Se on yleistä urheilua harrastavien nuorten naisten keskuudessa.
Pakkoinkontinenssi
Tämä tunnetaan myös yliaktiivisena virtsarakkona. Tällöin virtsaamistarve on äkillinen, virtsaa karkaa virtsarakosta automaattisesti eikä virtsaamista pysty lopettamaan. Yleensä keho antaa enintään vähäisen varoituksen. Virtsaa voi karkailla suuriakin määriä. Keskimäärin virtsarakko tyhjennetään neljästä kahdeksaan kertaa päivässä. Tunteeko läheisesi virtsaamistarvetta tätä useammin? Herääkö hän säännöllisesti useita kertoja yössä käydäkseen vessassa? Nämä voivat olla pakkoinkontinenssin merkkejä. 

Miehet – Pakkoinkontinenssi on miesten yleisin inkontinenssityyppi. Se johtuu usein suurentuneesta eturauhasesta.
Naisten ja miesten muut inkontinenssityypit
 • Toiminnallinen inkontinenssi
  On henkilöitä, jotka eivät ehdi vessaan ajoissa fyysisen tai psyykkisen sairauden aiheuttamien vaikeuksien takia. Heillä on niin sanottu toiminnallinen inkontinenssi.   

 • Sekainkontinenssi
  Tämä on tavallisesti ponnistusinkontinenssin ja pakkoinkontinenssin yhdistelmä, jossa toinen on toista hallitsevampi.

 • Virtsarakon neurologinen toimintahäiriö
  Joidenkin henkilöiden aivot eivät osaa viestiä virtsarakon kanssa oikein. Tämä johtaa siihen, etteivät he pysty hallitsemaan virtsarakkoaan tai tyhjentämään sitä kokonaan. Useat sairaudet voivat aiheuttaa tämän kaltaisia virtsarakon neurologisia toimintahäiriöitä. Jos epäilet, että läheiselläsi on tämäntyyppinen inkontinenssi, yritä olla tekemättä hätiköityjä johtopäätöksiä. Vie läheisesi sen sijaan mahdollisimman pian lääkärille. Asiantunteva diagnoosi rauhoittaa mieltäsi.
Miesten muut inkontinenssityypit
 • Virtsaamisen jälkeinen tiputtelu
  Tämä tarkoittaa, että virtsarakko (virtsaputki) ei tyhjene virtsatessa kokonaan, vaan virtsaa valuu vielä virtsaamisen jälkeen. Tämä on yleistä tapauksissa, joissa lantionpohjan lihakset ovat heikentyneet. 

 • Ylivuotoinkontinenssi
  Jos henkilö kärsii jatkuvasta tai ajoittaisesta virtsasuihkusta, hänellä on ylivuotoinkontinenssi. Syynä voi olla tukkeuma tai hermovaurio. 

Etkö ole varma oireista?

Jos läheisesi oireet eivät ole selkeitä, et ehkä ole varma siitä, minkätyyppinen inkontinenssi hänellä on. Ei huolta. Voit selvittää asian näin. 
 
Yritä pitää päiväkirjaa tai tehdä muistiinpanoja läheisesi virtsaamisesta viikon tai parin ajan. Näin sinulla on tietoja, joiden pohjalta voit keskustella lääkärin kanssa. Kehotamme ottamaan yhteyttä lääkäriin, jotta läheisesi saa oikean diagnoosin ja sinä neuvoja tilan hallintaan.
 
 
Luultavasti eteesi on tullut tuntemattomia termejä lukiessasi inkontinenssista. Katso termien merkitys täältä: Sanasto.