Faktaa (ja fiktiota!) virtsankarkailusta

Meistä monilla on vääriä käsityksiä lasten inkontinenssista ja yökastelusta. Valitettavasti tämä on yksi syy siihen, että sinun tai lapsesi mielestä vaivasta puhuminen ääneen voi olla vaivaannuttavaa. Faktan ja fiktion erottaminen toisistaan voi auttaa myyttien kumoamisessa ja vähentää kaikkien stressiä. Alta löydät avuksesi joitakin faktoja ja muiden vanhempien ja huoltajien vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin. 

Yökastelu on yleisempää kuin luuletkaan

Kolmen vuoden ikään mennessä kolme neljästä lapsesta on oppinut kuivaksi, mutta kuitenkin keskimäärin
  • viiden vuoden iässä yksi kymmenestä on yökastelija 
  • kymmenen vuoden iässä yksi 15:stä on yökastelija 
  • päiväkastelua esiintyy 2–4 prosentilla seitsemänvuotiaista

Useimmat lapset kasvavat eroon yökastelusta

Vaikka lapsesi virtsankarkailu voi olla rasittavaa teille kummallekin, lapsi kasvaa usein siitä eroon, kun hänen virtsarakkonsa ja kehonsa kehittyvät.  Ymmärrät hiukan paremmin, miten lapsen virtsarakko toimii ja mikä aiheuttaa lasten inkontinenssia, lukemalla perustietoa virtsarakosta ja virtsankarkailun syistä. Jos sinulla on jotain kysyttävää tai huolenaiheita, on aina paras keskustella lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Lapset eivät pissaa housuun tahallaan

Lapsesi virtsarakko kehittyy omaan tahtiinsa, aivan kuten lapsi oppii kävelemään tai puhumaan oman aikataulunsa mukaan. Vaikka lapsesi miten yrittää olla virtsaamatta tahattomasti, joskus niin kuitenkin tapahtuu. 

Kyseessä on tunnustettu sairaus

Lasten inkontinenssin lääketieteellinen nimi on enureesi; päiväkastelu on diurnaalinen enureesi ja yökastelu nokturnaalinen enureesi. Selittäessäsi lapselle, miten virtsarakko toimii, voit huomata näiden lääketieteellisten termien käyttämisen olevan hyvä taktiikka käsitellessäsi aihetta vanhemman lapsen kanssa. Termien avulla aihetta ympäröivä mystiikka saattaa vähentyä, eikä niihin liity samoja kytköksiä kuin yökastelukäsitteeseen. 

Ahdistus ei ole syy

Vaikka ahdistus ei ole lasten virtsankarkailun tunnettu syy, se voi olla seuraus. Onkin tärkeää käsitellä asiaa hienotunteisesti. Jos lapsesi on mielestäsi ahdistunut, keskustele hänen kanssaan saadaksesi tietää syyn siihen. Tämän jälkeen voit auttaa lasta ratkaisemaan tilanteen.

Juomisen vähentäminen ei auta

Juomisen vähentäminen tekee vain virtsasta väkevämpää, mikä puolestaan ärsyttää virtsarakkoa.  Anna siis lapsen juoda aina, kun hän on janoinen. Hän oppii kyllä säätelemään nesteen nauttimista. Voit kuitenkin olla avuksi välttämällä mahdollisesti vatsaa ärsyttävien juomien antamista. Tällaisia juomia ovat esimerkiksi tuoremehu, tee, poreilevat tai sokeroidut juomat sekä kaakao – etenkin ennen nukkumaan menoa.

Kurinpito ei auta

Lapsesi ei pysty hallitsemaan tilannettaan, joten kurinpito ei auta. Itse asiassa on tärkeää, että autat lasta ymmärtämään, ettei hänen tarvitse tuntea oloaan syylliseksi eikä vaiva ole hänen vikansa.