Perustietoa virtsarakosta ja virtsankarkailun syistä

Sekä lapset että aikuiset kokevat turhauttavana sen, etteivät ymmärrä jotain tai eivät pysty hallitsemaan sellaista, jota heidän mielestään pitäisi. Siksi on hyvä puhua inkontinenssista avoimesti lapsen kanssa ja auttaa häntä ymmärtämään, miksi hän kokee virtsankarkailua. Näin voit vakuuttaa lapselle, ettei virtsankarkailu ole hänen vikansa ja ettei hän ole tehnyt mitään väärin. 
 
Löydät alta tietoa siitä, miten virtsarakko toimii ja mikä aiheuttaa lasten inkontinenssia. Näiden tietojen avulla voit auttaa lastasi ymmärtämään tilannetta paremmin.
Kehon suodatusjärjestelmä
Virtsarakko on virtsateiden osa. Kehoon imeytyy nesteitä aina syödessäsi tai juodessasi. Munuaisten tehtävä on suodattaa näistä nesteistä kuona-aineita ja valmistaa virtsaa. Tämän jälkeen virtsa valuu virtsaputkia pitkin virtsarakkoon, ilmapallon muotoiseen lihaspussiin, joka laajenee ja täyttyy. Aivot saavat ensimmäisen signaalin virtsarakosta sen ollessa noin puolillaan, jolloin aivot tietävät, että on lähes tyhjennyksen aika. Kun virtsarakko on täynnä, aivot kertovat sinulle, että on aika virtsata. Virtsatessasi aivot kertovat virtsaputkea ympäröiville sulkijalihaksille, että niiden on aika avautua, ja virtsarakon lihaksille, että niiden on aika supistua ja tyhjentää. 
 
Nukkuessa aivot tuottavat hormonia, joka auttaa hidastamaan virtsan tuotantoa munuaisissa. Tämä vähentää vessassakäynnin tarvetta yöllä. 
Tietoa yökastelusta
Jotta lapsi pysyisi kuivana yöllä, kehon on kyettävä tekemään kolme asiaa:
  • hallitsemaan tuotetun virtsan määrää
  • varastoimaan virtsa virtsarakkoon
  • heräämään yöllä vessaan menemistä varten, jos virtsarakko on täynnä.
Monet lapset nukkuvat todella sikeästi eivätkä vastaanota signaaleja, jotka kertovat, että virtsarakko on tyhjennettävä. Virtsarakon lihakset voivat myös olla yliaktiivisia tai aivot eivät tuota riittävästi hormonia, joka hidastaa munuaisissa tapahtuvaa virtsantuotantoa. Mikä tahansa näistä syistä voi aiheuttaa virtsankarkailua – sekä päivä- että yökastelua. Nämä ongelmat ratkeavat kuitenkin useimmiten itsekseen lapsen kasvaessa ja hänen kehonsa kehittyessä. 
Yökastelu voi olla perinnöllistä.
Jos sinulla tai kumppanillasi on esiintynyt yökastelua, myös lapsellasi on 40 %:n todennäköisyydellä sama vaiva. Todennäköisyys on jopa 70 %, jos kumpikin vanhemmista on ollut yökastelija. Yökastelu voi jatkua useiden sukupolvien ajan. Muista kuitenkin, ettei se ole kenenkään syy: keho on vain kehittymisvaiheessa.
Ummetus
Ummetus on usein päivä- ja yökastelun tunnistamaton syy. Jos lapsellasi esiintyy ummetusta, tämä voi aiheuttaa painetta virtsarakkoon ja vähentää virtsamäärää, jonka se pystyy varastoimaan. Jos ongelmana on sekä ummetus että yökastelu, lääkäri hoitaa usein ensin ummetusta. Ummetuksen hoitaminen voi helpottaa kasteluongelmaa tai jopa parantaa sen. 
 
Varmista lapsen suoliston ja virtsarakon hyvinvointi pitämällä huolta siitä, että lapsi syö ja juo terveellisesti ja säännöllisesti. Yritä tarjota enemmän juotavaa aamiaisella ja päivän mittaan ja välttää liiallista juomista ennen nukkumaanmenoa. Myös säännöllisestä wc-rutiinista voi olla apua. 
Ahdistus ei ole syy
Vaikka sen joskus ajatellaan olevan lasten virtsankarkailun syy, ei sen tueksi ole olemassa paljoakaan tieteellistä tukea. Virtsankarkailu voi kuitenkin saada aikaan itsetunto-ongelmia lapselle. Olosuhteista riippuen näin voi käydä suunnilleen siinä iässä, kun lapsi aloittaa koulunkäynnin ja alkaa viettää enemmän aikaa toisten seurassa. Terveydenhoidon ammattilaiset korostavat, miten tärkeää on vakuuttaa lapselle, että inkontinenssi on vain vaihe, josta he mitä todennäköisimmin kasvavat eroon ja että erilaisia hoitoja on saatavilla. Antamalla lapselle positiivisia signaaleja autat häntä kohentamaan itsetuntoaan.  
 
Jos lapsi on ahdistunut tai hänen itsetuntonsa on alhainen, on aina tärkeää löytää syy ja käsitellä asiaa hienotunteisesti. 
Yliaktiivinen rakko
Lapsella voi olla ”yliaktiivinen virtsarakko”. Se tarkoittaa, ettei virtsarakko pysy rentoutuneena ja pyrkii tyhjentymään ennen kuin se on täynnä. Tämä tarkoittaa, että lapsen on ehkä käytävä vessassa useammin, ja vessaan on päästävä hädän tullen nopeasti. Syynä voi olla myös virtsatieinfektio, virtsarakon tilavuuden pieneneminen tai ummetus.
Virtsarakon tilavuuden pieneneminen
Tämä on tila, jossa virtsarakko ei pysty pidättämään normaalia virtsamäärää. Joillain lapsilla virtsarakon tilavuuden pieneneminen vaikuttaa vain heidän kykyynsä pitää virtsaa rakossa yön yli, mutta virtsarakko toimii normaalisti päiväsaikaan. Lapsen virtsamäärää on vaikea mitata, ja niinpä on myös vaikea tietää, onko tämä inkontinenssin syy. Kannattaakin varata aika lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle. Taustalla olevan syyn selvittämiseksi sinua voidaan pyytää merkitsemään muistiin lapsen virtsaamismalli virtsaamispäiväkirjaan.  
 

Katso lisätietoja kohdasta lääkärillä käyminen

Vessassa käynnin välttely
Joskus lapsi voi vältellä vessassa käymistä tahallaan pitkiäkin aikoja. Hän ei ehkä halua käyttää koulun vessaa, koska se haisee pahalta. Tai ehkä hän ei halua keskeyttää hauskaa leikkiä. Lapsilla on erilaisia strategioita tästä selviämiseksi. Joku saattaa pidättää pissaamista seisomalla jalat ristissä, toinen taas istumalla kantapäidensä päällä. 
 
Vessassa käynnin välttely tarkoittaa, ettei lapsi tyhjennä virtsarakkoaan riittävän usein ja että hän jättää aivoista tulevat, virtsarakon täyttymisestä kertovat signaalit huomioimatta. Tuloksena on hädän tuntua, ja lisäksi on todennäköisempää, ettei lapsi ehdi vessaan ajoissa. 
 
Voit auttaa ongelman ratkaisemisessa ottamalla käyttöön säännöllisen wc-rutiinin. On ehkä helpompaa ottaa yksi rutiini käyttöön tiettyjen tapahtumien yhteydessä ennemmin kuin esimerkiksi ennen syömistä tai kotoa lähtöä. Käytä rutiinia, jonka lapsesi muistaa hyvin ja joka sopii hänelle parhaiten.  
 
On myös tärkeää varmistaa, että lapsi istuu wc-istuimella oikeassa asennossa. Virtsarakon tyhjentäminen on vaikeaa istuttaessa asennossa, jossa lantionpohjan lihakset ovat jännittyneinä, esimerkiksi istuttaessa istuimen reunalla jalat yhdessä. Rohkaise lasta rentoutumaan ja viipymään vessassa riittävän kauan. 
Lääketieteelliset syyt ja toiminnallinen inkontinenssi
Lasten virtsankarkailu voi olla myös sairauden tai vamman sivuvaikutus. CP-vamman, spina bifidan, aivo- tai hermovaurion yhteydessä kyky vastaanottaa oikeita virtsarakon tyhjentämissignaaleja aivoista voi olla fyysisesti heikentynyt. Myös kyky päästä vessaan voi heikentyä. Joskus syynä voi olla toistuva virtsatieinfektio tai jopa lievä virtsateiden synnynnäinen epämuodostuma.

Jos olet vanhempi tai huoltaja, jonka lapsella on vaikea vamma tai invaliditeetti, löydät lisätietoja kohdasta läheisistä huolehtiminen.


Jos lapsesi pääsee vessaan itse, varmista, että kulku on esteetön ja että lapsen vaatteet on helppo riisua. 
Muut syyt
Olemme käsitelleet tässä useita tavallisia lasten inkontinenssin syitä, mutta muitakin asiaan liittyviä tekijöitä on olemassa. Jos sinulla on lisäkysymyksiä tai huolenaiheita, keskustele lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.