Käytännön vinkkejä lapsen inkontinenssin hallintaan

On helpottavaa kuulla, että jollain muulla on ollut samoja ongelmia ja että hän on kokenut samoja asioita kuin sinä. Koska yökastelusta ja inkontinenssista ei puhuta kovinkaan avoimesti, voi tämäntyyppisten neuvojen saaminen olla vaikeaa. Olemme koonneet avuksesi käteviä vinkkejä toisilta vanhemmilta ja opettajilta sekä terveydenhuollon ammattilaisilta.

Nukkumaanmenoa edeltävät rutiinit

Jos lapsesi vaivana on yökastelu, nukkumaanmenoa edeltävät rutiinit voivat olla avuksi: 
 
  • Pidä huolta terveistä ja säännöllisistä syömis- ja juomistavoista päivän mittaan. 
  • Varmista, että lapsi käy vessassa ennen nukkumaan menoa. 
  • Yöllisten vahinkojen vähentämiseen kannattaa ehkä kokeilla myös vuoteenkasteluhälytintä.

Varmista, että lapsi juo riittävästi vettä

Lapsella mahdollisesti ilmenevä ummetus on hoidettava, sillä se voi aiheuttaa painetta virtsarakkoon ja näin yökastelua. On siis tärkeää varmistaa, että lapsi syö terveellisesti ja että suolisto toimii normaalisti. 
 
Jos lapsella on mielestäsi liian usein jano ja virtsarakon tyhjennysongelmia, kannattaa keskustella asiasta lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Varaa saataville vaihtolakanoita

Pidä lapsen huoneessa saatavilla vaihtolakanoita, vaihtoyöpuku ja peitto yöllisiä vuodevaatteiden vaihtoja varten. Tämä helpottaa tilannetta, kun heräät keskellä yötä unisena, eikä sattunut vahinko tunnu niin vaivalloiselta hoitaa.

Sijoita vuodesuojaan

TENA-vuodesuoja on hyvä tapa suojata lapsen sänky yökasteluvahingoilta. Voit myös varautua mahdolliseen lakananvaihtoon sijaamalla sänkyyn ensin yhden lakanan, sen päälle vuodesuojan ja päällimmäiseksi vielä toisen lakanan. Kun lakanat sitten on vaihdettava, on homma jo puoliksi tehty – poistat vain märän päällimmäisen lakanan ja suojan.  TENA Bed Vuodesuojiin voit tutustua esimerkiksi TENA Kaupassa.

Neutraloi hajut

Haju voi herättää epäluuloja ja saada lapsen tuntemaan itsetietoisuutta ja häpeää. Nykyään inkontinenssituotteissa on hajunneutralointiominaisuus, jonka avulla lapsi tuntee olonsa mukavaksi, jopa vahingon jälkeen. 
 
Löydät lapsellesi parhaiten sopivat tuotteet tutustimalla lasten TENA- ja Libero-tuotteisiin.

Hillitse kiusaamista

Lapset voivat olla ilkeitä toisilleen, etenkin, kun on kyse yökastelusta. Onkin tärkeää selittää (ei torumalla), että kaikki ovat erilaisia: toiset ovat likinäköisiä, joillakin on allergioita jne. Muistuta lapsia siitä, että jokainen kehittyy omaan tahtiinsa, eikä sitä pysty itse hallitsemaan. Jokainen voi silti olla toisille ystävällinen ja auttaa heitä.

Ota muut aikuiset mukaan

Kerro opettajille tai lapsen ystävien vanhemmille lapsesi virtsarakko-ongelmista, kun lapsi on heidän hoidossaan. He voivat toimia taustajoukkoinasi ja tukea lastasi. Tämä voi tarkoittaa sitä, että varmistetaan lapsen helppo pääsyn vessaan tai että keksitään koodisana, jos yökylässä sattuu vahinko. Vaihtoalushousujen pakkaaminen jumppakassiin tai koulureppuun on myös hyvä ajatus.

Yökylässä ja leirikoulussa

Lapselle kannattaa hankkia pestävä makuupussi. Kun lapsi lähtee yökylään tai leirikouluun, voit piilottaa inkontinenssituotteen makuupussiin tai yöpukuun. Näin lapsi voi ottaa suojan käyttöön salaa nukkumaan mennessään. 
 
Keskustele tarpeen mukaan lapsestasi huolehtivien muiden vanhempien, opettajien tai huoltajien kanssa. Voitte yhdessä laatia nukkumaanmenostrategian. He voivat esimerkiksi herättää lapsesi ennen kuin menevät itse nukkumaan, jotta lapsi voi käydä taas vessassa. Tai he voivat laittaa inkontinenssituotteet esille vessaan, jolloin lapsi löytää ne helposti. Opettajille ja muille vanhemmille yökasteluongelmat ovat usein jo entuudestaan tuttuja, ja he voivatkin osata ehdottaa uusia keinoja avuksesi kotiin.

Kun kaverit ovat kylässä

Tarkista, että lapsesi sänky on varmasti puhdas. Näin estät lapsen tarpeettoman nolostumisen. Jos lapsi on huolissaan, että vahinko tapahtuu kavereiden läsnäollessa, voi hänelle sopivan inkontinenssituotteen käyttäminen auttaa rentoutumaan ja nauttimaan täysillä kavereiden seurasta.

Teini-ikäisten virtsankarkailu

Teini-ikäisillä tytöillä vähäinen virtsankarkailu nauramisen yhteydessä on hyvin tavallista. Tämä on usein ohimenevä vaiva ja häviää itsestään. Tilanne on kuitenkin arkaluonteinen ja mahdollisesti häpeällinen. Voit auttaa teiniäsi antamalla hänen käyttöönsä pienen, erittäin huomaamatotoman suojan, joka voi auttaa vähentämään epävarmuuden tunnetta ja neutraloimaan hajuja. Jos sinun tai teinisi mielestä kyseessä voisi olla virtsatieinfektio, varaa aika lääkärin vastaanotolle.
 
Löydät teinillesi huomaamattoman suojan lights by TENA -valikoimasta. Jos etsit neuvoja ja vinkkejä lapsen tai teini-ikäisen tarpeiden täyttämiseen, löydät lisätietoja kohdasta Läheisistä huolehtiminen.