Lasten yökastelun hoitovaihtoehdot

Sen lisäksi, että tuet ja ymmärrät lastasi, ylläpidät säännöllistä wc-rutiinia ja terveellistä ruokavaliota ja nukkumisrutiineja, on inkontinenssin hoidon avuksi kehitetty ratkaisuja ja hoitoja. Aloita valitsemalla lapsen tarpeisiin parhaiten sopivat inkontinenssituotteet ja tarjoa hänelle näin mahdollisimman hyvä ja mukava suoja virtsankarkailuun. Löydät alta joitakin muita saatavilla olevia vaihtoehtoja. Se, mikä hoito sopii lapsellesi parhaiten, riippuu lapsen iästä ja kypsyydestä, inkontinenssityypistä ja perinnöllisistä tekijöistä. Lapsellasi esiintyy todennäköisemmin inkontinenssia, jos sinulla tai kumppanillasi on ollut sama vaiva. Kaikesta huolimatta kannattaa muistaa aina, ettei se ole kenenkään syy, vain ainoastaan osa kasvamista. 
 
Jos lapsesi kärsii inkontinenssista, keskustele parhaista mahdollisista hoitovaihtoehdoista lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Jos haluat lisätietoja inkontinenssista, lue täältä lisää perustietoa virtsarakosta ja virtsankarkailun syistä

Tarkista ensin, ettei kyseessä ole infektio

Jos luulet jostain syystä, että vaivan taustalla on virtsatieinfektio, kysy neuvoa lääkäriltä. Lääkäri ehdottaa luultavasti virtsatestiä ja neuvoo, miten mahdollinen infektio hoidetaan.

Lääkkeet lasten inkontinenssin hoitoon

Joskus lääkäri voi määrätä lääkettä, jos lapsellasi ei kehity riittävästi hormonia, joka hidastaa virtsan tuotantoa munuaisissa yöaikaan. Tämä lääke toimii hormonin tapaan ja auttaa lastasi siten, että virtsaa kehittyy vähemmän yöllä. Näin yöllinen pissaamistarvekin vähenee. Lääke voi toimia lyhytaikaisena ratkaisuna esimerkiksi leirikoulujen tai lomien yhteydessä, kun kuivana pysyminen on tärkeää. 
 
Lääkettä voi ottaa myös pidempiä aikoja, riippuen lapsen tilanteesta. Lääkkeen ottaminen lopetetaan joka kolmas kuukausi, jolloin katsotaan, onko sillä mitään vaikutusta yökasteluun. Lääke ei sovi kaikkien lasten hoitoon, ja joillakin yökastelu palaa takaisin, kun lääkkeen ottaminen lopetetaan.

Vuoteenkasteluhälyttimet (kasteluhälyttimet)

Suunniteltu siten, että ne soivat tai surisevat ja herättävät lapsen, kun yökastelu alkaa. Vuoteenkasteluhälytin voi olla tehokas ratkaisu ja auttaa lasta tottumuksen kehittämisessä sekä virtsarakon kouluttamisessa.
 
Hälyttimiä voi joko ostaa tai joissain tapauksissa saada terveydenhuollosta. 

Hälyttimen käyttäminen

Ennen vuoteenkasteluhälyttimen käytön aloittamista kannattaa varmistaa, että lapsi syö ja juo terveellisesti, saa riittävästi unta yöllä ja että WC-rutiinit ovat säännölliset. 
Hälyttimen on tarkoitus auttaa lasta heräämään ja menemään vessaan. On siis tärkeää, että lapsi itse kytkee hälyttimen pois päältä. Jos sinä teet tämän, lapsi oppii nukkumaan signaaleista huolimatta, eikä hälyttimestä ole hyötyä. 
 
Aluksi joudut ehkä auttamaan lastasi heräämään hälytyksen kuullessasi, jotta lapsi voi kytkeä hälytyksen itse pois päältä ja mennä vessaan. Myös lakanat vaihdetaan tässä vaiheessa. Käyttämällä itkuhälytintä kuulet hälytyksen helposti mihin tahansa huoneeseen kotona. Kun hälyttimen käyttö aloitetaan, ei lapsi saa käyttää vaippoja tai suojahousuja, sillä hänen on pystyttävä tuntemaan vessaanmenotarve.  

Heräämisen opettelu

Kun lapsi on käyttänyt hälytintä noin kymmenen vuorokautta, hän alkaa oppia heräämään summerin ääneen. Huomaat vähitellen, että yökastelu vähenee, mikä on edistyksen merkki.

Kuivat yöt pysyväksi olotilaksi

Kun lapsi pysyy täysin kuivana hälytintä käyttämällä, jatkakaa sen käyttöä varmuuden vuoksi vielä kuukauden ajan.

Ole kärsivällinen

Sekä vanhemman että lapsen on sitouduttava vuoteenkasteluhälyttimen käyttöön. Jos meneillään on kiireinen tai stressaava kausi, hoito kannattaa aloittaa, kun tilanne on rauhoittunut ja sinulla on riittävästi aikaa. Jos kehitystä ei näy, pitäkää tauko ja yrittäkää uudelleen muutaman kuukauden kuluttua. 
 
Kun on kyse lapsen inkontinenssin vähentämisestä, asiasta kannattaa aina keskustella myös lääkärin kanssa, valitusta ratkaisusta riippumatta.

Vinkki

Jos lapsi ei herää hälytykseen, kovenna ääntä sijoittamalla hälytin peltipurkkiin. Jos ääni on liian kova, peitä hälytin tyynyllä.