Lantionpohjan lihasharjoitukset

Joka kolmas nainen kokee vähäistä virtsankarkailua. Hyvä uutinen on, että lantionpohjan lihasharjoitukset vähentävät odottamattomien pisaroiden riskiä – tai auttavat pääsemään niistä jopa kokonaan eroon. Saimme neuvoja fysioterapian maisteri (MSc) Paula Igualada-Martinezilta, joka on naisten intiimialueen asiantuntija. Hän kertoi, miten lantionpohjan vahvistaminen kannattaa aloittaa.  

Tunnista lantionpohjan lihaksesi

Aloita löytämällä oikeat lihakset. Kokeile lantionpohjan lihasten tunnistamista lopettamalla virtsasuihku kesken. Näin on tarkoitus ainoastaan löytää oikeat lihakset, eikä tätä pidä käyttää jatkuvaan harjoitteluun. 
 
Kun olet tunnistanut lantionpohjan lihaksesi ja oppinut niiden oikeanlaisen harjoittamisen, voit jumpata missä ja milloin vain. Eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa. Aluksi, kun lantionpohjan lihakset eivät vielä ole kovin vahvat, suosittelemme jumppaamista makuulla. Rentoutuminen on näin helpompaa, ja varmistut siitä, että käytät varmasti oikeita lihaksia. 

Vahvistusharjoitus

Opittuasi oikean tekniikan voit aloittaa vahvistusharjoitukset. Lihasten vahvistamiseksi sinun tulee supistaa niitä mahdollisimman voimakkaasti. Supistuksen kesto riippuu siitä, kuinka vahvat lihaksesi alussa ovat. Aloita supistamalla lihaksia 5 sekunnin ajan ja rentoutumalla sen jälkeen 5 sekunnin ajan – toista 5–10 kertaa. Supista lihaksia vain niin monta kertaa kuin jaksat täydellä voimalla tehdä. Lihasten vahvistuessa voit lisätä harjoituskertoja ja päättää, missä asennossa mieluiten teet lantionpohjan lihasharjoitteesi.

Kestävyysharjoitus

Kestävyysharjoituksessa aktivoidaan lihaksia, jotka auttavat pidättämään siihen saakka, kunnes löydät vessan. Tämä tarkoittaa, että opit pitämään yllä jatkuvaa supistusta pidempään (vähintään 30 sekuntia). Supista lihaksia keskivertovoimalla ja yritä pitää supistusta yllä 30–60 sekuntia. Supista uudelleen, jos supistusvoima loppuu kesken. Tee tämä harjoitus aina jokaisen vahvistusharjoitussyklin jälkeen. Ajan myötä pystyt pitämään supistusta yllä aina vain pidempään lihasten kestävyyden lisääntyessä. 

Pikaharjoitus

Pikaharjoitus on tärkeä sikäli, että pystyt pysäyttämään virtsankarkailun lantionpohjaan kohdistuvan paineen ollessa suurempi, esimerkiksi kun yskit, aivastat tai alat yllättäen nauraa. Supista lihaksia mahdollisimman voimakkaasti kahden sekunnin ajan. Rentoudu sitten kaksi sekuntia. Toista harjoitus 10–20 kertaa päivässä – ja aina, kun tunnet tarvetta aivastaa, yskiä tai nauraa. 

Voit jumpata melkein missä vain

Todellisen kehityksen huomaamiseen kuluu jonkin verran aikaa – älä siis unohda ottaa lantionpohjajumppaa osaksi päivärutiinejasi. Näin saat lantion aktivoitumaan automaattisesti ilman, että joudut edes ajattelemaan asiaa. 
 
Et tarvitse mitään laitteita, ja voit jumpata melkein missä vain: metrossa, TV:tä katsellessasi, autossa tai toimistolla. Muista, että jo 5 minuuttia päivässä riittää, ja jatka jumppaamista säännöllisesti. Parin kuukauden kuluttua alat huomata eron. Lihasten saaminen täyteen voimaansa kestää noin puoli vuotta, joskus kauemminkin.
 
Jos sinulla on ongelmia jumpan suhteen tai lihasvoima ei mielestäsi lisäänny, keskustele asiasta lääkärin kanssa.