Perustietoa inkontinenssista

Joka neljäs yli 40-vuotias mies kärsii jonkinasteisesta virtsankarkailusta, ja yhdelle kahdeksasta miehestä kehittyy inkontinessi jossain elämänsa vaiheessa. Paras keino ratkaisun löytämiseen on hankkia lisätietoa.

Joka neljäs mies kärsii virtsankarkailusta

Yleisimmät inkontinenssityypit

On olemassa useita eri inkontinenssityyppejä, mutta yleisimpiä ovat pakkoinkontinenssi ja jälkitiputtelu (tunnetaan myös virtsaamisen jälkeisenä tiputteluna). Molempien yhdistelmäkään ei ole harvinainen. Muita inkontinenssityyppejä ovat ylivuotoinkontinenssi (usein suurentuneen eturauhasen aiheuttamista ongelmista johtuva tahaton virtsankarkailu rakon ollessa täysi) ja ponnistusinkontinenssi. Paras tapa selvittää, mistä tyypistä on kyse, on keskustella lääkärin kanssa, joka voi auttaa oikean hoidon löytämisessä. Lääkärin kanssa keskusteleminen voi myös auttaa sulkemaan pois sen mahdollisuuden, että virtsankarkailu olisi muista ongelmista johtuva sivuvaikutus.

Pakkoinkontinenssi

Pakkoinkontinenssissa ilmenee äkillinen virtsaamisen tarve, ja virtsarakko tyhjenee pidätysyrityksistä huolimatta. Tähän tilaan voi olla useita eri syitä. Yksi yleisimmistä syistä on se, että tyhjentäjälihakset, jotka ovat sulkijalihaksen tahdonalaiset lihakset, ovat yliaktiivisia ja aiheuttavat vastentahtoisia supistuksia. Tällöin aivoihin lähtee hermosignaaleja, jotka aiheuttavat tunteen virtsaamistarpeesta, vaikket haluaisi. Joissakin tapauksissa tämä voi johtua virtsarakon infektion tai munuaiskivien aiheuttamasta ärsytyksestä. Tämä voi olla myös hermostoon tai aivoihin liittyvän sairauden (aivohalvauksen, Parkinsonin taudin tai MS-taudin) aiheuttama komplikaatio.

Ponnistusinkontinenssi

Ponnistusinkontinenssi aiheutuu usein heikoista lantionpohjan lihaksista. Heikkoon lantionpohjan lihaksistoon voi olla syynä ylipaino, pitkittynyt ummetus, jatkuva tupakoinnista tai jostain muusta kroonisesta hengityselinsairaudesta johtuva yskiminen tai raskas työ. Ponnistusinkontinenssia esiintyy lähinnä naisilla, mutta noin yhdelle prosentille miehistä voi kehittyä tämä eturauhasleikkauksen jälkeen.

Vinkkejä paranemiseen

Virtsarakon hallinnan parantamiseen on useita eri keinoja. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen ja tietyt ruokavalion muutokset ovat kaksi esimerkkiä. Paras keino aloittaa rakon hallinnan parantaminen on keskustella lääkärin kanssa, jotta löytäisit juuri sinulle sopivimman ratkaisun.

Voit myös aina lukea lisää neuvoja ja vinkkejä harjoituksia käsitteleviltä sivuiltamme.

* Perustuu SCA:n vuonna 2013 toteuttamaan tutkimukseen, johon osallistui yli 40-vuotiaita miehiä Yhdysvalloista, Englannista, Saksasta, Italiasta, Venäjältä ja Meksikosta. Julkaisematonta tietoa.

How to get better

There are different ways to improve your bladder control. Diagnosing and treating an enlarged prostate is one of the most important. Doing pelvic floor exercises and restricting your intake of alcohol and caffeine are two more examples. The best way to start regaining control is to consult your doctor so that you can find the best solution for your specific situation.

You can also find more helpful tips and advice as well as useful exercises on our website. 

Choosing the right product

Knowing which products work best for you is crucial. Over the years we’ve helped millions of men worldwide manage their incontinence and feel in control. You can join them by simply choosing the right absorbent product for your needs. 

* Based on survey conducted by Essity in 2012, with men over 40 in the US, UK Germany, Italy, Russia and Mexico. Data on file not published.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Eturauhanen ja miesten virtsankarkailu

Eturauhanen ja virtsankarkailu eivät välttämättä ole kaikkien suosituimpia keskustelunaiheita. Silti on tärkeää tietää, miten ne vaikuttavat toisiinsa. Halusimme selventää aiheesta liikkuvia huhuja. Siksi kutsuimme Göteborgin Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan urologian osaston professorin ja ylilääkärin Ralph Peekerin keskustelemaan asiasta kanssamme.

Perustietoa inkontinenssista

Joka neljäs yli 40-vuotias mies kärsii jonkinasteisesta virtsankarkailusta, ja yhdelle kahdeksasta miehestä kehittyy inkontinessi jossain elämänsa vaiheessa. Paras keino ratkaisun löytämiseen on hankkia lisätietoa.