Näyttää siltä, että kotimaasi on <country>

Siirry oman maasi TENA-sivustolle saadaksesi paikallista tietoa.

Perustietoa inkontinenssista


Joka neljäs yli 40-vuotias mies kärsii jonkinasteisesta virtsankarkailusta, ja yhdelle kahdeksasta miehestä kehittyy inkontinessi jossain elämänsa vaiheessa. Paras keino ratkaisun löytämiseen on hankkia lisätietoa.

Joka neljäs mies kärsii virtsankarkailusta

Yleisimmät inkontinenssityypit

On olemassa useita eri inkontinenssityyppejä, mutta yleisimpiä ovat pakkoinkontinenssi ja jälkitiputtelu (tunnetaan myös virtsaamisen jälkeisenä tiputteluna). Molempien yhdistelmäkään ei ole harvinainen. Muita inkontinenssityyppejä ovat ylivuotoinkontinenssi (usein suurentuneen eturauhasen aiheuttamista ongelmista johtuva tahaton virtsankarkailu rakon ollessa täysi) ja ponnistusinkontinenssi. Paras tapa selvittää, mistä tyypistä on kyse, on keskustella lääkärin kanssa, joka voi auttaa oikean hoidon löytämisessä. Lääkärin kanssa keskusteleminen voi myös auttaa sulkemaan pois sen mahdollisuuden, että virtsankarkailu olisi muista ongelmista johtuva sivuvaikutus.


Pakkoinkontinenssi

Pakkoinkontinenssissa ilmenee äkillinen virtsaamisen tarve, ja virtsarakko tyhjenee pidätysyrityksistä huolimatta. Tähän tilaan voi olla useita eri syitä. Yksi yleisimmistä syistä on se, että tyhjentäjälihakset, jotka ovat sulkijalihaksen tahdonalaiset lihakset, ovat yliaktiivisia ja aiheuttavat vastentahtoisia supistuksia. Tällöin aivoihin lähtee hermosignaaleja, jotka aiheuttavat tunteen virtsaamistarpeesta, vaikket haluaisi. Joissakin tapauksissa tämä voi johtua virtsarakon infektion tai munuaiskivien aiheuttamasta ärsytyksestä. Tämä voi olla myös hermostoon tai aivoihin liittyvän sairauden (aivohalvauksen, Parkinsonin taudin tai MS-taudin) aiheuttama komplikaatio.


Ponnistusinkontinenssi

Ponnistusinkontinenssi aiheutuu usein heikoista lantionpohjan lihaksista. Heikkoon lantionpohjan lihaksistoon voi olla syynä ylipaino, pitkittynyt ummetus, jatkuva tupakoinnista tai jostain muusta kroonisesta hengityselinsairaudesta johtuva yskiminen tai raskas työ. Ponnistusinkontinenssia esiintyy lähinnä naisilla, mutta noin yhdelle prosentille miehistä voi kehittyä tämä eturauhasleikkauksen jälkeen.


Vinkkejä paranemiseen

Virtsarakon hallinnan parantamiseen on useita eri keinoja. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen ja tietyt ruokavalion muutokset ovat kaksi esimerkkiä. Paras keino aloittaa rakon hallinnan parantaminen on keskustella lääkärin kanssa, jotta löytäisit juuri sinulle sopivimman ratkaisun.

Voit myös aina lukea lisää neuvoja ja vinkkejä harjoituksia käsitteleviltä sivuiltamme.

* Perustuu SCA:n vuonna 2013 toteuttamaan tutkimukseen, johon osallistui yli 40-vuotiaita miehiä Yhdysvalloista, Englannista, Saksasta, Italiasta, Venäjältä ja Meksikosta. Julkaisematonta tietoa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Ulos virtsankarkailusta huolimatta

Monet virtsankarkailusta kärsivät miehet arkailevat osallistua sosiaalisiin tapahtumiin. Virtsankarkailun pelko voi olla hankalaa, mutta kun suunnittelet menosi oikein, voit suojautua virtsankarkailulta ja pysyä itsevarmana.

Virtsankarkailusta puhuminen

Henkilökohtaisista asioista puhuminen voi tuntua kiusalliselta, mutta avain ratkaisun löytämiseen on suora ja rehellinen keskustelu sekä lääkärisi että läheistesi kanssa.