Virtsatieinfektio miehillä

Onko virtsaaminen kivuliasta tai tunnetko jatkuvaa virtsaamistarvetta? Sinulla saattaa olla virtsatieinfektio (VTI). VTI ei ole kovinkaan yleinen nuoremmilla miehillä, mutta tietyt olosuhteet ja ikään liittyvät muutokset voivat lisätä riskiä. Annamme tässä muutaman vinkin infektion tunnistamiseen ja jopa sen välttämiseen.

Mitä virtsatieinfektio tarkoittaa?

VTI voi aiheutua siitä, kun virtsateihin kulkeutuu haitallisia bakteereita. Infektioiden aiheuttajat ovat yleensä elimistön omia bakteereja, jotka joutuvat paikkaan, johon ne eivät kuulu. Yleisin aiheuttaja on E. Coli, joka elää normaalisti suolistossa. Joskus aiheuttajina ovat kuitenkin myös muut bakteerit.

Nämä ovat infektion tavallisia oireita:

 • Kipu ja polttelu virtsatessa
 • Tiheä virtsaaminen ja jatkuva virtsaamistarve
 • Vain pienten määrien virtsaaminen kerrallaan
 • Verivirtsaisuus
 • Tumma, samea tai voimakkaan hajuinen virtsa
 • Kylmän tunne, johon ei yleensä liity kuumetta
 • Äkillinen inkontinenssi

Kannattaa pitää mielessä, että jotkin sukupuolitaudit saattavat oireilla samalla tavalla kuin VTI.

Mitkä ovat VTI:n eri tyypit?

Yleisin tyyppi on virtsaputken ja virtsarakon infektio, jota kutsutaan alempien virtsateiden infektioksi tai virtsarakon infektioksi. Mutta jotkin infektiot voivat levitä ylempiin virtsateihin – virtsanjohtimiin ja munuaisiin. Tätä tilaa kutsutaan ylempien virtsateiden infektioksi. Jos tapahtuu näin, oireet muuttuvat huomattavasti pahemmiksi. Voi esiintyä esim. selkäkipua, pahoinvointia ja kuumetta. Kuume voi tarkoittaa myös sitä, että bakteerit ovat kulkeutuneet eturauhaseen.

Jos ylempien virtsateiden infektio jätetään hoitamatta, se voi vaurioittaa munuaisia. Lisäksi on olemassa riski, että infektio kulkeutuu verenkiertoon ja leviää vielä edemmäs. Tätä tilaa kutsutaan nimellä urosepsis, ja se vaatii tehohoitoa. Jos siis epäilet VTI:tä, hakeudu lääkäriin saadaksesi oikean diagnoosin ja hoidon. Mitä nopeammin saat apua, sitä helpommin tila saadaan hoidettua.

Hoito ja oireiden lievitys

Antibiootit tehoavat yleensä hyvin VTI:hin. Infektion aiheuttanut bakteeri tunnistetaan virtsaviljelytestillä. Sitten määritetään, mikä antibiootti on tehokkain.

Miten oireita voi lievittää?

 • Riittävä nesteiden nauttiminen auttaa huuhtomaan bakteereita pois virtsarakosta.
 • Steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet (NSAID*) voivat lievittää joitain oireita, kuten kipua, kuumetta ja tulehdusta.
 • Aseta lämpötyyny alaselän tai vatsan päälle kipua lievittämään.

Mikä voi aiheuttaa virtsatieinfektioita?

Yli 60-vuotiailla miehillä infektiot yleistyvät. Ne liittyvät yleensä suurentuneeseen eturauhaseen, ikään liittyviin muutoksiin sekä muihin sairauksiin, jotka yleistyvät iän myötä. Suurentunut eturauhanen voi vähentää virtsasuihkua ja vaikeuttaa virtsarakon tyhjentämistä kokonaan. Jäljelle jäänyt virtsa voi toimia elatusaineena, jossa bakteerit kasvavat.

Miten VTI:tä voi välttää?

VTI:tä voi ehkäistä yksinkertaisilla keinoilla. Yritä aina tyhjentää virtsarakko kokonaan, jolloin bakteerien pääsy virtsateihin vaikeutuu. Pane myös merkille jo varhain eturauhasen suureneminen, jotta saat oikeaa hoitoa tulevien eturauhasvaivojen vähentämiseksi.

Yksinkertaisia vinkkejä VTI:n välttämiseen:

 • Pidä intiimialue puhtaana ja kuivana
 • Juo riittävästi vettä ja huolehdi yleensäkin nesteensaannista bakteerien pois huuhtoutumisen edistämiseksi
 • Poista likainen inkontinenssituote edestä taaksepäin
 • Jos virtsarakon tyhjentäminen on vaikeaa, odota hetki ja vaihda asentoa tyhjentämisen jälkeen. Yritä sitten uudelleen. Näin toimien saatat saada ensimmäisellä kerralla jäljelle jääneen virtsan tyhjennettyä rakosta, ja infektioriski vähenee.

 

*Steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, NSAID) ovat kipulääkkeitä, jotka lievittävät kipua, kuumetta ja tulehdusta.