Usein esitettyjä kysymyksiä

Onko sinulla yleisiä virtsankarkailuun liittyviä kysymyksiä? Alla näet muutamia yleisiä kysymyksiä.

Onko tilani pysyvvä?
Ei välttämättä. Riippuen kärsimäsi virtsankarkailun tyypistä oireet voivat vähentyä ja voit palata entiseen elämääsi huolehtimatta virtsankarkailusta. Ota yhteyttä lääkäriin saadaksesi selville, mikä hoito voisi toimia sinulla.
Milloin näen tuloksia lantionpohjan lihasten harjoittamisestani?
Tämä riippuu nykyisestä kunnostasi, mutta on aina hyvä muistaa, että kestää jonkin aikaa, ennen kuin lantionpohjan lihasten harjoittamisen tulokset näkyvät. Muista, että harjoituksilla pyritään lihasten vahvistamiseen pitkällä aikavälillä, ei yhdessä yössä, joten varaa niihin aikaa ja muista, että voi kulua muutama viikko, ennen kuin huomaat mitään muutosta. On olemassa lantionpohjan harjoituksiin erikoistuneita fysioterapeutteja, joten ota rohkeasti yhteyttä heihin.
Pitääkö minun luopua kahvinjuonnista lopullisesti?
Ei, mutta kahvin juomista on hyvä vähentää. Kofeiini ja alkoholi kuuluvat yleisimpiin syihin, joiden vuoksi kehon tuottama virtsamäärä kasvaa.
Pitäisikö minun juoda vähemmän?
Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta älä vähennä nesteiden nauttimista liikaa. Ei kannata ottaa nestehukan riskiä. Jos et juo tarpeeksi, virtsa väkevöityy. Se saattaa aiheuttaa esimerkiksi virtsarakontulehduksia, mikä voi pahentaa vaivaa.
Mistä tiedän, mikä TENA Men -tuote sopii minulle?
Jos et ole varma, mikä tuote on juuri sinulle sopiva, suosittelen  tilaamaan TENA Men:in ilmaisen näytepakkauksen. Pakkaus sisältää ilmaisia näytteitä TENAlta, joten voit kokeilla eri tuotteita kotona ennen niiden ostamista. On myös aina hyvä kertoa omalle lääkärille mahdollisista virtsankarkailuongelmista.
Miksi jotkut miehet kärsivät virtsankarkailusta?
Virtsankarkailu voi johtua monista eri syistä, ja on tärkeää muistaa, että se on miehillä erittäin yleistä. Itse asiassa noin yhdellä neljästä yli 40-vuotiaasta miehestä* esiintyy jonkinlaista virtsankarkailua. Syyt ovat yksilöllisiä, mutta yleisiä syitä virtsankarkailuun ovat, vain muutamia mainitaksemme, heikentyneet lantionpohjan lihakset, ikä, liikalihavuus tai suurentunut eturauhanen. Joissakin tapauksissa kyse voi olla perinnöllisestä sairaudesta. Oman virtsankarkailusi syyn ymmärtämiseksi on tärkeää, että keskustelet asiasta lääkärin kanssa.
 
*Perustuu Essityn vuonna 2013 toteuttamaan tutkimukseen, johon osallistui yli 40-vuotiaita miehiä Yhdysvalloista, Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Saksasta, Italiasta, Venäjältä ja Meksikosta. Julkaisematonta tietoa.
Minulla on suurentunut eturauhanen. Pitääkö minun olla huolissani?
Eturauhasen kasvu on normaalia. Joillakin miehillä kasvu on vähäistä, toisilla taas runsaampaa. Joissain tapauksissa suurentunut eturauhanen tai hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu voi aiheuttaa kipua ja alempien virtsateiden oireita. Näitä oireita ovat muun muassa virtsantulon hidas alkaminen, hidas suihku tai kyvyttömyys tyhjentää virtsarakkoa. Tämä johtuu siitä, että suurentunut eturauhanen aiheuttaa painetta virtsarakkoon. Saatavilla on hyviä hoitoja. Jos siis olet huolissasi, keskustele asiasta lääkärin kanssa.
Onko inkontinenssi merkki eturauhassyövästä?
Yleinen väärinkäsitys on, että tiputtelu olisi merkki eturauhassyövästä. Kovin monia aikaisia varoittavia merkkejä ei ole, mutta sukuhistoria ja ruokavalio voivat kumpikin olla riskitekijöitä. Jos olet huolissasi omasta riskistäsi tai mahdollisista oireista, keskustele asiasta lääkärin kanssa.