Vinkkejä lantionpohjan lihasten harjoittamiseen ennen synnytystä ja sen jälkeen

On yleistä, että odottavat ja tuoreet äidit kokevat lievää virtsakarkailua. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen voi auttaa tämän ehkäisyssä ja parantaa tilannetta. Fysioterapian maisteri (MSc) ja intiimialueen asiantuntija Paula Igualada-Martinez antoi tuoreille ja odottaville äideille ohjeita, joilla päästä alkuun.

Mitä on odotettavissa, kun olet raskaana

Pissaamistarve liittyy tiiviisti tuoreena äitinä olemiseen. Tähän on monia syitä. Kehon elimet siirtyvät hieman tehdäkseen tilaa vauvalle, ja lisäksi kehossa vapautuu lihaksia rentouttavaa keltarauhashormonia, joka valmistaa kehoa synnytykseen. Tästä seuraa, että lantionpohjan elinten pitäminen paikoillaan on usein vaikeampaa – jolloin tuloksena voivat olla odottamattomat pisarat ja pissaamistarve. Lantionpohjan lihasharjoitukset ovat helppo, tehokas ja erinomainen tapa vahvistaa lihaksia. 

Parhaat vinkit lantionpohjan lihasten harjoittamiseen raskauden aikana

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen raskaana ollessa onnistuu rennoimmin ja kaikista tehokkaimmin kylkimakuulla. Näin pystyt keskittymään kunnolla lihasten vahvistamiseen ilman lisähaastetta, jonka painovoima istuessa tai seisoessa aiheuttaisi. Lue lisää lantionpohjan lihasharjoituksista täältä.   

Mitä synnytyksen jälkeen tapahtuu?

Ensimmäisten 1–2 viikon aikana synnytyksen jälkeen huomaat pissaavasi paljon useammin, kun keho hankkiutuu eroon raskauden aikana kertyneestä ylimääräisestä nesteestä. Vaikka tekisitkin lantionpohjan lihasharjoituksesi erittäin tunnollisesti raskaana ollessasi, eivät kaikki kehosi osat silti palaudu entiselleen ihan välittömästi. Voit yrittää tehdä harjoituksia samalla, kun istut ja imetät vauvaasi. Aloita varovaisilla lantionpohjan lihasten supistuksilla, sillä synnytyksen jälkeen alapää on yleensä hiukan arka. Lopeta, jos supistaminen tuntuu epämukavalta. Voit aloittaa myös harjoittelemalla pelkkää supistamista aina, kun nostat vauvaasi.  
 
Tärkeintä on jatkaa harjoituksia. Edistymisen havaitseminen voi kestää jopa kolme kuukautta. Jos sinusta tuntuu kolmen kuukauden kuluttua, etteivät harjoitukset tehoa tai jos sinulla on kysyttävää, juttele asiasta lääkärin ja/tai fysioterapeutin kanssa. Lataa ilmainen lantionpohjajumppasovelluksemme ja aloita harjoitukset.

Odottamattomat pisarat raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Lue täältä

Aika puhua asiasta

Odottamattomat pisarat eli oooops-tilanteet tapahtuvat usein yllättäen. Tämä voi olla turhauttavaa ja noloa. Mutta usko pois: se on todella yleistä, ja voit tehdä paljonkin saadaksesi virtsarakkosi taas hallintaan. Harjoittelu on hyvä alku, mutta voi olla hyvä jutella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa jälkitarkastuksen yhteydessä. Sinua voi helpottaa myös asiasta puhuminen ystävien kanssa. 
 
Ja on hyvä tietää, että TENA Lights on aina valmiina tarjoamaan huomaamatonta suojaa ja raikkautta, kun olet vailla sitä pientä ylimääräistä tukea.