1. Vahvista lantionpohjaa
Vahva lantionpohja voi auttaa vähentämään virtsankarkailun riskiä. Löydät täältä (LINKKI) joitakin yksinkertaisia, lantionpohjaa vahvistavia harjoitteita, joita voit tehdä kotona. Kaikenikäiset naiset ovat kertoneet, että näiden harjoitteiden tekeminen muutaman minuutin ajan päivässä todella auttaa. Olo on itsevarmempi ja keho tuntuu olevan omassa hallinnassa – ja se on aina hyvä asia!
Jos olet synnyttänyt hiljattain, kannattaa aloittaa harjoitteiden tekeminen makuulla, jottei lantion alueeseen kohdistu ylimääräistä painetta. Ajan mittaan voit harjoitella lähes missä tahansa – jopa autoillessasi, bussin kyydissä tai töissä!
2. Älä pidä kiirettä WC-käynneillä
Me kaikki syyllistymme tähän! Kun stressi painaa, on houkuttelevaa käydä äkkiä vessassa. Tämä ei kuitenkaan ole koskaan hyvä ajatus: vähäisenkin virtsamäärän jääminen virtsarakkoon lisää virtsatieinfektion kehittymisriskiä. Yritä siis aina tyhjentää virtsarakko kokonaan. Mainio vinkki on opetella nojaamaan eteenpäin WC-istuimella. Tämä on kaikkein tehokkain asento virtsarakon tyhjentämiseen.
3. Yritä venyttää WC-käyntien välistä aikaa
Raskauden myöhäisen vaiheen aikana virtsarakko pystyy pitämään sisällään vähemmän virtsaa, koska vauva rajoittaa sitä. Luonnollisesti sen on totuttava taas suurempiin tilavuuksiin synnytyksen jälkeen.
Yleissääntönä voidaan pitää virtsaamista 4–8 kertaa päivässä tai 4–6 tunnin välein. Virtsarakon keskimääräinen tilavuus on noin 300–500 ml, joten jos pissaat paljon tätä vähemmän, yritä venyttää WC-käyntien välistä aikaa. Näin saat lisättyä virtsarakon sisällään pitämää virtsamäärää, ja samalla harjoitat niitä tärkeitä lantionpohjan lihaksia.
4. Yritä olla juomatta liian vähän vettä
Tämä on luonollisin mahdollinen johtopäätös: pissaan liian usein, joten juon vähemmän vettä. On mahdotonta korostaa riittävästi sitä, miten väärin tämä on! Vaikka virtsarakon hallinta olisikin vaikeaa, älä koskaan rajoita juomaasi veden määrää, etenkään, jos imetät. Liian vähäinen juominen johtaa nestehukkaan, mikä puolestaan tekee virtsasta väkevämpää. Tämä taas voi ärsyttää virtsarakkoa ja aiheuttaa tarvetta mennä vessaan, vaikka virtsarakko ei olisikaan täysi. Juo siis riittävästi – veden juominen auttaa ruuansulatusta, helpottaa ummetusta ja pitää virtsan terveenä, jolloin myös virtsarakon tai virtsateiden infektion riski vähenee.