Tiheä virtsaaminen raskauden aikana: syyt ja vinkit

Tuntuuko siltä, että vietät nyt raskaana ollessasi paljon enemmän aikaa WC:ssä kuin ennen? Vaikka tiheä virtsaamistarve onkin ärsyttävä oire, josta kukaan raskaana oleva ei nauti, se on aivan normaalia eikä useimmissa tapauksissa mikään huolenaihe. Lue lisää, niin ymmärrät, mikä aiheuttaa tiheää virtsaamista raskauden aikana, saat vinkkejä sen hallintaan ja opit tietämään, voisiko se olla virtsatieinfektion merkki.

Milloin se alkaa, ja mitä raskauden mittaan on odotettavissa?

Ensimmäinen kolmannes
Tiheän virtsaamisen oireet saattavat olla erilaisia eri henkilöillä, mutta se on yksi yleisimmistä raskauden varhaisista oireista ja alkaa suunnilleen ensimmäisen kolmanneksen viikolla 4. 
 
Toinen kolmannes
Vauvan kasvaessa ja raskauden edetessä tiheä virtsaamistarve saattaa lyhyesti helpottaa hCG-hormonitason laskiessa. 
 
Kolmas kolmannes
On yleistä, että tiheä virtsaamistarve palaa raskauden lopulla, kun kasvava vauva painaa aina vain enemmän virtsarakkoa, ja öisistä WC-käynneistä tulee usein todennäköisempiä.
 
Kaiken kaikkiaan virtsaamistiheyden aste on erilainen eri naisilla. Joitakin se vaivaa koko raskauden ajan, kun taas toiset tuskin huomaavat sitä. Yleisesti ottaen se kestää raskauden kaikkien yhdeksän kuukauden ajan, synnytykseen asti, ennen kuin palaa takaisin normaalitasolle. 

Mikä aiheuttaa tiheää virtsaamista raskauden aikana?

Hedelmöittymisen jälkeen hedelmöittynyt munasolu ja kehittyvä istukka alkavat yhdessä tuottaa enemmän hCG-hormonia. Tämä raskaushormoni lisää veren virtausta lantion alueelle ja munuaisiin, jotka muuttuvat tehokkaammiksi raskauden aikana. Tämän varjopuolena esiintyy kuitenkin pahoinvoinnin ja tiheän virtsaamistarpeen kaltaisia oireita. 
 
Lisäksi raskaushormonien lisääntynyt määrä pehmentää lantionpohjan lihaksia ja nivelsiteitä, mikä auttaa kehoa valmistautumaan vauvan kasvamiseen ja synnytykseen, mutta voi toisaalta aiheuttaa myös virtsankarkailua ja inkontinenssia.
 
Vauva painaa kasvaessaan yhä enemmän virtsarakkoa, jolloin siihen mahtuu vähemmän virtsaa. Tämä on vielä ilmeisempää kolmannen kolmanneksen lopun lähestyessä, kun vauvan pää siirtyy alas lantioon ja painaa aina vain enemmän virtsarakkoa.
 
Nesteen kertyminen sääriin, jalkateriin ja nilkkoihin on myös normaalia, etenkin kolmannella kolmanneksella. Tällä ylimääräisellä nesteellä on taipumus kerääntyä päivän mittaan kehon alimpiin osiin, etenkin kuumalla säällä tai jos on seisonut pitkiä aikoja. Kun sitten menee illalla nukkumaan, ja jalat pääsevät kohoasentoon, niihin päivällä kertynyt neste palaa takaisin verenkiertoon ja kulkee munuaisten läpi, joissa se suodattuu virtsaksi ja aiheuttaa yöaikaisia WC-käyntejä.

Vinkkejä raskaudenaikaisen tiheän virtsaamisen hallintaan

Tässä muutamia vinkkejä siihen, mitä voit tehdä tiheän virtsaamisen ja turvotuksen – ja siten useiden yöaikaisten WC-käyntien tarpeen – helpottamiseksi.
 
Tyhjennä rakko kokonaan virtsatessa
Nojaa virtsatessasi eteenpäin ja käytä jaloille kunnollista tukea. Tämän kaltainen hyvä asento saattaa helpottaa rakon tyhjentämistä kokonaan. 

Vältä kofeiinia
Kahvin ja mustan teen kaltaiset kofeiinipitoiset juomat voivat ärsyttää virtsarakkoa ja aiheuttaa näin virtsaamistarpeen lisääntymistä.

Älä juo liikaa ennen nukkumaanmenoa…
Jos sinun pitää nousta usein virtsaamaan yön aikana, rajoita juomista juuri ennen nukkumaanmenoa.

…mutta muista silti nauttia riittävästi nesteitä
Älä juo kokonaisuudessaan vähemmän, ajatellen, että näin pystyt välttämään WC-käynnit. Kehosi tarvitsee tasaisen jatkuvasti nesteitä raskauden aikana.

Nosta jalat ylös ennen nukkumaanmenoa
Yritä löytää aikaa jalkojen koholle nostamiseen ennen nukkumaanmenoa. Tämä saattaa stimuloida turvonneisiin nilkkoihin ja jalkateriin kertynyttä nestettä ja saada sen liikkeelle verenkiertoon, jolloin voit virtsata jo ennen nukkumaanmenoa.

Estä jalkaterien ja nilkkojen turvotus päivän aikana
Vältä mahdollisimman paljon pitkäaikaista seisomista. Kokeile tukisukkien käyttämistä, jalkojen kohottamista ylös, aina kun se on mahdollista, ja säännöllistä kävelyä tai jalkaharjoitteita.

Käytä inkontinenssituotteita
Jos virtsankarkailusta kehittyy sinulle ongelma raskautesi aikana, TENA-inkontinenssituotteita käyttämällä olo pysyy kuivana ja varmana koko päivän ja yön. 

Voiko raskaudenaikainen tiheä virtsaaminen olla merkki jostain ongelmasta?

Tiheä virtsaaminen on normaalia raskauden aikana, ja se on yleensä ongelma ainoastaan, jos siihen liittyy muita oireita, jotka saattavat olla virtsatieinfektion (VTI) merkki. Näitä muita oireita voivat olla:
 
  • kipu tai polttelu virtsatessa
  • pakottava virtsaamistarve jopa heti virtsaamisen jälkeen
  • virtsa haisee epämiellyttävältä, on sameaa tai siinä näkyy verta 
  • jatkuva alavatsakipu
  • alaselkäkipu
  • yleinen huonon olon tunne
 
VTI raskaana ollessa ei ole kovinkaan mukavaa, mutta onneksi sitä voidaan hoitaa melko hyvin. Jos tila havaitaan ja hoidetaan varhaisessa vaiheessa, siitä ei ole haittaa raskaudelle. Muista siis käydä lääkärissä, jos sinulla esiintyy jokin yllä mainituista oireista.

Johtopäätös

Tiheä virtsaaminen raskauden aikana on yleistä ja joskus ärsyttävää, mutta siitä ei tavallisesti kannata huolestua. Virtsaamistarve voi vaihdella kolmanneksien mukaan, mutta vauvan synnyttyä tarve vähitellen laantuu. Nyt sinun ei tarvitse huolehtia kuin vauvan pissaamisesta.

Related articles