Näyttää siltä, että kotimaasi on <country>

Siirry oman maasi TENA-sivustolle saadaksesi paikallista tietoa.

Aikuisten virtsankarkailun ymmärtäminen


Virtsankarkailu on termi, joka sisältää kaikki virtsan tahattoman karkailun muodot. Virtsankarkailua on erityyppistä, esimerkiksi ponnistusinkontinenssi, sekamuotoinen inkontinenssi ja pakkoinkontinenssi.

Vanha pariskunta istumassa sohvalla


Inkontinenssi ei aina ole samanlaista, ja miesten, naisten, ikäihmisten ja lasten inkontinenssiin on erilaisia syitä. Myös virtsan tahattoman karkailun laajuus ja määrä vaihtelee. Lääkäri voi tehdä tarkemman diagnoosin inkontinenssityypin, virtsaamistiheyden ja vakavuusasteen perusteella. Jos siis koet, että sinulla on virtsankarkailua, ”virtsarakon heikkoutta” tai muita virtsarakkoon liittyviä ongelmia, keskustele asiasta lääkärin kanssa.


Aikuisten inkontinenssin eri tyypit

Ponnistusinkontinenssi tarkoittaa, että virtsaa karkailee ponnistelun yhteydessä, esimerkiksi yskiessä, aivastaessa tai nauraessa. Se on yleisin tyyppi naisilla, mutta harvinainen miehillä.
 
Pakkoinkontinenssiin liittyy pakonomainen virtsaamisen tunne. Karkailevan virtsan määrä vaihtelee pienistä tipoista aina virtsarakon täydelliseen tyhjenemiseen. Tämän tyyppisen inkontinenssin syitä voi olla monia erilaisia, esimerkiksi suurentunut eturauhanen, virtsatieinfektio tai yksinkertaisesti vain liiallinen juominen. Siksi on tärkeää hankkia oikea diagnoosi oikean hoidon saamiseksi.
 
Sekamuotoinen inkontinenssi on ponnistusinkontinenssin ja pakkoinkontinenssin yhdistelmä. Se tarkoittaa, että virtsankarkailuun voi liittyä pakonomaista tarvetta virtsata ja että se voi aiheutua myös ponnistelusta.
 
Ylivuotoinkontinenssia esiintyy, kun virtsarakkoa ei saada tyhjenemään kokonaan, ja se täyttyy vähitellen jäljelle jääneestä virtsasta. Tämän tyyppisen tilan yleisin syy on virtsaputken ahtauma, joka johtuu esimerkiksi suurentuneesta eturauhasesta. Syynä voi olla myös virtsarakon lihas, joka ei pysty supistumaan tyhjentääkseen rakon. Tämä voi liittyä esimerkiksi diabetesneuropatiaan. 
 
Virtsarakon neurologisen toimintahäiriön aiheuttaa aivo-, selkäydin- tai hermovaurio. Virtsarakon neurologisesta toimintahäiriöstä voi kärsiä potilas, jolla on trauman, aivohalvauksen, multippeliskleroosin tai Parkinsonin taudin aiheuttamia vaurioita. 
 
Virtsaamisen jälkeinen tiputtelu on tahatonta virtsankarkailua välittömästi virtsaamisen jälkeen. Syynä on, että virtsaputkeen on jäänyt jäljelle virtsaa. Tämä ongelma on yleisempi miehillä. Joskus sitä voi välttää painamalla välilihaa eteenpäin jäljelle jääneen virtsan saamiseksi ulos. Vaivaa voi ilmetä myös naisilla, joiden virtsaputken lihastuki on huono.
 
Toiminnallinen virtsankarkailu tarkoittaa, että jonkinlainen liikuntakyvyttömyys estää vessaan ehtimisen ajoissa. Toiminnallista virtsankarkailua voivat aiheuttaa näön heikentyminen, kognitiivisen toiminnan alentuminen ja heikentynyt liikkumiskyky.
 

Huolehdi itsestäsi

lights by TENA

Naisille, joiden vaivana ovat odottamattomat pisarat.
Nuori muodikas nainen huulipunapuikkoineen siristää silmiään auringossa

TENA Lady

Naisille, joiden vaivana on virtsankarkailu.
Ruskeahiuksinen nainen hymyilee kameralle

TENA Men

Miehille, joiden vaivana on virtsankarkailu.
Parrakas keski-ikäinen mies hymyilee kameralle

Huolehdi muista

TENA Läheisistä huolehtiminen

Sinulle, joka hoidat inkontinenssista kärsivää läheistäsi.
Iäkäs nainen ja hänen nuorempi sukulaisensa nauttivat toistensa seurasta

TENA Lapset

Vanhemmille, jotka hoitavat inkontinenssista kärsiviä lapsia.
Neljävuotias tyttö tarkastelee maailmaa uteliaasti ihmetellen

Terveydenhuollon ammattilaiset

Terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat inkontinenssista kärsiviä henkilöitä.
Hoitaja ja iäkäs nainen nauttivat toistensa seurasta

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.