Mitä yliaktiivinen virtsarakko tarkoittaa?

Yliaktiivinen virtsarakko on yleinen kuvaava nimitys useille erilaisille, virtsaamiseen ja pakon tunteeseen liittyville ongelmille. Se ei tarkoita inkontinenssia, vaan yksinkertaisesti tiheää virtsaamistarvetta.

Yliaktiivinen virtsarakko, jota joskus kutsutaan myös ärtyneeksi rakoksi, tarkoittaa tavallisesti päiväsaikaan tihentynyttä virtsaamistarvetta ja usein myös nokturiaa. Muista, että virtsarakon tyhjentäminen 4–8 kertaa päivässä on normaalia. Yliaktiivinen virtsarakko on yleisempi iäkkäillä henkilöillä ja naisilla.

Mistä yliaktiivinen virtsarakko johtuu?

Yliaktiivisen virtsarakon aiheuttamien ongelmien taso vaihtelee lievästi tihentyneestä virtsaamistarpeesta jatkuvaan virtsaamistarpeeseen. Syitä on erilaisia, ja joskus ne jäävät epäselviksi, mutta yksi tekijä voi olla virtsaputken ahtauma.

Virtsarakon ärsytys

Virtsarakon sisäpinnan ärsytys voi johtaa virtsaamistarvetuntemukseen. Eräs aiheuttaja on virtsatieinfektio, jossa bakteerit ärsyttävät virtsarakon sisäpinnan limakalvoja. Jotkin kahvin ja energiajuomien kaltaiset juomat sisältävät tiettyjä aineita, jotka voivat myös aiheuttaa ärsytystä. Eräs tekijä ovat virtsakivet. 
 
Lisäksi on erilaisia ulkoisia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa virtsarakon ärsytystä ja siten johtaa virtsaamistarpeen syntymiseen. Näitä ulkoisia tekijöitä, jotka voivat ärsyttää virtsarakkoa ja siten aiheuttaa virtsaamistarvetta, ovat esimerkiksi ummetus sekä tietyt gynekologiset tilat, kuten laskeuma tai munasarjakasvaimet.

Elämäntapatekijät ja muut syyt

Liian runsas juominen johtaa suuriin virtsamääriin (polyuria), mikä puolestaan aiheuttaa hädän tunnetta ja tiheitä wc-käyntejä, kun virtsarakko täyttyy nopeasti. Jotkin ruoat, esimerkiksi keitot, hedelmät ja vihannekset, sisältävät runsaasti nestettä ja siksi myös lisäävät virtsan määrää.
 
Eräs suurten virtsamäärien aiheuttaja voi olla hallitsematon diabetes. Korkea verensokeri (hyperglykemia) voi aiheuttaa janontunnetta ja lisätä virtsantuotantoa, ts. aiheuttaa polyuriaa.
 
Lue lisää ja tutustu juuri sinulle parhaiten sopivaan TENA-sivustoon.
 
Lue lisää yliaktiivisesta virtsarakosta lights by TENA -sivustolta
Lue lisää yliaktiivisesta virtsarakosta TENA Lapset -sivustolta