Onko olemassa jokin oikea tapa matkustaa inkontinenssin kanssa?

Pidätkö matkustamisesta, mutta sinusta tuntuu, että estää sinua lähtemästä matkalle niin usein kuin haluaisit? Lue vinkit, joiden avulla teet seuraavasta matkustuskokemuksestasi nautittavamman.

Pukeudu onnistujaksi

Oikeiden matkavaatteiden valitseminen voi auttaa paljon. Mukavat vaatteet vähentävät painetta istuessa. Kun otat matkalle mukaan helposti vaihdettavia vaatteita sekä inkontinenssituotteita, elämäkin on helpompaa suorittaessasi vaihdot ahtaassa lentokoneen vessassa tai lentoaseman WC:n eriössä. 

Anna elämäsi kukoistaa!

Valmistaudu ja ota mukaan selviytymispakkaus, niin selviät matkoillasi. Sinä itse tiedät tarpeesi parhaiten, mutta kätevään matkapakkaukseen kannattaa pakata esimerkiksi seuraavat tuotteet: 
  • vara-alushousut 
  • inkontinenssituotteita 
  • kosteita puhdistusliinoja 
  • käsihuuhdetta 
  • värillisiä muovipusseja (käytettyjen tuotteiden hävittämiseen huomaamattomasti, jos roskakoria ei satu olemaan saatavilla) 
 
Lisäksi kannattaa ottaa mukaan muutama ylimääräinen inkontinenssituote niiden lisäksi, jotka lasket tarvitsevasi. Näin saat hallittua itsevarmasti kaikki mahdollisesti eteen tulevat haastavat hetket. 
 
Ja jos lentomatka on pitkä, saatat kiittää itseäsi, kun olet pakannut mukaan imukykyisemmän tuotteen.  

Ota selvää kohteista etukäteen

Matkan päämäärän tietäminen on helppoa. Ihan muuta onkin sen tietäminen, missä WC:t sijaitsevat perille saavuttaessa. Esimerkiksi yksinkertainen lentoaseman kartta saattaa merkitä todella paljon, ja karttoja saa yleensä internetistä. Sama koskee turistikohteita (kolmen tunnin jonot kestää paljon paremmin, kun tietää missä vessat ovat). Oletko lähdössä pidemmälle automatkalle? Matkan varrella sijaitsevat levähdyspaikat löytyvät Google Mapsista. On olemassa jopa WC:n hakusovelluksia, joiden avulla saniteettitilojen löytäminen eri kaupungeista on helpompaa.  

Juo hyvin, voi hyvin

Nesteen nauttimisen liiallinen ajattelu ei ole koskaan hauskaa, etenkään jos aiot matkustaa johonkin jouluksi tai jonkun muun juhlan ajaksi, ja juhlintaan liittyy runsaasti syömistä ja juomista. Mahdollisesti virtsarakkoa ärsyttävien nesteiden – kuten kahvin, alkoholin ja energiajuomien – välttäminen saattaa kuitenkin auttaa. Tämä ei tarkoita, että suosikkijuomien nauttiminen tulisi lopettaa kokonaan: muista kohtuus ja pelaa varman päälle.  

Ajoitus ja istumapaikka

Vältä liiallista juomista juuri ennen matkaa. Jos matkustat lentäen tai junalla, varaa aina käytäväpaikka. Valitse myös mahdollisuuksien mukaan paikka, joka on sopivalla etäisyydellä saniteettitiloista.  

Valmistelu ja neuvot

Terveydenhuollon ammattilainen osaa antaa sinulle omien tarpeittesi mukaisia virtsankarkailua ja matkustamista koskevia vinkkejä ja neuvoja. Tietyt lääkkeet (kuten diureetit) voivat pahentaa inkontinenssin vaikutuksia. Toisaalta tarjolla on reseptilääkkeitä, jotka voivat helpottaa joitakin yliaktiivisen virtsarakon oireita. Joidenkin lääkkeiden vaikutuksen alkaminen kestää jonkin aikaa, joten muista keskustella lääkärisi kanssa lääkityksestä hyvissä ajoin. 

Pidä itsesi aktiivisena

Jos olet jo matkalla, parasta mitä voit tehdä, on yrittää pysytellä aktiivisena. Voit kokeilla Kegelin harjoituksia, voit nousta seisomaan ja oikoa jalkoja tai lähteä mahdollisuuksien mukaan kävelylle. Tukisukkien käyttäminen lentäessä voi myös olla hyvä idea. Pidä keho liikkeessä ja veri virtaamassa, ja olosi on todennäköisesti mukavampi.