Virtsatieinfektio ja inkontinenssi
Tiesitkö, että jos sinulla on virtsankarkailua, myös virtsatieinfektioriskisi on suurempi? Tähän on useita eri syitä, mutta hyvä asia on, että voit myös tehdä paljon ehkäistäksesi infektion.
Tiesitkö, että jos sinulla on virtsankarkailua, myös virtsatieinfektioriskisi on suurempi? Tähän on useita eri syitä, mutta hyvä asia on, että voit myös tehdä paljon ehkäistäksesi infektion.
Alempien virtsateiden infektio on yleisin VTI-tyyppi. Siinä bakteerit infektoivat virtsaputken ja virtsarakon. Erittäin virulentit eli elinvoimaiset kannat voivat hoitamattomina levitä ylös virtsanjohtimiin ja munuaisiin. Tuloksena on ylempien virtsateiden infektio. Oireet muuttuvat huomattavasti pahemmiksi. Voi esiintyä esim. selkäkipua, pahoinvointia ja kuumetta. Kyseinen munuaisinfektio on vakava tila ja voi mahdollisesti vaurioittaa munuaisia tai aiheuttaa jopa munuaisten vajaatoimintaa. Hoitamattomana se voi myös johtaa urosepsikseen, jossa infektio kulkeutuu verenkiertoon. Kyseinen tila vaatii tehohoitoa.
Joillakin ikäihmisillä, joiden immuunivaste on heikko tai jotka kärsivät diabeteksesta, oireet voivat olla hyvin epäselviä ja näennäisesti tautiin liittymättömiä. Näitä oireita voivat olla yleinen heikkous, sekavuus, pahoinvointi, huimaus, äkillinen inkontinenssi tai inkontinenssin vaikeusasteen lisääntyminen. On tärkeää tietää, mikä näiden henkilöiden kohdalla on normaalia ja tunnistaa mahdolliset tilan muutokset. Näin saadaan nopeasti diagnoosi ja oikea hoito.
Virtsankarkailua voi esiintyä kaikenikäisillä, mutta se yleistyy iän myötä ja liittyy muihin sairauksiin. Siksi ei ole lainkaan epätavallista, että virtsankarkailusta kärsivillä on myös muita vaivoja, joiden takia VTI-riski on suurempi. Joitakin esimerkkejä ovat kyvyttömyys tyhjentää virtsarakko kokonaan, heikentynyt immuunipuolustus sekä krooniset sairaudet. Myös ulosteinkontinenssi lisää VTI-riskiä.