Mikä aiheuttaa yökastelua ja nokturiaa?

Vuoteenkastelu tai yökastelu on tahatonta virtsaamista nukkumisen aikana, kun henkilö on ohittanut iän, jonka jälkeen yöllä kuivana pysyminen on odotettavaa. Nokturia tarkoittaa tiheää öistä virtsaamistarvetta.

Aikuisten yökastelu ja nokturia

Aikuisilla tiheälle öiselle virtsaamistarpeelle ja vuoteenkastelulle on yleensä eri syy kuin lapsilla. Kannattaa huomioida, että aikuisilla yökastelua kutsutaan usein yölliseksi enureesiksi.
 
Tiheä virtsaamistarve voi tarkoittaa sitä, että keho tuottaa enemmän virtsaa tiettyjen hormonituotannon muutosten, munuaisvaivojen, sairauden tai lääkityksen takia. Tämä voi puolestaan johtaa yökasteluun tai siihen, että virtsarakko on herättävä tyhjentämään vähintään kerran yössä. Tätä tilaa kutsutaan nokturiaksi. Ikäihmisille on normaalia joutua virtsaamaan pari kertaa yöaikaan.
 
Miehillä nokturia liittyy yleensä suurentuneeseen eturauhaseen. Virtsarakon yliaktiiviset lihakset tai taustalla oleva sairaus voivat kuitenkin aiheuttaa tiheää öistä virtsaamistarvetta iästä ja sukupuolesta riippumatta. Muista, että liiallinen nesteiden nauttiminen, etenkin kofeiinia sisältävien, voi aiheuttaa lukuisia vessakäyntejä.

TENA on sinua varten

Keskustele lääkärisi kanssa saadaksesi varmistuksen aikuisiän yökastelun ja nokturian aiheuttajasta. Vuoteenkasteluongelmiesi syystä, vakavuudesta ja virtsaamistiheydestä huolimatta meillä on tuotteet, joiden avulla elät mahdollisimman normaalia elämää.