Elinkaariarvioinnit

Haluamme edistää hyvinvointia ja samalla pienentää ympäristöjalanjälkeä. Elinkaariarviointi (LCA) on ainoa varmistettu työkalu, jolla voidaan mitata kokonaisympäristövaikutus tuotteen koko elinkaaren ajalta. Voimme minimoida tuotteidemme aiheuttaman jätemäärän integroimalla elinkaariarvioinnit kehitystyöhömme, alkaen älykkäämmästä suunnittelusta ja parhaista materiaaleista, resurssitehokkaamman tuotannon ja kuljetuksen kautta aina käyttöön ja käytön jälkeiseen kierrätykseen. 

”Suurin ympäristövaikutus on peräisin raakamateriaalien tuotannosta ja toiseksi suurin kuluttajakäytön jälkeisestä vaiheesta. Tämä tarkoittaa, että meidän on suunniteltava älykkäämmin, toisin sanoen käyttävä erinomaisia materiaaleja mutta pienempiä määriä.”

Susan Iliefski Janols, tuotteiden ja palveluiden kestävästä kehityksestä, globaalista brändistä, , innovoinnista ja ympäristöystävällisyydestä vastaava johtaja

Pienemmän hiilijalanjäljen saavuttaminen

Tällä videolla Susan Iliefski Janols, tuotteiden ja palveluiden kestävästä kehityksestä vastaava johtaja, kertoo työstämme elinkaariarvioinnin parissa – sen aloittamisesta 1990-luvun alkupuolella aina sen merkitykseen päivittäisille ja pitkäaikaisille toiminnoille. 
 
Tässä muutamia tärkeimpiä seikkoja muistettavaksi: 
 
  • Elinkaariarviointi (LCA) on ainoa työkalu, jolla voidaan mitata kokonaisympäristövaikutus tuotteen koko elinkaaren ajalta: materiaalien ja tuotteiden tuotannosta kuljetukseen, käyttöön ja käytön jälkeiseen kierrätykseen. 
  • Innovaation elinkaariarviointi perustuu samaan tieteeseen ja standardeihin kuin valikoiman, mutta valikoiman elinkaariarviointi kattaa kaikki alueella tietyn ajan kuluessa myydyt tuotteet. Tämä tarkoittaa, että innovaatiot liitetään vaiheittain tehtäviin parannuksiin päivittäisessä tuotannossa. 
  • Elinkaariarvioinnit antavat meille mahdollisuuden ajatella tuotteiden suunnittelussa ja kehittämisessä sitä, kuinka hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni – esimerkiksi kehittämällä älykkäämpiä malleja, käyttämällä erinomaisia materiaaleja ja minimoimalla jätemäärää. 
  • Elinkaariarvioinnin tuloksesta voidaan ilmoittaa ympäristötuoteselosteessa (EPD), joka on riippumaton vahvistus, josta käy ilmi tuotteen ympäristötiedot sen koko elinkaaren ajalta. Useimpien TENA-tuotteiden ympäristötuoteselosteet löytyvät EPD International -sivustolta.