Mitä ponnistusinkontinenssi tarkoittaa?

Ponnistusinkontinenssi tarkoittaa, että virtsaa karkailee nauraessasi, aivastaessasi, yskiessäsi tai muuten ponnistellessasi.

Ponnistusinkontinenssia esiintyy, kun virtsatiehyiden ja virtsarakon tärkeät tukilihakset eivät toimi kunnolla. Tämän tilan syynä voi olla nivelsiteiden ja lantionpohjan lihasten heikkous tai virtsaputken sulkijalihasten heikentynyt toiminta. Tämä puolestaan vaikuttaa lihasten antamaan tukeen, jonka avulla normaali virtsaaminen tapahtuu.
 
on naisten yleisin virtsankarkailun muoto.

Ponnistusinkontinenssin syyt

ovat lihasryhmä vatsaontelon alaosassa. Lihakset näyttävät lantionpohjassa sijaitsevalta kuppimaiselta riippumatolta. Jos lantionpohjan ”levy” vaurioituu, virtsaputki saa vähemmän tukea lihaksilta. Tällöin virtsaa saattaa karata vähän ponnistelun yhteydessä, esimerkiksi jumpatessa tai vain yskiessä.
 
Ponnistusinkontinenssin syitä ovat mm. elämäntyyli, lääketieteelliset komplikaatiot, raskaus ja liikalihavuus. Tehokasta hoitoa on usein laihtuminen ja liikunta.
 
Myös miehillä voi esiintyä ponnistusinkontinenssia, mutta se on hyvin harvinaista. Tavallisesti se liittyy eturauhasen poistoleikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin. Miehillä esiintyy useammin toisenlaista inkontinenssia.
 
Lue lisää ja tutustu juuri sinulle parhaiten sopivaan TENA-sivustoon.
 
Lue lisää ponnistusinkontinenssista lights by TENA -sivustolta 
Lue lisää ponnistusinkontinenssista TENA Lapset -sivustolta