Eturauhanen ja miesten virtsankarkailu

Eturauhanen ja virtsankarkailu eivät välttämättä ole kaikkien suosituimpia keskustelunaiheita. Silti on tärkeää tietää, miten ne vaikuttavat toisiinsa. Halusimme selventää aiheesta liikkuvia huhuja. Siksi kutsuimme Göteborgin Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan urologian osaston professorin ja ylilääkärin Ralph Peekerin keskustelemaan asiasta kanssamme.

Eturauhanen ja miesten virtsankarkailu

18–20 vuoden iässä miehen eturauhanen painaa noin 20 grammaa, eli se on suunnilleen saksanpähkinän kokoinen. Se voi kasvaa jopa 500 gramman painoiseksi.

Eturauhanen ja miesten virtsankarkailu

Eturauhanen on saksanpähkinän kokoinen

Tärkeimmät asiat ensin. Kuinka paljon tiedät eturauhasesta? sijaitsee virtsarakon ja peniksen välissä. Sen tärkein tehtävä on tuottaa siemennesteeseen nestettä. Kahdenkymmenen ikävuoden tienoilla eturauhanen on suunnilleen saksanpähkinän kokoinen ja painaa noin 18–20 grammaa.

Eturauhasen kasvu ei lopu koskaan

On hyvä tietää, että eturauhasen kasvu on aivan normaalia. ”Joidenkin miesten kasvaa vain vähän. Toisten kohdalla kasvu voi olla hieman tai erittäin paljon runsaampaa, ja eturauhanen voikin kasvaa jopa puolen kilon painoiseksi”, kertoo professori ja ylilääkäri Ralph Peeker. Usein eturauhasen kasvua ei edes huomaa. Mutta joillekin miehille suurentunut eturauhanen tai eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu (benign prostata hyperplasia, BPH) voi aiheuttaa kipua ja erilaisia oireita. Oireisiin kuuluvat mm. virtsanpidätysvaikeudet, virtsantulon hidas alkaminen, hidas suihku, kyvyttömyys tyhjentää virtsarakkoa tai ylijäänyt virtsa, joka voi aiheuttaa infektioita. Nämä oireet tunnetaan alempien virtsateiden oireina (lower urinary tract symptoms, LUTS), jotka ovat melko yleisiä. Niistä kärsii noin 25 % yli 40-vuotiaista miehistä. Saatavilla on tehokkaita hoitoja, eikä vaivan tarvitse vaikuttaa elämänlaatuusi.

Suurentunut eturauhanen ei ole yhtä kuin syöpä

Peekerin mukaan ”erittäin yleinen väärinkäsitys” on, että alempien virtsateiden oireet ovat oire eturauhassyövästä. Kovin monia aikaisia eturauhassyövästä varoittavia merkkejä ei ole, mutta sukuhistoria ja ruokavalio voivat kumpikin olla riskitekijöitä. Ensimmäiseksi kannattaa tehdä verinäytteestä määritettävä PSA-testi.
 
Useissa tapauksissa eturauhassyöpä kehittyy hitaasti. Siksi sen hallintaan käytetäänkin mieluummin aktiivista seurantaa kuin leikkaushoitoa, sillä sivuvaikutuksena voi olla muun muassa . Eturauhasleikkauksen kaltaisten lantioon kohdistuvien leikkausten väliaikaisena tai pysyvänä sivuvaikutuksena voi ilmetä ponnistusinkontinenssia, jota esiintyy useammin naisilla. Kyseisessä leikkauksessa poistetaan koko , mikä voi häiritä sulkijalihaksen toimintaa ja aiheuttaa virtsankarkailua. Vaivan lievittämiseen tai ehkä jopa parantamiseen on tarjolla lääke- ja leikkaushoitoja. Lievissä tapauksissa avuksi voivat olla lantionpohjan lihasharjoitukset, joiden avulla vahvistetaan lantionpohjan lihaksia. Näin virtsarakon hallinta tehostuu ja vähenee. Jos olet kaikesta huolimatta huolissasi jostain eturauhassyöpään liittyvästä oireesta, testauksesta tai riskeistä, sinun on parasta keskustella aiheesta lääkärin kanssa saadaksesi lisätietoja. 

”Suurentunut eturauhanen ei useinkaan ole syy virtsankarkailuun”

Suurentunut voi aiheuttaa joitakin virtsaamisongelmia. Peekerin mukaan miesten virtsankarkailun pääasiallista syytä kannattaa kuitenkin etsiä lantionalueen ulkopuolelta, aina aivoista asti. 
 
”Virtsaamisrefleksien” hallinnasta tai virtsan pidätyskyvystä vastaa keskushermosto. Nämä aivojen kriittiset toiminnot voivat häiriintyä esimerkiksi aivovamman tai -halvauksen kaltaisen trauman yhteydessä. Tämän seurauksena jotkut miehet voivat kokea tahatonta tiputtelua. Tämä pakkoinkontinenssiksi kutsuttu tila on miesten yleisin virtsankarkailun muoto.  
Toimintojen häiriintymisen syyn ei tarvitse olla niinkään vakava kuin aivohalvaus. ”Kyseessä voi olla aivojen veren- ja hapensaannin vähäinen häiriö, joka aiheutuu yleisestä ateroskleroosista”, toteaa Peeker. 
 
Ateroskleroosilla tarkoitetaan tupakoinnin, huonon ruokavalion ja passiivisen elämäntyylin aiheuttamaa valtimoiden kovettumista ja kaventumista. Ja vaikka huonon ruokavalion ei ole kliinisesti todistettu aiheuttavan inkontinenssia, voivat terveellinen ruokavalio ja aktiivinen elämäntyyli olla vain eduksi. ”Kehon kudosten hapettuminen on aina vain hyväksi”, lisää Peeker.
 
Peekerin neuvo on: ”Jos minulla olisi jonkinlaisia oireita, hakisin niiden lievitykseen apua.” Jos sinulla siis on jotain kysyttävää eturauhasesta ja virtsankarkailusta, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Joidenkin miesten eturauhanen voi kasvaa jopa puolen kilon kokoiseksi.

Ralph Peeker

Professori ja ylilääkäri

Tiesitkö

Yksi neljästä yli 40-vuotiaasta miehestä kärsii alempien virtsateiden oireista.

Yksi neljästä

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Perustietoa inkontinenssista

Joka neljäs yli 40-vuotias mies kärsii jonkinasteisesta virtsankarkailusta, ja yhdelle kahdeksasta miehestä kehittyy inkontinessi jossain elämänsa vaiheessa. Paras keino ratkaisun löytämiseen on hankkia lisätietoa.

Lantionpohjan lihasharjoituksia

Virtsarakon hallintaa voi parantaa oikeiden harjoitusten avulla. Lantionpohjan lihasharjoitukset, jotka tunnetaan myös Kegel-harjoituksina, voivat auttaa ehkäisemään, vähentämään tai hallitsemaan virtsankarkailuongelmia.