Virtsatieinfektio miehillä

Jos tunnet jatkuvaa virtsaamistarvetta tai jos virtsaaminen tuntuu kivuliaalta, saattaa kyseessä olla virtsatieinfektio (VTI). VTI ei ole yleinen nuoremmilla miehillä, mutta tietyt sairaudet ja ikään liittyvät muutokset saattavat lisätä sen riskiä. Tässä on muutama vinkki virtsatieinfektion tunnistamiseen ja jopa siltä välttymiseen.

Mitä virtsatieinfektio tarkoittaa?

VTI voi aiheutua siitä, kun virtsateihin kulkeutuu haitallisia bakteereita. Yleensä infektion aiheuttajia ovat elimistön omat bakteerit, jotka päätyvät paikkaan, jonne ne eivät kuulu. Yleisin näistä bakteereista on E. coli, joka elää normaalisti suolistossa, mutta infektion voivat aiheuttaa monet muutkin bakteerit. 
 
Nämä ovat infektion tavallisia oireita:
 
 • Kipu tai polttelu virtsatessa 
 • Tiheä virtsaaminen ja jatkuva virtsaamistarve 
 • Vain pienten määrien virtsaaminen kerrallaan 
 • Verivirtsaisuus 
 • Tumma, samea tai voimakkaan hajuinen virtsa 
 • Palelu, johon ei yleensä liity kuumetta 
 • Äkillinen  
 
Kannattaa pitää mielessä, että jotkin sukupuolitaudit saattavat oireilla samalla tavalla kuin VTI. 

Mitkä ovat VTI:n eri tyypit?

Tavallisin VTI-tyyppi on alempien virtsateiden infektio, jossa infektoituvat virtsaputki ja virtsarakko. Erittäin virulentit eli elinvoimaiset kannat voivat hoitamattomina levitä ylös virtsanjohtimiin ja munuaisiin, ylempiin virtsateihin. Ylempien virtsateiden infektion oireet ovat huomattavasti pahempia, ja niihin voivat kuulua selkäkipu, pahoinvointi ja kuume. Kuume voi tarkoittaa myös sitä, että bakteerit ovat kulkeutuneet eturauhaseen. 
 
Jos ylempien virtsateiden infektio jätetään hoitamatta, se voi vaurioittaa munuaisia. Lisäksi on olemassa riski, että infektio kulkeutuu verenkiertoon ja leviää vielä edemmäs. Tätä tilaa kutsutaan nimellä urosepsis, ja se vaatii tehohoitoa. Jos siis epäilet VTI:tä, hakeudu lääkäriin saadaksesi oikean diagnoosin ja hoidon. Mitä nopeammin saat apua, sitä helpommin paranet. 

Hoito ja oireiden lievitys

Antibiootit tehoavat yleensä hyvin VTI:hin. Infektion aiheuttanut bakteeri tunnistetaan virtsaviljelytestillä. Sitten määritetään, mikä antibiootti on tehokkain.

Miten oireita voi lievittää?

 • Riittävä nesteiden nauttiminen auttaa huuhtomaan bakteereita pois virtsarakosta.
 • Käytä lääkkeitä kivun, kuumeen ja tulehduksen lievitykseen. 
 • Aseta lämpötyyny alaselän tai vatsan päälle kipua lievittämään.

Mikä voi aiheuttaa virtsatieinfektioita?

Yli 60-vuotiailla miehillä infektiot yleistyvät. Ne liittyvät yleensä suurentuneeseen eturauhaseen, ikään liittyviin muutoksiin sekä muihin sairauksiin, jotka yleistyvät iän myötä. Suurentunut voi vähentää virtsasuihkua ja vaikeuttaa virtsarakon tyhjentämistä kokonaan. Jäljelle jäänyt virtsa voi toimia kasvualustana, jossa bakteerit lisääntyvät.

Miten VTI:tä voi välttää?

VTI:tä voi ehkäistä yksinkertaisilla keinoilla. Yritä aina tyhjentää virtsarakko kokonaan, jolloin bakteerien pääsy virtsateihin vaikeutuu. Pane myös merkille jo varhain eturauhasen suureneminen, jotta saat oikeaa hoitoa tulevien eturauhasvaivojen vähentämiseksi.

Muutama vinkki VTI:n välttämiseen:

 • Pidä intiimialue puhtaana ja kuivana
 • Juo riittävästi – tämä auttaa huuhtomaan bakteerit pois
 • Poista likainen inkontinenssituote edestä taaksepäin
 • Jos virtsarakon tyhjentäminen on vaikeaa, odota hetki ja vaihda asentoa tyhjentämisen jälkeen. Yritä sitten uudelleen. Näin toimien saatat saada ensimmäisellä kerralla jäljelle jääneen virtsan tyhjennettyä rakosta, ja infektioriski vähenee.