Esan tarina

Lue Esan tarina siitä, miten jousiammunnan maailmanmestari ei anna inkontinenssin häiritä elämäänsä

Inkontinenssi kulkee nyt mukana -muttei estä normaalia arkea!

Esa , 68

ESAN TARINA_1080x1080 px_v1.jpg

 - Pystyn tekemään kaikkea mitä ennenkin enkä oikeastaan enää ajattele virtsankarkailua lainkaan. Kunhan vain muistaa pakata suojat mukaan reissuun, sanoo Esa Lehtorinne, jonka jousiammuntaharrastus on vienyt moneen paikkaan, Aussien takamaille ja Afrikan villieläinten keskelle. Eikä ole ollut esteenä.

Vuonna 2015 Esa Lehtorinne joutui eturauhassyöpäleikkaukseen, josta jäi pysyvä . Samana vuonna tuli perinnejousiammunnan hallimaailmanmestaruus ja vuonna 2016 ensimmäinen maastojousiammunnan maailmanmestaruus Australiassa. Sen jälkeen Esa on napannut mestaruuksia tasaisesti Euroopassa ja maailmalla. Voi siis hyvällä syyllä sanoa, että inkontinenssi ei vaikuta suoritukseen. Urheilullisella miehellä on maailmanmestarin asenne myös pärjäämiseen virtsankarkailun kanssa:
- Ei saa luovuttaa. Pitää olla avoin ja rehellinen asenne ja käyttää kaikkia keinoja. Ei kannata jäädä sohvannurkkaan murjottamaan, kun on suojavälineitä olemassa ja helposti saatavissa.
Alku oli Esalle, kuten monille kohtalontovereille, hankala ja vaativa.
- Vajaa kuusikymppisenä, terveenä ja hyväkuntoisena miehenä en ollut ollenkaan valmistautunut tilanteeseen, joka leikkauksesta seurasi. Sairaalassa puhuttiin ”mahdollisesta runsaasta virtsankarkailusta” mikä ei lainkaan mielestäni kuvannut tilannetta. Tuli järkytyksenä, että pidätyskyky oli nolla - aluksi. Seisomaan noustessa pohjahana ei enää pitänytkään ja kaikki holahti housuihin,
muistelee Esa Lehtorinne, 68 v.

Ensialkuun käytössä olivat housunmalliset, suuren imukyvyn suojat. Kun paraneminen lähti käyntiin ja tikit sulivat, alkoi tilanne helpottaa.
- Toipumiseen meni 2 - 3 kuukautta ja sinä aikana pikkuhiljaa väheni. Treenasin vatsalihaksia ja lantionpohjanlihaksia sinnikkäästi ja etsin tietoa inkotuotteista netistä. Lähdin liikkeelle paksuimmista suojista ja kokeilemalla siirryin aina ohuempiin. Nyt arjessa ja harrastuksissa pärjään pienellä tippasuojilla. Ne takaavat varman olon eikä koko asiaa oikeastaan enää muistakaan.

Esa tilaa nykyään tarvitsemansa suojat laatikoittain TENA Kaupasta suoraan kotiin.
- Se on helppoa ja homma toimii hyvin. Tilaan kerralla isomman satsin ja se toimitetaan sinä päivänä kun haluan. Erilaisia suojaversioita on tarjolla riittävästi, tuotteet ovat hyviä ja toimivia. Minusta niiden käyttö on ollut alusta asti helppoa. Tyköistuvissa alushousuissa suoja pysyy hyvin pakoillaan. En ole koskaan ollut mikään bokserimies, niin ei ole tarvinnut tyyliäkään muuttaa.
- Näiden suojien kanssa nyt mennään. Inkontinenssi on harmillinen ominaisuus, joka kulkee mukana, muttei estä normaalia arkea. Pieni hinta siitä että henki säilyi, toteaa Esa.
- Olen ollut avoin ja rehellinen tämän tilanteeni kanssa ja pyrkinyt kannustamaan vertaistukiryhmissä muita saman kokeneita. Kyllä tämän vaivan kanssa pärjää, kun on hyvät suojat. Kannattaa treenata alavatsan ja lantionpohjan lihaksia pari-kolme kertaa päivässä istuen ja seisten. Eikä saa lannistua, vaikka ensin tuntuisi ettei mitään tapahdu ja treeni on työlästä. Kuukausien kuluessa tulee tulosta. Kun kroppa on kunnossa voivat vaivatkin vähentyä.
- Pystyn tekemään kaikkea mitä ennenkin, sanoo Esa, jonka tähtäimessä ovat jo seuraavat maastojousiammunnan maailmanmestaruuskisat. Perinteisellä jousella, Robin Hood -tyylillä, kuten miehet jo tuhansia vuosia sitten, ilman tähtäimiä ja apuvälineitä.