Riston tarina

Lue Riston tarina siitä, miten on osa hänen elämää

Tämän vaivan takia ei kannata normaalia elämää heittää nurkkaan!

Risto , 72

- Tämän vaivan takia ei kannata normaalia elämää heittää nurkkaan! huudahtaa Risto Hynninen, 72 v, energisellä ja positiivisella äänenpainolla. on ollut Ristolle arkipäivää jo vuosikymmeniä, mutta se ei ole saanut yliotetta aktiivisen miehen elämästä.

Vuonna 1998 Ristolla todettiin eturauhassyöpä, jonka radikaalin poistoleikkauksen ja hoitojen seurauksena oli .
- On niitä murheenlaaksojakin ollut, mutta on vaan lähdettävä liikkeelle aina uudestaan, sanoo Risto. Ja niin on mies tehnytkin – lähtenyt takaisin töihin taksin rattiin, hiihtämään, suunnistamaan, juoksemaan, pelaamaan tennistä… kestävyyslajit ovat olleet Riston intohimoja ja kestävyyttä on vaatinut myös pitkä taival eturauhassyövän ja virtsankarkailun kanssa.   
- Osasin odottaa, että leikkaus voi aiheuttaa inkontinenssia, mutta siihen aikaan sekä eturauhasvaivat että miesten olivat vielä tabuja. Ei niistä juuri puhuttu. Virtsankarkailusuojat olivat silloin alkuun isokokoisia ja tosi hankalia käyttää. Alle viisikymppiselle, urheilulliselle miehelle tilanne oli tietysti arka. Kun sairasloman jälkeen lähdin takaisin töihin, kokeilin kaikenlaisia suojia enkä ollut niihin tyytyväinen. Silloin ei vielä ollut miehille suunniteltuja tuotteita. 
- Eturauhasyhdistyksestä sain tärkeää tietoa ja sen lehdessä olleesta mainoksesta tilasin sitten miesten suojasta näytteen. Ja se toimi! 
 
- Tarvitsen tällä hetkellä lähinnä pienintä, mustaa TENA Men -suojaa. Sillä pärjään hyvin arjessa, kotona ja kevyemmässä liikunnassakin. Musta suoja on täysin huomaamaton mustissa alushousuissa, eikä se näy treenivaatteiden alta mitenkään. Treenien jälkeen jäin ennen aina viimeiseksi yksin pukukoppiin vaihtamaan vaatteita, mutta nyt ei tuota ohutta mustaa suojaa huomaa kukaan. 
- Rankemmissa fyysisissä lajeissa käytän myös isompia suojia, Level 1 ja 2 -suojia. Esimerkiksi tennistä pelatessa ja halkojen hakkuussa on äkkinäisiä, rajuja liikkeitä, jolloin virtsaa voi karata enemmän. Silloin isompi suoja on hyvä varmistus. Myös yöksi laitan isomman suojan, niin voi nukkua rauhassa, kertoo Risto. 
 
Aktiivisten liikuntaharrastusten ja luonnossa liikkumisen lisäksi Risto on pitänyt kiinni pitkäaikaisesta kuoroharrastuksestaan. - Puolentoistatunnin konsertti onnistuu hyvin! Varmuutta sosiaalisiin tilanteisiin tulee siitä, että voi luottaa suojaan ja siihen ettei ole mitään hajuja, sanoo Risto. 
 
Suojien hankinta on Riston mielestä helppoa netin kautta, tuotteet hän tilaa joko suoraan kotiin tai Postiin. - Olen tilannut TENAn verkkokaupasta myös suojavoidetta. Se on ehdottoman tärkeä tuote ihon kunnossapitoon. Jos iho menee rikki, niin se on tuskallista. TENAn suojavoide on mielestäni parempaa kuin muut kokeilemani voiteet. 
 
Vaikka inkontinenssi on edelleen otettava huomioon, Risto kokee, että se ei rajoita hänen elämäänsä ja harrastuksiaan. 
- Ihmiset ovat erilaisia, joillekin tämä on suurempi ongelma, joillekin pienempi, mutta pitää käyttää kaikkia keinoja, jotta elämä voi jatkua. Kannustan jokaista samassa tilanteessa olevaa käymään
urologisella hoitajalla ja fysioterapiassa, jossa oppii sulkijalihasten käyttöä ja sen jälkeen ottamaan suojat käyttöön! Apua kannattaa ottaa vastaan ja suojia käyttää, kun niitä kerran on tarjolla.
Ei yhtään kannata arastella ja ujostella, suojaa ei kukaan koskaan edes huomaa. Virtsankarkailun takia on turha kärsiä ja jäädä neljän seinän sisälle, kun on olemassa mahdollisuus liikkua ja olla aktiivinen.