Tyypit ja syyt

eli voi johtua useista eri syistä. Selvittämällä, minkä tyyppisestä virtsankarkailusta on kyse ja mistä se johtuu, voit päästä lähemmäs oikean hoidon löytämistä.

Et ole yksin

Virtsankarkailua esiintyy yhdellä miehellä neljästä*, mikä tekee siitä hyvin yleisen ilmiön. on tietysti yksilöllistä, mutta riippumatta siitä, onko kyse vain muutamasta tipasta silloin tällöin vai suuremmista vuodoista, voit olla varma, että apua on saatavana, samoin kuin keinoja hallita virtsankarkailua.


* Perustuu SCA:n vuonna 2013 toteuttamaan tutkimukseen, johon osallistui yli 40-vuotiaita miehiä Yhdysvalloista, Englannista, Saksasta, Italiasta, Venäjältä ja Meksikosta. Julkaisematonta tietoa.

Kokemuksia

Tuntui vain hyvältä tietää, etten ole yksin.

Jorma

53

Mistä virtsankarkailu johtuu?

Virtsaelinten toiminnan edellytyksenä on, että aivot, lihakset ja hermot yhteistoiminnassa pitävät virtsan rakossa ja sitten tyhjentävät rakon oikeaan aikaan. On kuitenkin monia tekijöitä, jotka voivat häiritä tätä järjestelmää.

Yleisiä syitä virtsankarkailuun ovat:

  • Lääkkeet, kuten verenkiertosairauksien virtsaneritystä lisäävät lääkkeet, voivat lisätä virtsankarkailuriskiä.
  • Virtsatietulehdukset.
  • Eturauhasleikkaus saattaa väliaikaisesti heikentää tai vaurioittaa lihaksia.
  • Muutokset eturauhasen koossa, esimerkiksi eturauhasen turvotus, voivat estää virtsan kulun.
  • Ylipaino saattaa synnyttää ylimääräistä painetta vatsan ja lantionpohjan lihaksiin.
  • Diabetes tai hermoston rappeutumissairaudet (esimerkiksi Alzheimer).

Kuten huomaat, voi johtua monesta tekijästä. Siksi on tärkeää saada hyvä arviointi omasta tilanteestasi, jotta voisit saada oikeaa hoitoa. Tämä tarkoittaa, että on tärkeää saada kunnollinen diagnoosi lääkäriltä.

Yleisiä inkontinenssityyppejä

Pakkoinkontinenssi

Pakkoinkontinenssi eli pakkokarkailu tarkoittaa virtsarakon seinämälihaksen yliaktiivisuutta. Pakkoinkontinenssia on, kun tunnet äkkinäistä virtsaamistarvetta muttet pysty pidättämään niin pitkään, että pääsisit WC:hen. Saatat joutua virtsaamaan useammin kuin 4-8 kertaa päivällä ja lisäksi useita kertoja yön aikana. Tämä liittyy usein suurentuneeseen eturauhaseen tai aiemmin tehtyyn eturauhasleikkaukseen.

Ponnistusinkontinenssi

Jos karkailua esiintyy, kun yskit, naurat, urheilet tai nostat jotain painavaa, kyseessä saattaa olla . Se on yleisin tyyppi eturauhasleikkauksen jälkeen. Syynä on yleensä lantionpohjan lihasten heikkeneminen.

Jälkitiputtelu

Jälkitiputteluksi kutsutaan vähäistä tiputtelua vessassa käynnin jälkeen, vaikka olisit "odottanut ja ravistanut". aiheutuu usein virtsaputken ympärillä olevien lihasten kimmoisuuden vähenemisestä, esimerkiksi iän myötä. Syynä voi myös olla esim. virtsaputken arpikurouma tai eturauhasen liikakasvu.. Tämä puolestaan voi johtaa siihen, että virtsaputkea ympäröivät lihakset evät jak­sa pu­ristaa kaik­kea virtsa­putkeen jää­nyttä virt­saa ulos, jolloin tiputtelua saattaa esiintyä wc:ssä käynnin jälkeen.

Ylivuotoinkontinenssi

Ylivuotoinkontinenssissa rakko täyttyy liiallisesti ja virtsa alkaa tahattomasti ”valua yli”. Syynä voi olla esimerkiksi eturauhasen ahtauttama virtsaputki tai rakon velttous sen hermotuksen häiriydyttyä.