Tietoa Alzheimerin taudista

Alzheimerin tauti ja läheisesi

Jos läheiselläsi on diagnosoitu Alzheimerin tauti, olet ehkä jo käynyt lääkärin vastaanotolla hakemassa neuvoja. Aina kannattaa kuitenkin hankkia lisätietoja. Monet kaltaisesi hoitajat etsivät tukea netistä ammattimaisilta Alzheimerin taudin järjestöiltä. Löydät tietoa alta Euroopan dementiajärjestöjen yhteistyöjärjestöltä. Tämä tieto voi auttaa sinua ymmärtämään paremmin läheisesi tilaa ja käyttäytymistä.

Alzheimerin tauti

Alzheimerin tauti (AD) on neurodegeneratiivinen sairaus, joka tuhoaa aivosoluja hitaasti ja etenevästi. Se on yleisin dementiamuoto, jota sairastaa 60–65 % dementiapotilaista. Se on saanut nimensä saksalaisen neurologin Aloïs Alzheimerin mukaan, joka vuonna 1907 kuvasi ensimmäisenä sairauden oireet ja neuropatologiset ominaisuudet, kuten aivojen amyloidiplakit ja sykkyrät. AD vaikuttaa muistiin ja kognitiiviseen toimintaan ja voi siten aiheuttaa sekavuutta, mielialamuutoksia ja ajan- sekä paikantajun häviämistä. Se ei ole infektiotauti eikä tartu.
 
Useimmiten AD diagnosoidaan yli 65-vuotiaalla henkilöllä, mutta paljon nuoremmillakin voi esiintyä harvinaisempaa, nuorena alkavaa Alzheimerin tautia.
 
Potilas itse tai hänen läheisensä eivät välttämättä havaitse heti ensioireita, esimerkiksi muistiongelmia ja tiettyjen kognitiivisten kykyjen osittaista menetystä. Sairauden edetessä oireet tulevat kuitenkin helpommin havaittaviksi ja voivat häiritä päivittäistä elämää. Pukeutumisen, peseytymisen ja vessassakäynnin kaltaisten arkiaskareiden suorittaminen käy vähitellen vaikeammaksi. Lopulta AD-potilas tarvitsee todennäköisesti toisten tukea kyseisten toimien suorittamiseen.
AD heikentää yleisterveyttä ja johtaa lopulta kuolemaan. Yleisin kuolinsyy on keuhkokuume, koska sairauden edetessä immuunijärjestelmä heikkenee. Lisäksi potilaalla esiintyy tavallisesti laihtumista, mikä lisää kurkku- ja keuhkoinfektioiden riskiä.
 
Sairauteen ei tunneta tällä hetkellä parannuskeinoa, vaikka sitä tutkitaan erittäin paljon maailmanlaajuisesti tieteellisessä yhteisössä.

Alzheimerin taudin tärkeimmät oireet

Muistinmenetys, apraksia-afasia-agnosia, kommunikointiongelmat, persoonallisuuden muutokset, käyttäytymisen muutokset ja fyysiset muutokset ovat kaikki Alzheimerin taudin oireita. 
 
Lue lisää täältä: Alzheimer-europe.org.