Lähikuva ikkunan edessä olevan iäkkään henkilön vyötärön ympärillä olevasta inkontinenssisuojasta.

Miten ehkäistään inkontinenssiin liittyvää ihoärsytystä ja ihotulehdusta

Miksi oikeanlainen ihonhoito ja kontinenssihoito on ratkaisevan tärkeää

Henkilöt, joilla esiintyy inkontinenssia, ovat helposti alttiita intiimialueen ihoärsytykselle ja ihottumille. Jos hoidettavasi on ikäihminen tai hänellä on ongelmia liikuntakykynsä suhteen, hänen ihonsa on todennäköisesti hauras, mikä lisää infektioriskiä.

Hyvä kontinenssihoito ja intiimialueen ihonhoito on tärkeää, koska altistuminen virtsalle ja ulosteelle lisää ihongelmien – kuten inkontinenssiin liittyvän ihotulehduksen – esiintymisen mahdollisuutta.

Läheisen ihosta huolehtimisen tulisi olla tärkeä osa hoitotehtäviä. Terve iho on elintärkeä elämänlaadun kannalta ja auttaa lisäksi ehkäisemään inkontinenssiin liittyvän ihotulehduksen kaltaisia ongelmia. Intiimialueen iho on puhdistettava ja sitä on hoidettava oikein oikealla tuotteella ihon terveyden ylläpitämiseksi.

Mikä inkontinenssiin liittyvä ihotulehdus on?

Jos hoidettavalla henkilöllä on inkontinenssiongelmia, hänellä on inkontinenssiin liittyvän ihotulehduksen muodostumisen riski. Inkontinenssiin liittyvää ihotulehdusta voi esiintyä kaikilla, joilla esiintyy inkontinenssia. Yleisintä se on kuitenkin henkilöillä, joilla on hauras tai sairauksille altis iho, kuten ikäihmisillä, lääkkeitä käyttävillä tai niillä, joilla on ihoon vaikuttavia sairauksia.

Inkontinenssiin liittyvä ihotulehdus, joka tunnetaan myös perineaalidermatiittina, on eräs ihotulehduksen muoto ja kosteuteen liittyvä ihovaurio, joka aiheutuu altistumisesta virtsalle ja ulosteelle. Kun ihon suojakerros vaurioituu inkontinenssin takia, iho tulehtuu, mikä saa aikaan inkontinenssiin liittyvän ihotulehduksen. Oireina ovat esimerkiksi ärsyyntyminen, punoitus, tulehdus, polttelu, kutina ja arkuus.

Joitakin tekijöitä, jotka lisäävät inkontinenssiin liittyvän ihotulehduksen riskiä:

 • hengittämättömän vuodesuojan käyttäminen tarpeettomasti
 • ihon aggressiivinen puhdistaminen
 • huono henkilökohtainen hygienia
 • puhdistaminen vedellä ja saippualla (häiritsee ihon luonnollista pH:ta)
 • altistuminen nestemäisen ulosteen karkailulle (etenkin ripulille)
 • väärien inkontinenssituotteiden käyttäminen
 • intiimialueen ihon huono puhdistaminen
 • inkontinenssituotteita ei vaihdeta ajallaan
 • ei avusteta WC:hen, kun siihen on tarve

Miten inkontinenssiin liittyvää ihotulehdusta ehkäistään?

Nainen levittämässä kosteusvoidetta pyörätuolissa istuvan aviomiehensä ylävartaloon.

Omaishoitajana sinun on tehtävä kaikkesi, jotta läheisellesi ei kehittyisi inkontinenssiin liittyvää ihotulehdusta. Kyseinen tila on epämukava ja kivulias ja lisää muiden ihoinfektioiden riskiä. Hyvä kontinenssihoito on välttämätöntä, jotta intiimialueen iho pysyisi terveenä. Seuraavat WC-käynteihin liittyvät vinkit auttavat vähentämään ihon altistumista kosteudelle ja ulosteelle.

 • Ylläpidä säännöllistä WC-rutiinia ja auta aina läheistäsi pääsemään WC:hen hänen sitä tarvitessaan.
 • Varmista WC-käynnin jälkeen, että läheisesi on puhdas ja kuiva.
 • Jos hoidettavalle sattuu vahinko, puhdista hänet mahdollisimman pian ja vaihda hänelle uusi inkontinenssisuoja.
 • Älä käytä hankaavia pesulappuja intiimialueen ihon pesuun – ole mahdollisimman hellävarainen
 • Käytä autettavan tarpeen mukaisia inkontinenssituotteita, joiden imukyky on oikea.
 • Kun olet auttanut vaihtamaan inkontinenssituotteen, varmista, että iho on puhdas ja kuiva, ja levitä ohut kerros ihon suojavoidetta, esimerkiksi TENA ProSkin Barrier Cream Suojavoidetta.
TENA ProSkin Wash Cream Pesuvoide ja TENA ProSkin Barrier Cream Suojavoide

Näin hoidat inkontinenssiin liittyvää ihotulehdusta

Inkontinenssiin liittyvän ihotulehduksen yhteydessä tärkeintä on huomioida ehkäisevä hoito. Jos hoidettavalle kuitenkin kehittyy kyseinen ihotulehdus tai hänen ihonsa rikkoutuu, hanki lääkäriltä tarkka arvio ja diagnoosi saadaksesi käyttöön oikean hoitosuunnitelman. Voit kuitenkin käyttää myös kotikonsteja lievittääksesi tulehduksen aiheuttamaa epämukavuutta:

 • Käytä hellävaraisia pyyhkeitä alueen puhdistamiseen.
 • Pese alue puhdistusaineella, joka tasapainottaa ihon pH-tasoa, kuten TENA ProSkin Wash Cream Pesuvoide.
 • Kosteuta ihoa ja tehosta ihon suojaa TENA ProSkin Barrier Cream Suojavoiteen kaltaisella tuotteella.
 • Käytä inkontinenssituotteita, joiden imukyky sopii tarpeisiisi, ja vaihda ne oikeaan aikaan estääksesi lisä-ärsytystä.

Mitä makuuhaavat ovat

Makuuhaavat, joita kutsutaan myös painehaavoiksi, eivät tarkoita inkontinenssiin liittyvää ihotulehdusta. Jälkimmäinen kehittyy kohtaan, jossa iho altistuu ulosteelle ja virtsalle, kun taas edellinen aiheutuu ihoon kohdistuvasta pitkäaikaisesta paineesta. Makuuhaavoja voi esiintyä kenellä tahansa, mutta yleisiä ne ovat vuodepotilailla tai pyörätuolilla liikkuvilla.

Makuuhaavojen oireisiin kuuluvat ihon epätavalliset värin ja rakenteen muutokset, arkuus ja turvotus makuuhaavojen esiintymisalueella. Niitä voi esiintyä missä tahansa kehon osassa, etenkin siellä, missä iho on lähellä luuta. Kaikkien iho-ongelmien tapaan makuuhaavat voivat olla hyvin kivuliaita ja epämukavia. Makuuhaavat jaetaan neljään vaiheeseen, vähiten vaikeasta vaikeimpaan.

Jos huomaat muutoksia läheisesi ihossa, ota yhteyttä hänen lääkäriinsä, jotta löytäisitte parhaan tavan ongelman hoitamiseen.

Miten makuuhaavat ehkäistään

Hoitaessasi henkilöä, jonka liikuntakyky on rajoittunut, muista pitää hänen ihonsa terveenä. Makuuhaavoja voidaan ehkäistä monin eri tavoin:

 • Jos läheisesi on vuodepotilas tai kykenee vain istumaan tai liikkuu pyörätuolilla, helpota ihoon kohdistuvaa painetta yrittämällä vaihtaa hänen asentoaan usein.
 • Jos hoidettava kykenee liikkumaan itse ilman tukea, muistuta häntä vaihtamaan asentoaan riittävän usein.
 • Pyörätuolissa voi käyttää pehmeää toppausta tai erityistä, makuuhaavojen ehkäisyyn tarkoitettua pehmustetta.
 • Tarkista läheisesi iho päivittäin, jotta huomaat ajoissa makuuhaavojen varhaiset merkit tai mustelmat.
 • Kannusta läheistäsi syömään terveellisesti ja tasapainoisesti ja nauttimaan riittävästi proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita, jotta iho pysyisi terveenä (hyvä ravinto on myös erittäin tärkeää ihon parantumiselle).
 • Hoida inkontinenssia hyvin: ylläpidä säännöllistä vaihtorutiinia ja puhdista läheisesi aina, kun inkontinenssituote on likaantunut. Saat lisätietoa oikean inkontinenssituotteen valitsemisesta läheisellesi täältä: inkontinenssituotteiden vaihto-opas.

Jos läheisesi on kotona toipumassa sairaudesta tai leikkauksesta tai hoidat vuodepotilasta tai pyörätuolilla liikkuvaa henkilöä, kannattaa pyytää lääkäriltä arvio läheisen makuuhaavariskistä.

Miten makuuhaavoja hoidetaan

Jos läheisellesi kehittyy makuuhaavoja, ota yhteyttä hänen lääkäriinsä ja kysy eri hoitovaihtoehdoista. Jos makuuhaavat jätetään hoitamatta, iho saattaa aueta ja alue infektoitua. Makuuhaavojen vaikeusaste vaihtelee, ja jotkut niistä saattavat kehittyä hyvinkin syviksi, ulottuen jopa lihakseen tai luuhun saakka. Kun makuuhaava on kehittynyt, sen paraneminen voi olla hyvinkin hidasta. Älä yritä hoitaa niitä itse kotona – pyydä lääketieteen ammattilaisen apua mahdollisimman pian.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viitteet

1. TENAn globaali tutkimus väestön omaishoitamiseen liittyvistä asenteista ja tietämyksestä. Heinäkuu 2022, Puola, Kanada, Ranska, Iso-Britannia, Yhdysvallat. Kussakin maassa haastateltiin yli 1 000 miestä ja naista (yli 18).