Läheiseni tarvitsee paljon apua

Läheisesi fyysinen tila ja hänen vaatimansa tuen määrä vaikuttavat tapaan, jolla hoidat häntä.
 
Eikö läheisesi pysty nousemaan jaloilleen ja kannattamaan omaa painoaan? Kuluuko suurin osa hänen ajastaan vuoteessa? Entä tarvitseeko hän apua pukeutumiseen ja peseytymiseen? Tämä osio on tarkoitettu sinulle, jos jokin näistä kuvaa läheisesi tilannetta. Löydät täältä käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua huolehtimaan läheisestäsi paremmin.

Hyvä hygienia

Eräs tärkeimmistä asioista, mitä voit tehdä läheisesi terveyden ja mukavuuden hyväksi, on auttaa häntä hoitamaan henkilökohtaista hygieniaansa. Kyseessä on kuitenkin hyvin henkilökohtainen asia, joka joidenkin omaishoitajien mielestä voi aluksi olla kiusallista. Läheisen auttaminen henkilökohtaisen hygienian hoidossa on eräs hoitamisen palkitsevimpia osa-alueita, vaikka se tuntuisikin mielestäsi haasteelliselta. Se saattaa jopa vahvistaa suhdettanne. 

Ikäihmisen ihonhoito

Kuten ehkä tiedätkin, iän myötä myös iho vanhenee ja muuttuu herkemmäksi. Siksi ikäihmiset tarvitsevat erityisen hygieniarutiinin, joka on suunniteltu heidän herkkää ihoaan silmällä pitäen. Erityinen hygieniarutiini on tarpeen erityisesti inkontinenssin yhteydessä, sillä virtsa ja uloste ärsyttävät ja vahingoittavat ihoa. Hellävarainen puhdistaminen ja suojaaminen auttavat ehkäisemään ihoärsytystä ja infektioita. Se myös rauhoittaa ja auttaa läheistäsi tuntemaan olonsa puhtaaksi, mukavaksi, raikkaaksi ja terveeksi. Se voi jopa kohentaa hänen itseluottamustaan. 
 
Ihonhoidossa on huomioitava kolme vaihetta: puhdistaminen, hoitaminen ja suojaaminen. Helpottamaan läheisesi ihon hoitoa, TENA Ihonhoitotuotteet -valikoimamme on räätälöity nimenomaan herkälle, ikääntyneelle iholle sopiviksi.

Ihovauriot ja makuuhaavat

Kuten jo mainittiin, on hyvä ajatus suojata ikääntyvää ihoa virtsalta ja ulosteelta, jotka voivat vaurioittaa ihoa. Yritä tarkistaa läheisesi ihon kunto päivittäin ihoa puhdistaessasi. Jos havaitset ihovaurioiden merkkejä, voit estää tilanteen pahenemisen. Tutustu täällä käytännön vinkkeihin, joiden avulla hoidat pidätyskyvyttömän henkilön ihoa: Inkontinenssi ja hygienia.
 
Saattaa olla, että hoidossasi oleva henkilö joutuu pysyttelemään vuoteessa pitkiäkin aikoja eikä kykene vaihtamaan asentoa säännöllisesti. Tällöin on vaarana, että hänen ihonsa vaurioituu ja iholle kehittyy painehaavoja ja haavaumia. Voit ehkäistä tätä auttamalla läheistäsi vaihtamaan asentoa usein ja säännöllisesti. Pitäkää tätä vaikka yksinkertaisena päivittäisenä liikuntana. Samalla voit vaikka hieroa läheistäsi hänen virkistyksekseen ja lievittääksesi vuoteessa makaamisen tuottamaa painetta. Kysy lääkäriltä lisäneuvoja makuuhaavojen ehkäisyyn.

Inkontinenssituotteet

Toimitko omaishoitajana läheiselle, joka on vuoteen omana suurimman osan ajastaan? Kärsiikö tämä läheisesi inkontinenssista? Jos vastasit kyllä, läheisellesi sopivat parhaiten juuri tähän tarkoitukseen suunnitellut inkontinenssisuojat, kuten perinteiset teippi- tai vyövaipat, jotka on suunniteltu keskivaikeaan ja vaikeaan virtsankarkailuun.
 
TENA-tuotehaun avulla löydät läheisellesi juuri oikean inkontinenssituotteen sopivalla imukyvyllä.

Turvallisesti vuoteeseen ja pois vuoteesta

Hoidossasi oleva henkilö saattaa tarvita apuasi vuoteesta nousemiseen. Läheisesi nostaminen ja siirtäminen voi rasittaa selkääsi. Voit vähentää loukkaantumisia ja selkäsi kuormitusta opettelemalla turvallisen nostotekniikan ja huomioimalla ergonomian kaikissa hoitotoimenpiteissä. 

Liikkuminen

Jos läheisesi pystyy liikkumaan tuellasi, häntä kannattaa auttaa tässä. Vähäinenkin liikunta pitää lihakset kunnossa ja mielialan pirteänä. On kuitenkin tärkeää varmistaa etukäteen, että koti on turvallinen liikkumiseen.

Hyvä ruokavalio ja nesteen nauttiminen

Läheisesi saattaa haluta juoda vähemmän, jotta hänen ei tarvitsisi käydä niin usein vessassa. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia. Virtsa voi väkevöityä, jolloin terveysriskit lisääntyvät. Yritä kannustaa läheistäsi juomaan normaalisti, aina kun hänellä on jano. 
 
Myös ruoka-aikoihin kannattaa panostaa. Kannattaa muistaa, että ateria on muutakin kuin vain ravinnon nauttimista. Se on myös sosiaalinen tilanne – jotain, jota sinä ja läheisesi voitte tehdä yhdessä. Ehkäpä voit kutsua muita perheenjäseniä ja ystäviä syömään kanssanne, juttelemaan ja pitämään hauskaa yhdessä. Seurasi auttaa pitämään yllä läheisesi terveyttä ja reipasta mielialaa. 

Yhteenkuulumisen tunne

Olimmepa miten vanhoja tahansa, haluamme yhä, että joku pitää kädestä kiinni, hieroo hartioita tai halaa lämpimästi. Jo se tuntuu hyvältä, että kuulumme perheyhteisöön tai ystävien joukkoon. Näistä tunteista tulee vielä tärkeämpiä, jos aika kuluu suurimmaksi osaksi yksin.
 
Kokeneet hoitajat ovat kertoneet, että jopa vähäinenkin yhdessä tekeminen voi piristää hoidettavan päivää.

Älä epäröi pyytää apua

Aina keskustellessamme kokeneiden omaishoitajien kanssa he suosittelevat ensimmäiseksi hakemaan apua ja tukea muilta ihmisiltä. Voit pyytää apua perheenjäseniltä, ystäviltä tai kunnan tai valtion sosiaalipalveluista.