Virtsatieinfektiot ikäihmisillä

Tiedätkö, mitä oireita kannattaa tarkkailla ja miten virtsatieinfektiota (VTI) voi ehkäistä? VTI:tä esiintyy yleisemmin inkontinenssista kärsivillä henkilöillä ja ikäihmisillä. Siksi on tärkeää tietää, mitä oireita kannattaa tarkkailla ja miten VTI:tä ehkäistään.

Kuka tahansa voi sairastua VTI:hin, mutta jotkin ryhmät ovat alttiimpia sille kuin toiset. Jos hoidat inkontinenssista tai jostain muusta sairaudesta kärsivää läheistä, kannattaa tarkkailla muutamia seikkoja.

Mitä virtsatieinfektio tarkoittaa?

VTI:ssä haitalliset mikrobit kulkeutuvat alempiin tai ylempiin virtsateihin. Tämä voi johtaa epämiellyttävien ja joskus vakavienkin oireiden syntyyn. Useimmissa tapauksissa alemmat virtsatiet valtaavat bakteerit ovat kotoisin omasta kehosta.

E. Coli on yleisin VTI:tä aiheuttava bakteeri. Se elää normaalisti suolistossa ja voi infektoida virtsatiet, kun virtsaputki altistuu ulosteille.

Mitkä ovat virtsarakon infektion yleisimmät oireet?

  • Kipu tai polttelu virtsatessa
  • Tiheä virtsaaminen ja jatkuva virtsaamistarve
  • Pienet virtsamäärät
  • Verivirtsaisuus
  • Tumma, samea tai voimakkaan hajuinen virtsa
  • Kylmän tunne, johon ei yleensä liity kuumetta
  • Äkillinen

Miten alempien ja ylempien virtsateiden infektiot eroavat toisistaan

Yleisesti ottaen VTI ei ole vaarallinen tila, vaikka se onkin kivulias. Sitä hoidetaan yleensä lääkärin määräämillä antibiooteilla, mutta hoitamattomana infektio voi levitä alemmista virtsateistä ylempiin virtsateihin ja munuaisiin. Kyseinen infektio voi mahdollisesti vaurioittaa munuaisia tai aiheuttaa jopa munuaisten vajaatoimintaa. Jos näin tapahtuu, oireet muuttuvat huomattavasti pahemmiksi. Voi esiintyä esim. selkäkipua, pahoinvointia ja kuumetta. Munuaisista infektio voi levitä verenkiertoon (urosepsis) ja muihin kehon osiin. Tämä on vakava sairaus, joka vaatii tehohoitoa.

Epämääräiset oireet ikäihmisillä

Infektion oireet voivat olla hyvin epämääräisiä ja epäselviä henkilöillä, joiden immuunivaste on heikko ja joilla on diabetes, sekä etenkin dementiasta kärsivillä ikäihmisillä. Oireita voivat olla esimerkiksi yleinen heikkous, sekavuus, pahoinvointi, huimaus, äkillinen tai inkontinenssin vaikeusasteen lisääntyminen. Usein nämä oireet näyttävät liittyvän muihin sairauksiin, jotka eivät puolestaan liity VTI:hin. Tämän takia infektion tunnistaminen voi olla vaikeaa.

Onkin tärkeää tietää, mikä hoidettavalle on normaalia, jotta infektio voidaan tunnistaa ajoissa ja hoitaa mahdollisimman pian.

Sairaudet, joita voidaan erehtyä pitämään VTI:nä

Pahanhajuista ja tummaa virtsaa ilman muita oireita ei tule sekoittaa virtsatieinfektioon. Itse asiassa joidenkin henkilöiden virtsarakossa on ”hyviä” bakteereita, joista ei aiheudu muita oireita kuin pahanhajuinen virtsa. Tämä on harmiton tila, jota ei tule hoitaa antibiooteilla.

Riittämätön juominen voi myös aiheuttaa virtsan tummuutta, sameutta ja pahaa hajua. Varmista siis, että läheisesi juo riittävästi.

Kuka voi sairastua VTI:hin?

Vaikka kuka tahansa voikin saada infektion, muiden sairauksien takia alttiimpien henkilöiden VTI-riski on suurempi. Esimerkkejä riskiryhmistä ovat ikäihmiset, diabeteksesta kärsivät, kestokatetria käyttävät, hoivakotien asukkaat ja potilaat.

Naisten suurempi VTI-riski johtuu pääasiassa naisen anatomiasta. Virtsaputki on lyhyempi kuin miehillä ja sijaitsee lähellä peräaukkoa, josta bakteereita voi kulkeutua virtsateihin. Lisäksi naisten estrogeenihormonitaso laskee iän myötä. Tämä voi aiheuttaa virtsateiden seinämien ohenemista ja kuivumista. Myös suojaava limakalvo muuttuu vähemmän happamaksi, mikä heikentää sen kykyä suojata infektioilta. Tästä syystä VTI:n ehkäisyyn suositellaan estrogeenihormonihoitoa.

Myös kykenemättömyys tyhjentää virtsarakkoa kokonaan voi lisätä VTI-riskiä, sillä bakteerit voivat kasvaa jäljelle jääneessä virtsassa. Syitä jäännösvirtsaan on useita. Niitä ovat mm. ummetus, suurentuneen eturauhasen tai laskeuman aiheuttama virtauksen tukkeutuminen, selkäydinvamma tai hermovaurio, joka häiritsee virtsateiden normaalia toimintaa.

Ehkäisyn kannalta oikeanlainen hygienia, ihonhoito ja wc-rutiinit ovat luonnollisesti erittäin tärkeitä.

Ehkäise VTI hyvällä hygienialla ja terveillä tavoilla

Tärkein ehkäisykeino on intiimialueen pitäminen puhtaana ja terveenä, jolloin se kykenee suojaamaan itseään infektioita vastaan. Muista myös nesteensaanti, sillä nestehukka voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin VTI. Lisäksi virtsaaminen auttaa huuhtomaan ei-toivottuja bakteereita pois virtsateistä. Yritä myös varmistaa, että läheisesi saa apua pystyäkseen tyhjentämään virtsarakon kokonaan, koska virtsarakkoon jäljelle jäänyt virtsa muodostaa riskin. Bakteerit kukoistavat ja lisääntyvät jäännösvirtsassa.

Helpot vinkit VTI:n välttämiseen

  • Pyyhi edestä taaksepäin välttääksesi bakteerien siirtymisen virtsateihin
  • Poista käytetty inkontinenssituote edestä taaksepäin
  • Älä pese herkkää intiimialuetta liikaa äläkä käytä voimakasta saippuaa
  • Käytä herkän ihon puhdistamiseen TENA Pesuvoidetta ja suojaksi TENA Suojavoidetta.
  • Kuivaa iho vaihtaessasi hygieniatuotetta, sillä bakteerit kasvavat paremmin kosteilla alueilla
  • Käytä laadukkaita, hengittäviä, kuivapintaisia TENA-inkontinenssituotteita.
  • VTI:n ehkäisyyn suositellaan usein emättimen estrogeenihoitoa

Auta hoidettavasi wc:hen

WC:t voivat olla vaikeakäyttöisiä liikuntarajoitteisille tai muista vammoista kärsiville. Monille sairauksista kärsiville myös virtsarakon tyhjentäminen kokonaan on työlästä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia, koska jäljelle jäänyt virtsa voi toimia bakteerien elatusaineena. Kun autat läheistäsi noudattamaan hyviä wc-tapoja, hän välttää tarpeettoman infektioriskin.

Tässä muutamia vinkkejä:

  • Varmista, että läheisesi ehtii wc:hen ajoissa
  • Vältä ummetusta ja varmista, että ulostaminen on säännöllistä
  • Varmista, että läheisesi asento wc-istuimella on mukava ja edistää virtsarakon tyhjenemistä kokonaan sekä suolen tyhjenemistä. Tämä tarkoittaa istumista nojaten hieman eteenpäin polvet taivutettuina ja jalat leväten lattialla tai jalkatuen päällä. Korotettu wc-istuin, jalkatuki tai pehmeä tyyny istuimen renkaalla voi olla hyvä apuväline.
  • Auta tyhjentämään virtsarakko kaksi tai jopa kolme kertaa. Kannusta siis läheistäsi nousemaan seisomaan ja istumaan uudelleen alas muutama kerta tyhjennyksen jälkeen. Tämä voi edistää ensimmäisellä kerralla jäljelle jääneen virtsan tyhjentymistä rakosta.

Miten VTI:tä hoidetaan

On tärkeää tunnistaa VTI:n merkit mahdollisimman varhain nopean diagnoosin ja hoidon saamiseksi. Näin etenkin ikäihmisten kohdalla, joilla oireet voivat olla vähäisemmät ja tauti vakavampi. Tarkkaile siis mahdollisia oireita ja keskustele muutoksista läheisesi kanssa päivittäisten rutiinien aikana.

Lääkäri tekee diagnoosin. Diagnoosi perustuu virtsatestin tuloksiin ja infektion oireisiin. Jos on diagnosoitu hoitoa vaativa ylempien tai alempien virtsateiden infektio, lääkäri päättää, mitä antibioottia ja millä annoksella hän määrää.

VTI:n oireiden lievittäminen

  • Varmista, että hoidettavasi juo riittävästi bakteerien poishuuhtoutumisen edistämiseksi.
  • Steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet (NSAID*) voivat lievittää VTI:n oireita, kuten kipua, kuumetta ja tulehdusta.
  • Käytä lämpötyynyä alaselän tai vatsan päällä kivun tai epämukavan olon lievittämiseen.

 

*Steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, NSAID) ovat kipulääkkeitä, jotka lievittävät kipua, kuumetta ja tulehdusta.

Mitä tulee pitää mielessä

Uudessa roolissa aloittaminen.

Iäkäs nainen halaamassa nuorempaa naista – omaishoitajaksi ryhtyminen

”Nouse muutama kerta seisomaan ja istuudu aina uudelleen tai vaihda asentoa. Näin saat helpommin tyhjennettyä virtsarakon kokonaan.”

Josefine Grandin

Kotisairaanhoitaja/uroterapeutti