Kaukana asuva läheinen tarvitsee apua

Asut ehkä jonkin matkan päässä läheisestä, joka tarvitsee tukeasi – kyseessä voi olla esimerkiksi iäkäs vanhempi. Ehkä mietit, mitä voit tehdä hänen hyväkseen. Monet omaishoitajat ovat samassa tilanteessa. Olemme oppineet heiltä, että avuksi voi olla, vaikka asuisikin kauempana. Sinä voit:
 
  • tukea läheistäsi henkisesti yhteisten tuttavienne kautta
  • järjestää hänelle palveluita (esimerkiksi paikallisia hoitajia tai siivoojia, jotka käyvät hänen luonaan, ja tarkista myös sovittuna ajankohtana, ettei läheiselläsi ole ongelmia)
  • pitää kirjaa hänen terveys- ja sairaustiedoistaan ja käydä hänen kanssaan lääkärillä
  • ottaa selvää, milloin läheisesi haluaa seuraa, ja pyytää perheenjäsentä tai ystävää käymään hänen luonaan tuolloin.
Kaukana asuvan läheisen hoitaminen voi olla haasteellista. Tietyillä tavoilla se silti onnistuu. Löydät alta muutamia ehdotuksia avuksi kaukana asuvasta läheisestä huolehtimiseen:

Suunnittele

Hyvä tapa aloittaa on tutustua läheisen tilanteeseen, eteen mahdollisesti tuleviin vaikeuksiin ja tarpeellisen avun määrään. Yritä kartoittaa kauempaa hallittavissa olevia paikallisia resursseja ja vaihtoehtoja. Tee muistiinpanoja läheisesi terveydentilasta ja mahdollisista oikeudellisista tai taloudellisista ongelmista. 
 
Liitä mukaan yhteysnumerot, tiedot vakuutuksista, tilinumerot ja muut tärkeät tiedot. Ota myös mahdollisimman tarkasti selvää läheisesi sairauksista ja mahdollisesti tarvittavista hoidoista.

Hygienia ja inkontinenssituotteet

Mikäli läheisesi elää yksin, hän pystyy luultavasti pitämään huolta itsestään. Voit silti tehdä hänen elämästään helpompaa auttamalla häntä valitsemaan oikeantyyppisen inkontinenssisuojan. TENAn kertakäyttöiset suojaavat alushousut ovat kuin tavalliset alushousut – helpot pukea ilman apua. Katso, miten helppoa TENA inkohousujen käyttäminen on – .
 
Jokaisen inkontinenssista kärsivän henkilön tilanne on yksilöllinen. Käytä TENA-tuotehakua löytääksesi läheisellesi oikean tuotteen sopivalla imukyvyllä. 
 
Haluaisitko auttaa läheistäsi tilaamalla hänen osoitteeseensa juuri hänelle sopivia tuotteita? Tilaa verkosta täältä: TENA Kauppa.

Muodosta paikallinen yhteyshenkilöverkosto

Jos asut kaukana henkilöstä, jota yrität auttaa, voit pyytää naapureita, ystäviä ja sukulaisia käymään säännöllisesti läheisesi luona. Nämä avustajat voivat sitten kertoa sinulle, miten läheisesi voi. Voit myös ehdottaa, että palkkaat paikallisen terveydenhuollon ammattilaisen huolehtimaan läheisestäsi ja pitämään hänelle seuraa. Mitä ikinä sitten sovitkin läheisesi kanssa, on tärkeää, että heillä on paikallinen yhteyshenkilö hätätapausten varalta. 

Tarkista tilanne säännöllisesti ja pidä yhteyttä

Tietenkin on hyvä käydä itse läheisen luona mahdollisuuksien mukaan. Näin voit itse todeta hänen fyysiset, psyykkiset ja taloudelliset tarpeensa. Kun et pysty itse käymään paikalla, ota avuksi yhteydenpitoon älypuhelimet, tabletit ja internet. 
Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger ja Apple FaceTime ovat hyviä yhteydenpitotapoja. 
 
Jos läheiselläsi on matkapuhelin, kannattaa varmistaa, että hän osaa käyttää sitä. Ja että puhelimeen on tallennettu tärkeät numerot. Jotkut operaattorit tarjoavat ilmaisia verkko- tai myymäläkoulutuksia ja halvempia puheluita senioreille, jotka käyttävät puhelintaan vain hätätapauksissa. 
 
Kannattaa myös tutustua käytännöllisiin ominaisuuksiin, joita on saatavilla ikäihmisille – esimerkiksi ääniaktivoituvat toiminnot, suuremmat painikkeet ja yhteensopivuus kuulokojeiden kanssa. 

Varaudu hätätapauksiin

Yritä ennakoida ja kysy itseltäsi, mitä tekisit, jos läheisesi joutuisi hätätilanteeseen. On hyvä ajatus pitää nopeasti paikalle saatavien yhteyshenkilöiden tiedot tallessa. Sinun on oltava valmis – myös taloudellisesti – matkustamaan läheisesi kotiin milloin tahansa.
 
Kannattaa ehkä hankkia läheiselle turvaranneke – jos hän myös itse niin haluaa. Turvarannekkeella läheisesi voi yhdellä painalluksella hälyttää paikalle sinut tai paikallisen hoitajan. 

Hanki ammattilaisten tukea

Terveydenhuollon ammattilaisen palkkaamisesta saattaa olla paljon apua. Hän voi tarjota läheisellesi ateriat, henkilökohtaista hoitoa ja muita palveluja. Läheisestäsi voi huolehtia myös vanhustenhoitaja tai sosiaalityöntekijä.