Sanasto

Inkontinenssihoitoon liittyvien termien sanasto

Onko lääkäri tai apteekin henkilökunta käyttänyt termiä, joka ei ole sinulle tuttu? Tai oletko ehkä lukenut pakkauksesta jotain, mitä et ole ennen nähnyt? Etsi sanastostamme termien selitykset.

Aikuisten vaippa

TENA-tuotteet ovat suunniteltu aikuisille ja niitä on eri mallia, imukykyä sekä kokoa, jotta kaikille löytyisi juuri oikea tuote.

Enureesi

Enureesi (tunnetaan myös nimellä yökastelu) on tahatonta virtsankarkailua nukkumisen aikana. Jos sitä esiintyy yön aikana nukkuessa, sitä kutsutaan nokturnaaliseksi enureesiksi.

Erittäin ohuet suojat

Erittäin ohuet TENA® suojat ovat erittäin huomaamattomia. Vaikka ne ovat ohuempia, ne suojaavat yhtä hyvin kuin tavalliset inkontinenssisuojat.

Inkohousut

Kun käytämme sanaa alushousut, tarkoitamme miesten ja naisten inkohousuja. TENA® inkohousut on suunniteltu siten, että ne puetaan ja riisutaan tavallisten alushousujen tapaan. Ne suojaavat kohtalaiselta ja runsaalta inkontinenssilta.

Inkontinenssi

Inkontinenssilla voidaan tarkoittaa sekä virtsankarkailua että ulosteenpidätyskyvyttömyyttä.

Kaksiosainen suoja

Kaksiosainen inkontinenssisuoja on suunniteltu käytettäväksi yhtenäisenä. Suoja on huomaamaton ja vartalonmyötäinen käytettäessä TENA® inkohousujen kanssa, joita voi käyttää uudelleen sekä hävittää. Ne on tarkoitettu kohtalaiseen tai runsaaseen inkontinenssiin.

Kosteat pyyhkeet

TENA® kosteat pyyhkeet on suunniteltu kooltaan erityisesti aikuisille sopiviksi. Niitä käytetään ihon hellävaraiseen puhdistamiseen ja rauhoittamiseen.

Lantionpohjan lihakset

Lantionpohjan lihakset muodostavat laajan kannattimen jalkojen väliin häpyluusta selkärangan alaosaan (taakse). Pidätyskykyyn tarvitaan lantionpohjan lihasten tukea. Nämä tärkeät lihakset auttavat virtsan ja ulosteen pidättämisessä.

Lantionpohjan lihasharjoitukset

Nämä ovat jumppaliikkeitä, joissa lantionpohjan lihaksia supistetaan ja rentoutetaan. Niiden tarkoitus on vahvistaa lihaksia ja lisätä virtsaputken sulkemispainetta.

Miktio

Urinaatio (virtsarakon tyhjentäminen eli virtsaaminen).

Pakkoinkontinenssi

Tunnetaan myös yliaktiivisena virtsarakkona, jonka yhteydessä esiintyy virtsankarkailua. Tämä on miehillä yleisin tyyppi. Virtsaamistarve on äkillinen, ja virtsaa karkaa tahattomasti virtsarakosta. Virtsaamistarve saattaa olla niin voimakas, ettei vessaan ehdi ajoissa. Se voi aiheuttaa vähäistä toistuvaa karkailua virtsaamisten välillä tai virtsarakon täydellisen tyhjentymisen. Tähän on useita eri syitä, esim. suurentunut eturauhanen, virtsatieinfektio, kahvin tai energiajuomien nauttiminen, virtsakivet, ärtyneet limakalvot vaihdevuosien jälkeen, laskeuman tai munasarjakasvaimen kaltaiset gynekologiset tilat ja ummetus.

Pikkuhousunsuojat

Nämä ovat pienimmät ja ohuimmat saatavilla olevat suojat. TENA® pikkuhousunsuojat on suunniteltu suojaksi erittäin vähäiseen virtsankarkailuun ja pitämään olon raikkaana päivittäin.

Ponnistusinkontinenssi

Inkontinenssi, jota esiintyy äkillisen fyysisen ponnistuksen yhteydessä, joita ovat esimerkiksi yskiminen, aivastaminen, nauraminen, jumppaaminen tai raskaiden esineiden nostaminen. Virtsaa karkaa yleensä vain vähäisiä määriä, ja karkailu liittyy tavallisesti lantionpohjan lihasten heikkenemiseen.

Prostata/Eturauhanen

Miesten rauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella ja ympäröi virtsaputkea. Se tuottaa nestettä ejakuloitaessa. Joskus miehen vanhetessa eturauhanen suurenee ja ahtauttaa virtsaputkea. Oireena on virtsasuihkun heikkeneminen.

Sekainkontinenssi

Tämä sisältää kirjaimellisesti sekalaisia oireita. Yleensä se on ponnistusinkontinenssin (katso alla) ja pakkoinkontinenssin (katso alla) yhdistelmä. Jos henkilöllä sattuu olemaan kumpikin inkontinenssityyppi, toinen aiheuttaa tavallisesti toista enemmän ongelmia. Jos näin on sinun kohdallasi, keskity ensin useimmin esiintyvään oireeseen.

Suojat

Suunniteltu hyvin vähäiseen tai runsaaseen virtsankarkailuun ja naisten inkontinenssiin. Useimmat TENA® suojat on yksittäispakattu, ja niissä on teippikiinnitys. Näin suojia voi käyttää tavallisten alushousujen kanssa.

Teippivaippa

Tässä yhteydessä ”teippivaippa” on erityisesti suunniteltu suojaamaan inkontinenssilta. Miesten ja naisten TENA® Teippivaipat sopivat erinomaisesti suojaamaan läheistäsi. Ne kiinnittyvät tukevasti kiinnikkeillä ja on helppo riisua. Aikuisten vaipaksi joskus kutsuttu inkontinenssisuoja on erittäin imukykyinen suoja vaikeaan inkontinenssiin.

Tippasuojat

Nämä ovat erityisesti miehille suunniteltuja inkontinenssisuojia. TENA®-tippasuojat ovat kupin muotoisia ja myötäilevät näin kehoa istuen erittäin tukevasti. Teippikiinnitys pitää suojat paikoillaan. Tippasuojia käytetään yhdessä istuvien alushousujen kanssa. Paras vähäiseen ja kohtalaiseen virtsankarkailuun.

Toiminnallinen inkontinenssi

Tämä on kyvyttömyyttä ehtiä vessaan ajoissa. Syynä voi olla fyysinen tai psyykkinen sairaus. 

Ulosteinkontinenssi

Tämäntyyppinen inkontinenssi on tahatonta ulostamista.

Vaihdevuodet

Ajanjakso, jonka aikana kuukautiset lakkaavat pysyvästi.

Virtsaamisen jälkeinen tiputtelu

Tämä tarkoittaa, että virtsarakko (virtsaputki) ei tyhjene virtsatessa kokonaan, vaan virtsaa valuu vielä virtsaamisen jälkeen. Tämä on yleistä tapauksissa, joissa lantionpohjan lihakset ovat heikentyneet.

Virtsankarkailu

Tunnetaan myös nimityksillä virtsarakon heikkous tai virtsainkontinenssi. Tämä tarkoittaa, että henkilön on vaikea hallita virtsarakkoaan. Seurauksena voi olla virtsankarkailu.

Virtsarakon neurologinen toimintahäiriö

Sairauden aiheuttama hermojen vaurioituminen voi vaikuttaa tapaan, jolla aivot ja virtsarakko kommunikoivat. Tämä aiheuttaa kyvyttömyyttä hallita virtsarakkoa tai sen täydellistä tyhjenemistä.

Vuodesuojat

Vuodesuojat ovat isoja imukykyisiä suojia. Ne on suunniteltu suojaamaan pintoja, joilla istutaan tai maataan, kuten vuoteet, tuolit ja muut huonekalut. TENA Bed Vuodesuojia on erikokoisia ja -tyylisiä.

Ylivuotoinkontinenssi

Tämä on jatkuva tai ajoittainen virtsasuihku, jonka aiheuttaa yleensä tukkeuma tai hermovaurio. Ylivuotoinkontinenssia esiintyy, kun virtsarakkoa ei saada tyhjenemään kokonaan ja se täyttyy jäljelle jääneestä virtsasta.