Unohtelu ja inkontinenssi

Muistiongelmat

Onko ikäihmisellä, josta huolehdit, muistiongelmia? Onko hän ehkä jopa sekava ja toimii järjenvastaisesti? Jos läheiselläsi on kyseisiä ongelmia, onneksi voit auttaa ja tukea häntä monella tavalla. 
 
Jotta voisit hoitaa läheistäsi mahdollisimman hyvin, on hyvä ymmärtää hänen yleistä mielenterveyttään. Hoitaminen ei välttämättä ole niin suoraviivaista kuin toivoisit, vaan se riippuu siitä, kuinka tietoinen läheisesi on omasta tilastaan. Jos hänellä on dementia tai Alzheimerin tauti, toivot ehkä, että joku auttaa sinua läheisesi puhtaana pitämisessä ja hänen suojiensa vaihdossa.
 
Löydät alta muutamia vinkkejä, joiden avulla voit auttaa läheistä, joka ei pysty ajattelemaan tai ilmaisemaan itseään selkeästi.
Merkkien tunnistaminen
Hoidossasi olevalla henkilöllä voi esiintyä merkkejä siitä, että hän haluaa mennä vessaan. Hän voi esimerkiksi olla levoton, nykiä vaatteitaan tai nousta seisomaan ja istuutua vuoronperään. Yritä pitää häntä silmällä tarkasti ja usein. Tutustu hänen käytökseensä, jotta pystyt huomaamaan, kun hän tarvitsee apuasi.
Säännöllisten tapojen muodostaminen
On tärkeää olla valmistautunut, kun läheisesi on päästävä vessaan. Näin hän pysyy rauhallisena ja tuntee olonsa mukavaksi. Myös sinun roolisi hoitajana helpottuu. Oikeiden inkontinenssituotteiden valinnasta on hyvä aloittaa. Myös läheisesi kannustaminen säännöllisiin wc-rutiineihin helpottaa arkea. Kun opit havaitsemaan, milloin läheisesi on päästävä vessaan, autat häntä säilyttämään itsetuntonsa.
Suunnittele etukäteen
Kun pidät oikeita tuotteita saatavilla, läheisen hoitaminen on paljon helpompaa. Jos olet hyvin valmistautunut, voit paremmin auttaa läheistäsi tuntemaan olonsa puhtaaksi ja miellyttäväksi. Pidä saatavilla pakkaus, jossa on inkontinenssituotteita, pyyhkeitä, suljettavia pusseja ja vaihtovaatteet. Näin pystyt auttamaan läheistäsi aina tarpeen tullen. Jos aiot viedä läheisesi päiväretkelle, muista suunnitella etukäteen, mitä käymälöitä hän voi käyttää sekä missä suojien vaihto ja puhdistautuminen onnistuu.
Avun tarjoaminen
Jos läheiselläsi on pidemmälle edennyt inkontinenssin muoto, voit auttaa häntä, kun hänen on käytävä vessassa. Kannusta häntä siirtymään vessaan sinun avullasi. Arvioi asiaa ja yritä löytää parhaat ajat, jotta vessaanmeno onnistuisi tarpeen vaatiessa. Kun ajat ovat löytyneet, noudata suunnitelmaa ja saata läheisesi vessaan joka päivä samoihin aikoihin.
 
Tästä voi olla apua säännöllisten tapojen muodostamisessa ja mahdollisesti myös inkontinenssitapahtumien vähentämisessä.