Ikääntyminen ja liikuntakyky

Liikuntakyvyn ylläpitäminen

On hienoa, jos iäkäs läheisesi pääsee vielä liikkumaan. Se tarkoittaa, että hän on vielä jokseenkin itsenäinen ja voi esimerkiksi mennä itse vessaan. Yritä siis pitää hänet liikuntakykyisenä mahdollisimman pitkään ja tue hänen arvokkuuttaan.
 
Toisaalta ikä saattaa tehdä tehtävänsä hänen kehossaan. On luonnollista, että lihakset ja nivelet heikkenevät vanhetessa. Myös koordinaatio ja tasapaino voivat heikentyä. Kaikki tämä tarkoittaa, että liikkuminen ei enää onnistu samoin kuin ennen. Jos tämä pätee läheisesi kohdalla, voit auttaa häntä monellakin tavalla.  
 
Kuinka voit auttaa läheistäsi pysymään liikuntakykyisenä? Eräs tapa on rohkaista häntä kuntoilemaan säännöllisesti. Liike ja kuntoilu vahvistavat lihaksia ja luustoa. Ne auttavat myös vähentämään tasapaino-ongelmia. Läheisesi on kuitenkin liikuttava varoen. Onkin hyvä, jos sinä, joku ystävä tai sosiaalityöntekijä voi kuntoilla hänen kanssaan.
 
Autat liikuntakyvyn ylläpitämisessä myös varmistamalla, että läheisesi kotiympäristössä on turvallista liikkua. Iäkkään henkilön hauraat luut katkeavat helposti kaatuessa. Kaatuminen voi myös murtaa hänen itseluottamuksensa, jota pystyssä pysymiseen tarvitaan. Yritä siis tehdä liukastumisesta tai kompastumisesta mahdotonta.
Kun läheisesi ei pääse liikkumaan
Liikkuminen voi olla läheisellesi aina vain vaikeampaa. Joudut ehkä auttamaan häntä toimissa, joista hän on aiemmin suoriutunut helposti itse. Tällaisia toimia voivat olla esimerkiksi vuoteesta nouseminen, pukeutuminen tai vessassa käyminen.
Miten autan
Hoitajana sinä voit auttaa läheistäsi liikkumaan ja säilyttämään liikuntakykyään edes jossain määrin. Jos hän ei pääse itse helposti liikkumaan, sinä voit tehdä tarpeelliset toimet. 
 
Varmista, että: 
  • kotona on turvallista liikkua – katso Ikäihmiset ja kodin turvallisuus
  • läheisesi tietää, miten hän pääsee vessaan itse; tai jos hän ei pysty tähän, muistuta häntä pyytämään sinua avuksi;
  • läheisesi tietää, missä sinä olet ja keneen hänen on otettava yhteyttä ongelmatapauksissa; 
  • läheiselläsi on saatavillaan matkapuhelin tai jokin muu laite, jolla hän voi ongelmatapauksissa soittaa/hälyttää apua.
Alla on lisävinkkejä hoidettavasi auttamiseen, olipa hän liikuntakyvytön tai osittain liikuntakykyinen.
Yrittäkää päästä yhteisymmärrykseen
Meistä useimmat haluavat pitää wc:ssä asioimisen yksityisasiana. Läheisellesi voi myös olla hankalaa kertoa, milloin hänen on päästävä vessaan. On siis tärkeää löytää hänelle oikea tapa kertoa, milloin hän on apusi tarpeessa – lause tai ele, joka ei loukkaa hänen tunteitaan.
Vähennä inkontinenssitapahtumia
Voit auttaa hoidettavaasi tuntemaan olonsa itsevarmemmaksi estämällä inkontinenssivahingot. Yritä kannustaa läheistäsi käymään vessassa samoihin aikoihin päivittäin. Näin hänelle muodostuu tapa, jolla voidaan vähentää pidätyskykyyn liittyviä vahinkoja. 

Jos läheiselläsi on vaikeuksia ehtiä vessaan ajoissa, harkitse hävitettävien inkontinenssituotteiden käyttämistä. Jokainen tilanne on erilainen. Käytä siksi TENA-tuotehakua, jonka avulla löydät läheisellesi juuri oikean inkontinenssituotteen sopivalla imukyvyllä. 

Saat lisätietoja TENAn eduista täältä: TENAn hyödyt.