Läheiseni tarvitsee vain vähän apua

Läheisesi fyysinen tila vaikuttaa siihen, mitä sinun on tehtävä hoitaaksesi ja tukeaksesi häntä oikealla tavalla.
 
Tämä osio on tarkoitettu sinulle, jos läheisesi on liikuntakykyinen ja suoriutuu päivän rutiineista melkein itsenäisesti tai vain vähäisellä avustuksella. Saat täältä käytännön vinkkejä, joiden avulla pidät huolta läheisestäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Hyvään hygieniaan kannustaminen

Henkilökohtaisen hygienian hoito on meistä jokaiselle tärkeä päivittäinen rutiini. Ehkäpä läheisesi pystyy huolehtimaan itsestään ja peseytymään ilman apuasi. Tai ehkä hän tarvitsee vain vähän apuasi. Hyvä, jos tilanne on tämä. Yritä kannustaa häntä jatkamaan peseytymistä itsenäisesti mahdollisimman pitkään. Kannattaa ehkä silti tarkistaa silloin tällöin, tarvitseeko läheisesi apua.

Ikääntyvä iho tarvitsee erityishoitoa

Olet mahdollisesti huomannut, että iän myötä myös iho vanhenee ja muuttuu herkemmäksi. Siksi ikäihmiset tarvitsevat erityisen hygieniarutiinin, joka on suunniteltu heidän herkkää ihoaan silmällä pitäen. Erityinen hygieniarutiini on tarpeen erityisesti inkontinenssin yhteydessä, sillä virtsa ja uloste ärsyttävät ja vahingoittavat ihoa. Hellävarainen puhdistaminen ja suojaaminen auttavat ehkäisemään ihoärsytystä ja infektioita. On siis hyvä, jos läheiselläsi on juuri hänen herkkää ihoaan varten suunniteltu hygieniarutiini. Sen avulla läheisesi tuntee olonsa puhtaaksi, mukavaksi, raikkaaksi ja terveeksi. Tämä puolestaan voi kohottaa hänen itsetuntoaan. 
 
Ihonhoitoon kuuluu kolme vaihetta: puhdistaminen, hoitaminen ja suojaaminen. Löydät näiden kolmen vaiheen suorittamiseen juuri herkkää, ikääntyvää ihoa varten suunnitellut tuotteet tutustumalla TENA Ihonhoitotuotteisiin.

Inkontinenssituotteet

Jos läheisesi pystyy pukeutumaan itse, hän pystyy luultavasti käsittelemään itse myös inkontinenssisuojiaan. Tämä on erittäin helppoa, varsinkin jos hänen käytössään on kertakäyttöisten suojaavien alushousujen tai inkohousujen kaltainen helppokäyttöinen tuote. TENA Pants on yhtä helppo pukea päälle kuin tavalliset alushousut. Ne auttavat läheistäsi pysymään itsenäisenä ja säilyttämään arvokkuutensa. Samalla ne suojaavat luotettavasti virtsankarkailulta.  
 
TENA-tuotehaun avulla löydät läheisellesi juuri oikean inkontinenssituotteen sopivalla imukyvyllä. 
 
 
Löydät lisätietoja TENA-tuotevalikoimasta täältä: TENA-tuotteet.

Auta läheistäsi pysymään turvassa

Läheisesi saattaa olla melko itsenäinen eikä tarvitse paljoakaan apua. Silti on tärkeää muistaa, että ikäihmisen luut ovat hauraat. Pienikin onnettomuus tai kaatuminen voi aiheuttaa vamman ja tehdä hänestä liikuntakyvyttömän. Auta siis ehkäisemään vammat ja yritä tehdä hänen kodistaan tai omasta kodistasi mahdollisimman turvallinen liikkumisen kannalta.

Apua ruokavalioon ja nesteen nauttimiseen

Läheisesi saattaa haluta juoda vähemmän pelätessään, että mitä enemmän hän juo, sitä useammin hän joutuu käymään vessassa. Liian vähäinen juominen voi kuitenkin johtaa virtsan liialliseen väkevöitymiseen. Tämä voi olla terveysriski. Yritä siis kannustaa läheistäsi juomaan normaalisti, aina kun hänellä on jano. 
 
Voit varmistaa hyvän, ravitsevan ruokavalion noudattamisen syömällä itse läheisesi kanssa. Ateriointi on kuitenkin muutakin kuin vain ravinnon nauttimista. Sen aikana voi myös seurustella, keskustella, kertoa tarinoita ja pitää hauskaa. Miksipä et kutsuisi muita perheenjäseniä ja ystäviä syömään kanssanne? Seurustelu pitää läheisesi yhteydessä toisiin ihmisiin. Kerromme tästä tärkeästä elämänalueesta tarkemmin alla.   

Yhteenkuulumisen tunne

Myöhemmälläkin iällä haluamme yhä, että joku pitää kädestä kiinni, hieroo hartioita tai halaa lämpimästi. Tästä tulee vielä tärkeämpää, jos suurin osa ajasta kuluu yksin ollessa. 
 
Kokeneet hoitajat kertovat, että jopa pienten asioiden tekeminen yhdessä – vaikka ne vaikuttaisivat miten vähäpätöisiltä – voi piristää läheisesi päivää.

Etsi ihmisiä tueksesi

Kokeneet hoitajat suosittelevat etsimään toisia ihmisiä avuksi läheisen hoitamiseen. Voit pyytää apua perheenjäseniltä, ystäviltä tai kunnan tai valtion sosiaalipalveluista. Muista pitää myös itsestäsi huolta ja pyytää apua kun tarvitset sitä