Nainen ottaa pyykkejä pesukoneesta ja ojentaa ne äidilleen.

Hygieniaopas omaishoitajille

Yksi omaishoidon pelottavimmista puolista on hygieniasta huolehtiminen. Läheisen auttaminen perushygienian hoidossa on äärimmäisen tärkeää hänen terveytensä ja hyvinvointinsa ylläpitämiseksi.

Yksi omaishoidon pelottavimmista puolista on hygieniasta huolehtiminen. Läheisen auttaminen perushygienian hoidossa on äärimmäisen tärkeää hänen terveytensä ja hyvinvointinsa ylläpitämiseksi.

Lähes kaksi viidestä henkilöstä ei tiedä, mistä saa tukea tai neuvoja, jos ryhtyy omaishoitajaksi.1 Tältä pohjalta laadimme tämän oppaan omaishoitajien avuksi, jotta läheisen henkilökohtaisen hoidon ja hygienian perusasiat onnistuisivat itsevarmasti.

Mitä henkilökohtainen hoito tarkoittaa?

Henkilökohtainen hoito on eräs hoitamisen näkökohta, johon sisältyy kaikki luonteeltaan henkilökohtainen. Se saattaa tarkoittaa päivittäisiä tehtäviä, jotka auttavat hygienian ylläpidossa – esimerkiksi kylpeminen ja suihkussa käyminen, voiteiden ja emulsioiden levittäminen tai hiusten kampaaminen ja parranajo.

WC-käynneissä avustaminen on usein omaishoitajan keskeisin tehtävä. Siihen saattaa sisältyä:

 • läheisen auttaminen WC:hen, kun hänen on sinne päästävä
 • läheisen avustaminen yö- tai alusastian käytössä
 • inkontinenssisuojien vaihtaminen
 • intiimialueiden puhdistaminen
 • intiimialueiden ihon pitäminen terveenä käyttäen suojavoiteita tai pehmentäjiä

Teidän kahden välisen luottamuksen ylläpitämiseksi on tärkeää opetella tietämään, mistä läheisesi pitää ja ei pidä. Yritä aina olla tyyni ja tahdikas auttaessasi WC-käynneissä. Näin autat läheistäsi säilyttämään arvokkuutensa ja itsetuntonsa.

Näin laadit suunnitelman hygieniatoimille

Laadittaessa hygieniasuunnitelmaa läheiselle huomioon on otettava esimerkiksi WC-käynnit, suihkussa käyminen, hampaiden tai hammasproteesien peseminen, hiustenhoito, parranajo ja kynsien hoito.

Monet ihmiset haluavat säilyttää itsenäisyyden tunteen henkilökohtaisen hoidon ja hygienian suhteen. Jotkut tarvitsevat vain yksinkertaisen muistutuksen, siinä missä toiset saattavat vaatia hieman apua haastaviksi kokemiensa toimien kanssa. Jotkut taas ovat täysin avusta riippuvaisia. Yritä ottaa selville läheisesi mieltymykset ja räätälöidä hygieniasuunnitelma hänen tarpeittensa, tottumustensa, kykyjensä ja toiveittensa mukaan. Näiden kysymysten pohtiminen voi auttaa:

 • Kuinka usein läheisesi haluaa käydä suihkussa tai kylvyssä?
 • Kuinka usein hän haluaa pestä hiuksensa?
 • Peseytyykö hän mieluummin aamulla vai illalla?
 • Mitä tuotteita hän mieluiten käyttää?
 • Onko hänellä tuoteallergioita?

Saat ehkä asiat paremmin järjestykseen laatimalla työlistan, joka sisältää henkilökohtaisen hoidon tehtävät, niiden suorittamisajat ja käytettävät tuotteet.

Chloe, sisarensa Phoeben omaishoitaja

Chloe

”Tiedän voivani lohduttaa häntä. Muut eivät ehkä siihen pysty, mutta minä tiedän, että voin saada hänet tuntemaan olonsa paremmaksi.”

Sisarensa Phoeben omaishoitaja

Näin luot luottamuksen ilmapiirin

Luottamuksen ilmapiirin luominen on välttämätöntä avustettaessa toista henkilöä henkilökohtaisen hygienian hoidossa. Kokeile näitä kuutta vinkkiä:

 • pidä yllä katsekontaktia ja kuuntele henkilön tarpeita
 • tarkkaile avustettavan kehonkieltä
 • kannusta mahdollisuuksien mukaan itsenäiseen toimintaan
 • ylläpidä arvokkuutta ja suojaa aina avustettavan yksityisyyttä
 • seuraa avustettavan esimerkkiä
 • kerro tarkalleen, mitä aiot tehdä
 • ole tyyni ja kärsivällinen

Vinkkejä WC-käynneissä avustamiseen

Tässä on joitakin vinkkejä, jotka saattavat helpottaa WC-käynneissä avustamista:

 • Virtsarakon ja suolen tyhjentäminen kokonaan on helpompaa, kun nojaa WC-istuimella eteenpäin jalat tukevasti lattialla.
 • Älä kiirehdi. Ikäihmiset saattavat tarvita pidemmän ajan virtsarakon tyhjentämiseen kokonaan.
 • Säännölliset rutiinit ovat hyviä, mutta on oltava myös joustava ja varmistettava, että apua on saatavilla tarpeen mukaan.
 • Pidä WC-käynnit aikataulujen mukaisina (jos käynti jää väliin, vahingon riski lisääntyy).
 • Tee WC-istuimesta mukavampi pehmeällä tyynyrenkaalla.
 • Pidä WC puhtaana ja siistinä sekä hygieniatuotteet helposti saatavilla.
 • Varmista, että läheisesi vaatteet ovat mukavia ja helposti puettavia ja riisuttavia. TENA Pants voivat olla avuksi läheisesi itsenäisyyden ylläpitämisessä.
Lähikuva inkontinenssisuojasta ikäihmisen vyötärön ympärillä.

Näin autat läheistäsi vaihtamaan inkontinenssituotteet

Jos autat läheistäsi inkontinenssituotteen vaihtamisessa, yritä tehdä tämä lempeästi ja häntä kunnioittaen. Kun tiedät, miten tuote vaihdetaan oikeaoppisesti, prosessi on nopeampi ja sujuvampi. Valitse kooltaan, tyypiltään ja imukyvyltään oikeat tuotteet ehkäistäksesi reunavuotoja.

Voit käyttää eri tuotteita eri vuorokaudenaikaan ja eri toimissa. Muista valita oikea tuote, jotta läheisesi olo pysyy mukavana ja vuotosuoja on mahdollisimman hyvä. Käytitpä mitä tuotetta hyvänsä, voit aina katsoa neuvoa TENAn ohjeista, joihin sisältyy video-ohjeita ja oppaita. Niissä kerrotaan, miten tuotteiden vaihtaminen sujuu mukavasti.

Kädet puristamassa ihovoidetta putkilosta.

Näin autat läheistäsi puhdistautumaan, jos hänelle on sattunut vahinko

Jos läheisellesi sattuu vahinko, rauhoittele häntä toteamalla, että näin voi sattua kenelle tahansa ja ettei sitä tarvitse häpeillä. Poista sitten inkontinenssituote, puhdista iho hellävaraisella puhdistusaineella ja kuivaa iho perusteellisesti ennen uuden tuotteen pukemista. Herkkä, hauras iho saa lisäsuojaa TENA Barrier Cream Suojavoiteesta, joka on mainio tuote suojanvaihdon yhteyteen. Se auttaa ehkäisemään iho-ongelmia, kuten ihottumaa, kuivuutta ja infektioita. Tämän lisäksi se saa läheisesi tuntemaan olonsa mukavaksi.

Jos lähdette yhdessä ulos, muista pakata mukaan pyyhkeitä, vara-alusvaatteet ja mahdollisesti tarvittavat inkontinenssituotteet.

Omaishoitaja auttaa ikäihmistä puhdistamaan jalkansa suihkussa.

Näin autat läheistäsi käymään suihkussa tai kylvyssä

Jos autat läheistäsi käymään suihkussa tai kylvyssä, aloita valitsemalla oikea tuote hänen ihonsa herkkyyden mukaan. Tarkista ennen ylävartalon pesemisen aloittamista, että vesi on alavartalolle mukavan lämpöistä. Jos läheisesi ei pääse liikkumaan juuri lainkaan, kannattaa pesu suorittaa vuoteessa. Käytä pesutuotteita, joiden kanssa et tarvitse vettä, kuten TENA Wet Wash Glove Kosteaa pesukinnasta tai TENA Wet Wipes Kosteaa pyyhettä, jotka ovat helppokäyttöisiä sekä kosteuttavat ja suojaavat ihoa.

Hymyilevä nuori nainen auttaa nauravaa teini-ikäistä sisartaan harjaamaan hampaitaan.

Näin autat läheistäsi suuhygienian hoidossa

Suuhygienia, mukaan lukien hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö, on tärkeää suuongelmien ehkäisyssä. Helpoin tapa tukea toisen suuhygieniaa on pyytää häntä istuutumaan tuolille ja seistä hänen takanaan päätä tukien. Kun asento on mukava, voit aloittaa hänen hampaittensa harjaamisen. Muista myös tarkistaa ikenet säännöllisesti, jotta huomaat värimuutokset, turvotuksen tai verenvuodot (ja toimi ongelmatilanteen mukaisesti).

Nainen levittää kosteusvoidetta pyörätuolissa istuvan aviomiehensä ylävartaloon.

Näin suojaat läheisesi ihoa

Me kaikki tarvitsemme terveen ihon – tyytyväisyys ja mukavuus perustuvat siihen. Vanhetessa myös iho vanhenee ja menettää rasvaa. Siitä saattaa tulla hauras, kuiva ja alttiimpi vaurioille. Päivittäisen kosteutusrutiinin käyttöönottaminen auttaa pitämään ihon pehmeänä ja sileänä. TENA ProSkin Body Lotion Kosteusemulsion kaltaisen hoitavan voiteen säännöllinen käyttö voi tehdä ihmeitä kuivalle, herkälle tai kutiavalle iholle.

Intiimialueen ihoa hoidettaessa on tärkeää ylläpitää oikeita WC-käynti- ja ihonhoitorutiineja, jotta iho pysyisi terveenä. Jos intiimialue altistuu ulosteelle, pitää uloste poistaa nopeasti ihon pitämiseksi terveenä. Säännölliset WC-käynnit auttavat pitämään suolen ja virtsarakon toiminnan kunnossa.

Voit ehkäistä herkän intiimialueen iho-ongelmia puhdistamalla ihon päivittäin hellävaraisella puhdistusaineella, käyttämällä inkontinenssituotteiden oikeaa imukykyä, välttämällä intiimialueen hankautumista ja käyttämällä suojavoidetta ihon suojana.

TENA-CGR-No-Love-Like-It-HygieneGuideForCarers-Product-Facts-Icon-64x64.png

Tavallisella saippualla ja vedellä peseminen voi kuivattaa ihoa. Kokeile sen sijaa TENA Wash Cream Pesuvoidetta.

TENA Wash Cream Pesuvoide
TENA-CGR-No-Love-Like-It-HygieneGuideForCarers-Product-Facts-Icon-64x64.png

Valitse aina sekä kooltaan että imukyvyltään oikea tuote, joka sopii läheisesi yksilöllisiin tarpeisiin.

TENA-CGR-No-Love-Like-It-HygieneGuideForCarers-Product-Facts-Icon-64x64.png

Käytä pyykinpesuun hajusteetonta pesuainetta pitääksesi huolta läheisesi ihosta.

Näin ehkäiset inkontinenssiin liittyvää ihotulehdusta

Inkontinenssiin liittyvää ihotulehdusta esiintyy, kun intiimialueen iho tulehtuu pitkäaikaisen virtsalle ja ulosteelle altistumisen takia. Virtsa ja uloste nostavat pH:ta, mikä puolestaan lisää ihon läpäisevyyttä vaurioittaen sen luonnollista suojaa ja tehden siitä infektioalttiimman.

Tästä oppaasta saat lisätietoa inkontinenssiin liittyvästä ihotulehduksesta.

Nainen keskustelee äitinsä kanssa heidän poistuessaan kotoa.

Näin pysytte molemmat terveinä

Hyvän henkilökohtaisen hygienian ylläpitäminen auttaa pitämään teidät molemmat terveinä. Muista aina pestä kätesi ennen läheisesi avustamista ruokailussa ja sen jälkeen, ja auta myös läheistäsi puhdistamaan kätensä. Hyvä käsihygienia on elintärkeää myös WC-rutiineissa autettaessa. Pese kädet käsisaippualla ennen kuin autat läheisesi WC:hen ja hänen inkontinenssituotteensa vaihtamisen jälkeen. Desinfiointiaine on hyvä ottaa mukaan ulos lähdettäessä.

Hygieniatuotteiden ostoslista omaishoitajalle

Käytä tätä kätevää tuotelistaa apuna läheisesi hoidossa ja henkilökohtaisen hygienian ylläpidossa:

Hyvä olla: kylpyvisiiri, ilmatäytteinen hiustenpesuallas.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viitteet

1. TENAn globaali tutkimus väestön asenteista ja tietoisuudesta omaishoitoa kohtaan. Heinäkuu 2022, Puola, Kanada, Ranska, Iso-Britannia, Yhdysvallat. Kussakin maassa haastateltiin yli 1 000 miestä ja naista (yli 18).