Ihon terveys

Ikäihmisen ihon terveys

Voit auttaa pitämään läheisesi ihon terveenä ja vähentämään ihovaurioita. Ehkä oletkin jo löytänyt hänen ihonsa kunnolle ja herkkyydelle sopivan ihonhoitorutiinin. Saatat joka tapauksessa hyötyä herkän ihon hoitoa koskevasta lisätiedosta.

Miten iho muuttuu

Olet ehkä huomannut, miten läheisesi iho on muuttunut vuosien mittaan. Ikääntymisen myötä iho menettää luonnollisesti rasvaa eikä ole enää yhtä sileä kuin aiemmin. Se ohenee ja heikentyy. Naarmut, haavat tai kuhmut paranevat ehkä hitaammin. 
 
Erilaiset tekijät voivat vaurioittaa ihoa pitkällä aikavälillä:
 
  • sairaudet
  • tupakointi 
  • kuiva ilma
  • liian vähäinen juominen
  • stressi
  • vuosia jatkunut ruskettuminen
  • ihon tilan muutokset voivat johtua myös huonosta ravinnosta
Iän myötä iho myös tuottaa vähemmän luonnollisia suojaöljyjään. Tämä voi aiheuttaa ryppyjä, kuivuutta ja maksaläiskiä. 
 
Kaikki nämä tekijät voivat vaurioittaa ikäihmisen ihoa. Siksi sinun on suojattava läheisesi ihoa inkontinenssilta mahdollisimman hyvin. Muuten virtsa ja/tai ulosteet voivat vaurioittaa ihoa. Eniten suojaa kaipaavat alueet sijaitsevat lähellä lanteita ja sukupuolielimiä sekä lantion ja peräaukon välillä (perineaalialueen iho).

Herkän ihon suojaaminen

Inkontinenssista kärsivillä ikäihmisillä sangen yleinen ihosairaus on inkontinenssiin liittyvä ihotulehdus. Sitä kutsutaan perineaalidermatiitiksi ja se aiheuttaa epämiellyttävää ihoärsytystä. Sitä esiintyy, kun iho on liikaa kosketuksissa kosteuden sekä virtsan ja ulosteen kemikaalien kanssa. Iho ärsyyntyy ja vaurioituu. 
 
Hyvä uutinen on, että sinä voit suojata läheistäsi tältä ongelmalta. Tai, jos läheiselläsi on jo tämä vaiva, voit parantaa tilannetta ja hänen oloaan.

Oikeiden tuotteiden löytäminen

Kun läheisellesi sattuu vahinko, käytä hänen puhdistamiseensa hellävaraista puhdistusainetta (ei tavallista saippuaa, joka kuivattaa ihoa). Käytä myös kosteusvoidetta ja ihoa suojaavaa voidetta tai suoja-ainetta. TENA Wash Cream Pesuvoide sisältää kaikkia kolmea ainetta. Sen koostumus on suunniteltu erityisesti inkontinenssista kärsivien ikäihmisten ihoa ajatellen. 
 
 
Kun läheisellesi sattuu vahinko, käytä hänen puhdistamiseensa hellävaraista puhdistusainetta (ei tavallista saippuaa, joka kuivattaa ihoa). Käytä myös kosteusvoidetta ja ihoa suojaavaa voidetta tai suoja-ainetta. 
Saatavilla on useita erilaisia tuotteita, joista on vaikea valita oikeat. Esimerkiksi kosteutusvoiteen ja ihoa suojaavan voiteen ero ei ehkä ole aivan selvä. Ymmärrät paremmin erilaisten tuotteiden käyttämisen hyödyt käymällä ihonhoitosivullamme [LINKKI]. Näin löydät läheisesi erityisvaatimusten mukaiset oikeat tuotteet.

Muita hyödyllisiä vinkkejä

Saat lisää vinkkejä, joiden avulla pidät läheisesi intiimialueen (perineaalialueen) ihon terveenä lataamalla hygieniarutiinimme (PDF).