Miten kikattaessa esiintyvän virtsankarkailun saa lopetettua?

Kikatusinkontinenssi tarkoittaa virtsarakon tahatonta tyhjenemistä vasteena kikatukselle tai nauramiselle

Tätä tilaa esiintyy yleensä nuorilla ihmisillä, etenkin tytöillä, eikä tässä vaiheessa esiintyvän kikatusinkontinenssin syitä ole kyetty määrittämään eikä hoitoja ole tällä hetkellä saatavilla.
 
Voit kuitenkin tehdä jotain virtsarakon hallitsemiseksi:
 
  • Ota käyttöön aikataulu, jonka mukaan tyhjennät virtsarakon muutaman tunnin välein
  • ”Kuuntele” virtsarakkoa ja käy WC:ssä tarpeen mukaan
  • Muista tyhjentää virtsarakko kokonaan WC:ssä käydessäsi
  • Vältä juomia, jotka saattavat ärsyttää virtsarakkoa, eli sitrusmehuja, kofeiinipitoisia juomia ja limonadeja
  • Yritä muistaa ulostaa säännöllisesti ummetuksen estämiseksi
  • Suunnittele etukäteen ja tyhjennä virtsarakko ennen tilannetta, jossa todennäköisesti kikatat – esimerkiksi ystäviä tavatessasi
 
Kikatusinkontinenssissa voi olla avuksi tekniikka, jossa vahvistetaan lantionpohjan lihaksia, jotta virtsarakko saadaan nopeasti hallintaan ja rakon tyhjeneminen lopetettua.
 
Miten tämä tekniikka toimii? supistuvat aktiivisesti naurettaessa, yskittäessä, nostettaessa jotain tai aivastettaessa, jolloin ne auttavat ehkäisemään mahdollista virtsankarkailua. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen saattaa vahvistaa niitä, jolloin ne tukevat kunnolla virtsarakkoa.
 
Tämä parantaa virtsarakon hallintaa ja auttaa lopettamaan virtsan virtaamisen. Lantionpohjan lihakset toimivat kehon kaikkien muiden lihasten tapaan: mitä useammin harjoitat niitä, sitä vahvemmat ne ovat

Pikkulasten kikatusinkontinenssi

Tämäntyyppistä inkontinenssia esiintyy yleensä 5–7-vuotiailla. Oireet heikkenevät useimmissa tapauksissa iän myötä, joten asia ratkeaa itsestään.

Onko yleistä, että virtsaa karkailee nauraessa?

Kikatusinkontinenssia esiintyy lähes pelkästään naisilla, pääasiassa nuorilla tytöillä, mutta se saattaa – tosin harvemmin – olla myös poikien ongelma. Koska nauraminen laukaisee kikatusinkontinenssin, lasten virtsarakko toimii yleensä muuten aivan normaalisti.

Mitkä ovat parhaat suojat kikatusinkontinenssiin?

Kikatusinkontinenssin vaikeusaste vaihtelee henkilöstä toiseen. Virtsarakko saattaa tyhjentyä kokonaan tai vain osittain – tämä tarkoittaa, että tarvittavan inkontinenssisuojan tyyppi riippuu henkilön tarpeista.
 
Odottamattomiin pisaroihin soveltuu TENA Lights -valikoimamme, jonka suojat ovat yhtä pieniä kuin pikkuhousunsuojat, mutta antavat aivan eritasoisen itsevarmuuden. Ne on suunniteltu nimenomaan imemään odottamattomat pisarat nopeammin kuin tavallinen pikkuhousunsuoja – ja olo on raikas ja kuiva.