Miten raskaus voi vaikuttaa virtsarakkoon – virtsankarkailu raskaana

Mitä on odotettavissa, kun olet raskaana

Oletko huomannut, että sinun on juostava yhtäkkiä vessaan viiden minuutin välein ja että virtsaa vuotaa vähän joka kerta yskäistessäsi? Se tarkoittaa, että raskaus on saanut otteen virtsarakostasi. raskaana on täysin normaalia, eikä siitä yleensä tarvitse huolestua.
 
Lukemalla tämän artikkelin saat tietää: 
  • että jotkin hormonit saattavat heikentää lantionpohjan lihaksia ja vaikuttaa siten virtsaamisen hallintaan  
  • mitkä TENA-suojat sopivat parhaiten noille odottamattomille pisaroille tai runsaaseen synnytyksenjälkeiseen vuotoon ja miten ilmaisnäyte tilataan  
  • että joka kolmannella yli 35-vuotiaalla naisella* saattaa esiintyä virtsankarkailua ja miten sen kanssa tulee toimeen raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. 

Mitä virtsarakolle tapahtuu raskauden aikana

Raskauden aikana verimäärä lisääntyy entistä enemmän. Tämä puolestaan saa munuaiset tuottamaan enemmän virtsaa, ja niinpä joudut käymään useammin vessassa.
 
Huomaat myös, että virtsaa muodostuu enemmän, koska todennäköisesti juot enemmän, mikä on hyvä asia. Hyvä neuvo aamupahoinvointiin on pitää nesteytys kunnossa ruuan puutteen korvaamiseksi – mutta tämä tietenkin juoksuttaa myös useammin vessaan.
 
Raskauden aikana progesteronin ja relaksiinin kaltaiset hormonit auttavat rentouttamaan ja löystyttämään lihaksia, niveliä ja ligamentteja, jolloin keho joustaa valmistautuen vauvan synnyttämiseen. Myös virtsaamista hallitsevat lihakset heikkenevät, ja siksi yleistyy. 
 
Kohtu laajenee kasvavan vauvan tahtiin, joten kohtu painaa virtsarakkoa raskauden edetessä yhä enemmän, eikä virtsarakko pysty enää laajenemaan yhtä suureksi tuntuessaan jo täydeltä. Mitä suuremmaksi vauva kasvaa, sitä pienemmäksi virtsarakko supistuu. Siksi saattaakin tuntua siltä, että joudut suorastaan asumaan vessassa kolmannen raskauskolmanneksen aikana.
 
Ja vielä: yöllä makuuasennossa sääriin ja jalkateriin kertynyt neste imeytyy takaisin verenkiertoon. Tämä lisää virtsantuotantoa, ja siksi joudut ehkä heräilemään useammin yöllä pissalle.

Mistä virtsankarkailu raskaana johtuu?

Lantionpohjan lihasten pehmeneminen, virtsantuotannon lisääntyminen ajan mittaan, nesteen kertyminen ja lantionpohjaan ja virtsarakkoon kohdistuva lisäpaine voivat heikentää virtsateitä ympäröivää tukea raskauden aikana. Kaikki tämä tarkoittaa, että sinulla saattaa ilmetä vähäistä virtsankarkailua – etenkin nauraessa, yskiessä tai aivastaessa.
 
Jos sinulla esiintyy vähäistä virtsankarkailua raskaana ollessasi, naisille suunnitellut inkontinenssisuojat auttavat: TENA Discreet Ultra Mini -pikkuhousunsuoja antaa kolmitehoisen suojan ohivuotoja, hajuja ja kosteaa tunnetta vastaan ainutlaatuisen microPROTEX™-teknologiansa ansiosta. Se on superimukykyinen ja saman kokoinen kuin kuukautissuojat.
 
Synnyttäminen vaikuttaa myös lantionpohjan lihaksiin, ja siksi synnytyksen jälkeenkin on yleistä. Tämä voi kestää joitakin viikkoja – tai satunnainen vahinko saattaa tapahtua silloin tällöin pidemmän ajan kuluessa. 
 
Jos virtsankarkailu raskauden jälkeen on runsasta, kokeile TENA Discreet Protect+ -suojaa. Se on erittäin imukykyinen ja lukitsee sisälleen hajut ja kosteuden. Ja olo tuntuu kuivalta jopa 12 tunnin ajan. 
 
Kehosi tarvitsee vain jonkin verran aikaa parantumiseen ja sopeutumiseen. Kaikki palaa kyllä ennalleen, ja voit tehdä paljonkin ehkäistäksesi, vähentääksesi ja hallitaksesi oireitasi. Jos olet silti huolissasi, tai jos sinulla on vaikeampia ongelmia, kannattaa aina keskustella asiasta lääkärin kanssa. 

*International Consultation on Incontinence (ICI), julkaisu 2013, Abrams et al. 

Virtsankarkailu raskaana – näin tulet toimeen inkontinenssin kanssa raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

Naisilla esiintyy yleisesti inkontinenssia eli virtsankarkailua raskauden aikana sekä synnytyksen jälkeen – itse asiassa tutkimusten mukaan joka kolmannella yli 35-vuotiaalla naisella esiintyy virtsankarkailua. Odottavilla äideillä esiintyy enemmän oireita kuin missään muussa elämänvaiheessa**.
 
TENA auttaa sinua raskaudenajan ja synnytyksenjälkeisessä matkassa. Saat meiltä käytännön neuvoja virtsankarkailuun raskaana ja synnytyksen jälkeen
 
Meillä on laaja valikoima tuotteita, kuten inkontinenssisuojia naisille, jotka on suunniteltu juuri sinun avuksesi. Voit tutustua koko valikoimaan täällä. Voit myös tilata näytteitä. Ota rohkeasti yhteyttä meihin, jos et löydä itsellesi sopivaa tuotetta.    

**Maailmanlaajuinen tutkimus (FR, UK, MX, CO) Kitchen8, tammikuu 2021