Laskeuma ja inkontinenssi

Jos virtsarakko aiheuttaa virtsaamistarvetta ja/tai rakon tyhjentäminen on vaikeaa tai jos olet huomannut, että emättimestä työntyy ulos jotain kudosta (jonka monet naiset kuvaavat tuntuvan pallolta), saattaa kyseessä olla lantion alueen elinten laskeuma. Jos näin on, et ole yksin.
 
Laskeuma havaittavin oirein tai ilman niitä on yleisempi kuin arvaatkaan. Tässä artikkelissa keskitytään sen kaltaisiin laskeumiin, jotka saattavat aiheuttaa virtsankarkailuongelmia. Tässä muutama seikka, jotka sinun kannattaa tietää. 

Mikä lantion alueen elinten laskeuma on?

Lantio sijaitsee navan alapuolella ja lanteiden välissä. Se sisältää useita elimiä, kuten virtsarakon, kohdunkaulan, suoliston, peräsuolen, virtsaputken, kohdun ja emättimen. Mikä tahansa lantion alueen elin saattaa laskeutua, ja tämä johtuu lantion lihasten heikentymisestä siihen tilaan, etteivät ne enää tue elintä, joka laskeutuu emättimeen. Tämä tuottaa oireen, jossa kudosta työntyy ulos genitaalialueella.
 
Laskeuma on todennäköisempi vanhemmalla iällä. Hyvin tunnettu laskeuman aiheuttaja on synnytys, ja mitä useampi synnytys on takana, sitä suurempi on laskeumavaara. Myös raskaiden esineiden toistuvan nostelun aikaansaama ylirasitus lisää laskeumavaaraa, kuten myös yskimistä tai ummetusta sisältävä pitkäaikainen sairaus. 

Oireet

Laskeuman oireet ovat erilaiset riippuen sen tyypistä ja vaikeusasteesta, ja oireet voivat ilmaantua joko vähitellen tai yhtäkkiä. Kaikkien laskeumien tarkin oire on mahdollisesti aralta tuntuvasta tai verta vuotavasta emättimestä työntyvä kudos. Alla esitetään esimerkkejä erityyppisistä laskeumista ja oireista, joita ne voivat aiheuttaa virtsarakkoon ja suoleen.
 
Rektoseele:
Suolen laskeuma, jossa kudoksen seinämä, joka erottaa peräsuolen emättimestä, heikentyy ja peräsuoleen muodostuu pullistuma, joka pullistuu emätinkanavaa vasten. Tyypillisiä oireita ovat:
  • tunne, ettei suolta saa tyhjennettyä kokonaan
  • paineen tunne lantiossa
  • emättimen sisällä tuntuva pullistuva massa
 
Monissa tapauksissa ”digitaalinen evakuointi” – jossa työnnetään manuaalisesti välilihaa (alue emättimen ja peräsuolen välissä) tai emättimen takaseinämää – saattaa auttaa suolen tyhjentämisessä.
 
Kystoseele:
Kystoseelelaskeuma syntyy, kun virtsarakko laskeutuu alas ja työntyy emättimeen. Tyypillisiä oireita ovat:
  • vaikeus tyhjentää virtsarakkoa kokonaan virtsatessa
  • jatkuva virtsaamistarve
  • emättimen sisällä tuntuva pullistuva massa
 
Kun laskeutunut virtsarakko painaa virtsaputkea, voi tästä aiheutua virtsarakon tyhjennysongelmia ja virtsaamistarvetta. Koska virtsarakko ei tyhjene kokonaan, siitä voi seurata myös virtsatieinfektioita. Oireet eivät usein ole yhtä vaikeita aamuisin, kun keho on ollut vaakatasossa yön ajan. Mutta kun päivän toimet alkavat taas rasittaa lantionpohjaa, oireet palaavat takaisin.
 
Oireet saattavat myös vaihdella tapauskohtaisesti. Kysy aina neuvoa lääketieteen ammattilaiselta, jos tunnet virtsaamistarvetta, sinulla on epäselviä verenvuotoja tai jotakin pullistuu ulos emättimestä. Jos virtsarakon tyhjennysvaikeudet ovat vakavia etkä pysty virtsaamaan, vaikka sinulla onkin virtsaamistarve, saatat tarvita akuutimpaa apua.   

Lantion alueen elimen laskeuman hoito

Ennen kaikkea tarvitaan lääkärintarkastus asianmukaisine testeineen ja selkeä oirekuva, jotta lantion alueen elimen laskeuma saadaan kunnolla diagnosoitua. Diagnoosin jälkeen lääkäri pystyy päättämään sopivan hoidon.
 
Lievä virtsarakon laskeuma, joka ei tuota kipua tai tunnu epämukavalta, ei välttämättä vaadi mitään erityistä lääketieteellistä hoitoa. Raskaiden esineiden nostelua ja ylirasitusta kannattaa silti välttää sekä varmistaa, että ruokavalio sisältää runsaasti kuituja ja nestettä ummetuksen välttämiseksi. Lääkäri saattaa suositella myös laskeumaharjoitteita (lantionpohjan lihasten eli Kegelin harjoituksia), jotka auttavat vahvistamaan lantionpohjan lihaksia ja joita suositellaan ennaltaehkäisevänä toimena kaikille naisille huolimatta siitä, onko heillä laskeumaan liittyviä oireita vai ei.
 
Vaikeammissa tapauksissa saatetaan tarvita hoitoa, joka voidaan toteuttaa sekä kirurgisesti että ei-kirurgisesti (kuten käyttäen pessaaria tai estrogeenikorvaushoitoa). Löydät tarkempaa tietoa näistä hoitomuodoista täältä

Laskeuma ja inkontinenssi

Yksi laskeumaan liittyvistä yleisemmistä komplikaatioista on . Se voi johtua virtsaamista hallitsevien ja elimiä laskeutumasta estävien lantionpohjan lihasten heikentymisestä. Jos kyseessä on suolen laskeuma, saattaa ilmetä suolen tyhjentämisvaikeuksia, ummetusta tai ulosteen karkailua. Alla esitetään laskeuman aiheuttamia virtsarakkoon ja suoleen liittyviä ongelmia.
 
  • Ponnistusinkontinenssissa esiintyy tahatonta virtsakarkailua aivastuksen, nauramisen tai rasituksen (esim. raskaiden esineiden nostamisen) yhteydessä.
  • Pakkoinkontinenssi tarkoittaa äkillistä ja voimakasta virtsaamistarvetta, jota seuraa tahaton .
  • Virtsatieinfektio syntyy, kun bakteerit infektoivat virtsatiet aiheuttaen inkontinenssin, kivuliaan virtsaamisen, verivirtsaisuuden jne. kaltaisia oireita.
  • Ulosteen pidätyskyvyttömyys tarkoittaa sitä, että ulostamisen hallinta on mahdotonta ja ulostetta karkailee. Jos tätä esiintyy rektoseeletyyppisen laskeuman yhteydessä, se johtuu usein ummetuksesta ja suolen tyhjentämisvaikeuksista.
  • Peräaukon laskeuma tarkoittaa tilaa, jossa suoli työntyy ulos peräsuolesta aiheuttaen ulosteinkontinenssia (yleisempi ikäihmisillä).
 
Lue lisää naisten inkontinenssituotteista täältä ja tilaa ilmainen näyte.