Kuusi vinkkiä inkontinenssin hallintaan liikkuessa

tuo mukanaan useita haasteita. Liikunta on yksi näistä. Olipa harrastuksesi joogaaminen, painojen nostelu salilla tai vain juokseminen ulkona, virtsankarkailua voi esiintyä missä ja milloin vain, kaikenikäisillä naisilla. Sinun ei kuitenkaan tarvitse sen takia lopettaa liikuntaharrastustasi.  

Miksi virtsaa karkailee liikkuessa?

juostessa tai muun liikunnan yhteydessä johtuu yleisimmin ponnistusinkontinenssista. Virtsankarkailua esiintyy myös nauraessa, aivastaessa tai yksinkertaisesti seistessä – periaatteessa kaikentyyppisen liikunnan yhteydessä, joka vaatii fyysistä ponnistusta, vaikka tahatontakin. Sitä esiintyy kaikenikäisillä naisilla, mutta yleisimmin synnytyksen jälkeen. Saat tässä muutamia hyödyllisiä vinkkejä liikunnan yhteydessä esiintyvän virtsankarkailun hallintaan, jotta voit pysyä aktiivisena. 
 
1. Vahvista lantionpohjaa Kegelin harjoituksella 
 
Kegelin harjoitus eli lantionpohjan lihasten harjoitukset ovat yksi tehokkaimmista tavoista parantaa ja ylläpitää suoliston ja virtsarakon toimintoja. Heikko lantionpohja voi altistaa ponnistusinkontinenssille liikunnan aikana, mutta jo viisikin minuuttia päivässä Kegelin harjoitusta voi vähentää inkontinenssia merkittävästi. Katso täältä vaiheittainen oppaamme. Tai mikä vielä parempaa: lataa lantionpohjajumppasovelluksemme.  
 
2. Tarkkaile, mitä juot 
 
Nestetasapainon ylläpitäminen on tärkeää, etenkin liikunnan yhteydessä, mutta harkitse silti kofeiinipitoisten juomien (esim. kahvi, limonadi, tee) välttämistä ennen liikuntaa. Kofeiini voi aiheuttaa pakottavia virtsaamistuntemuksia ja siten usein toistuvia WC-käyntejä. 
 
3. Käytä pessaaria tai tamponia 
 
Tamponin käyttäminen tukee virtsaputkea, mikä voi auttaa estämään ponnistusinkontinenssin aiheuttamaa karkailua. Pessaaria käyttävät yleensä naiset, joilla on lantion elimen laskeuma, pitämään laskeumaa paikoillaan. Emättimensisäiset välineet tukevat jossain määrin virtsaputkea ja voivat myös lievittää ponnistusinkontinenssia. 
 
4. Suojaa itseäsi inkontinenssisuojilla tai suojaavilla alushousuilla
 
Sanomattakin on selvää, että jos sinulla esiintyy virtsankarkailua, huomaamattomat inkontinenssituotteemme ovat paras suoja ohivuotojen ja hajun ehkäisyyn. Ja voit taas hölkätä huoletta kilometrikaupalla juoksumatolla. 
 
5. Harjoita virtsarakkoasi
 
Ota virtsarakko hallintaasi äläkä juokse vessaan joka kerran tuntiessasi pissaamistarvetta. Kehon muiden lihasten tapaan myös virtsarakkoa voi harjoittaa. Kokeile venyttää WC-käyntiä edeltävää aikaa ja pyri hitaasti pidempään aikaan.  
 
6. Tyhjennä virtsarakkosi  
 
Jos sinulla esiintyy virtsankarkailua liikunnan aikana, kokeile ottaa tavaksi virtsarakon tyhjentäminen ennen harjoituksen aloittamista. Myös ruuansulatusjärjestelmälle ystävällisen ruuan valitseminen voi auttaa välttämään noloja ilmavaivoja ja olon tuntumista turvonneelta ennen liikuntaa.  

Mitä ikinä teetkin, älä lopeta liikkumista.

Kuten huomaat, virtsankarkailun hallintaan on useita tapoja myös aktiivista elämäntyyliä viettäville. Joitakin tapoja muuttamalla ja suojaavia inkontinenssituotteitamme käyttäen saavutat haluamasi itseluottamuksen ja voit olla oma itsesi.