Nokturia ja virtsankarkailu yöllä

Useimmilla meistä on kokemuksia yöllisestä virtsaamistarpeesta – etenkin vanhemmiten, raskauden aikana tai jos tapana on juoda jotain juuri ennen nukkumaanmenoa. Joidenkin kohdalla virtsaamistarve voi johtaa myös yöaikaiseen karkailuun.

Tiheään WC:ssä käymiseen yöllä (nokturia) on monia syitä. Voit myös tehdä paljon vähentääksesi virtsaamistarvetta. Voit esimerkiksi muuttaa päivittäisiä rutiinejasi unen laadun parantamiseksi tai tehdä joitakin muutoksia juomistapoihin ja -aikoihin. Jos jatkat lukemista, saat lisätietoja tästä sekä myös joitakin vinkkejä siihen, mitä voit tehdä välttääksesi heräämiset yöllä.

Mikä aiheuttaa yöllistä virtsankarkailua?

Iän myötä keho muuttuu, ja siksi tunnemme tarvetta käydä WC:ssä entistä useammin. Toisin sanoen kerta tai kaksi yössä on normaalia. Tähän on useita eri syitä. Nuoremman henkilön virtsarakko pystyy pidättämään jopa puoli litraa virtsaa, mutta ikääntymisen myötä määrä vähenee noin puoleen, kun virtsarakon lihakset menettävät joustavuuttaan. Eräs syy iän myötä ilmenevään pakottavampaan virtsaamistarpeeseen on virtsan konsentroimiskykymme väheneminen. Päivällä ja yöllä muodostuvan virtsan kokonaismäärä ei välttämättä muutu, mutta usein sitä muodostuu yöllä enemmän.

Myös elämäntyyliin liittyvä käyttäytyminen voi vaikuttaa virtsamäärään – esimerkiksi suurten nestemäärien juominen. Myös ruuan jälkeen nautittu kofeiini tai alkoholi voi aiheuttaa yöllistä virtsaamistarvetta.

Nokturiaan liittyvät sairaudet

Sekä sairaudet että lääkkeet voivat aiheuttaa ja lisätä yöllistä virtsaamista. Jos epäilet, että taustalla on sairaus tai että jokin lääke aiheuttaa yöllistä virtsaamista, ota yhteyttä lääkäriin. Joskus näiden haittavaikutusten vähentämiseen riittää yksinkertaisesti lääkkeen ottamisajan muuttaminen.

Joitakin nokturiaan liittyviä lääkkeitä ja diagnooseja:

  • sydän- ja munuaishäiriöt
  • diabetes
  • diureetit

Unettomuus voi aiheuttaa nokturiaa ja yöllistä virtsankarkailua

Virtsaa muodostuu normaalisti enemmän hereillä ollessa, joten jos sairauden takia ei pysty nukkumaan, joutuu käymään WC:ssä useammin yöllä. Monet krooniset sairaudet, esimerkiksi levottomat jalat, uniapnea sekä Alzheimerin tauti ja Parkinsonin tauti, voivat aiheuttaa unettomuutta. Monet krooniset sairaudet voivat myös aiheuttaa epämukavaa oloa tai kipua, ja niinpä mahdollisten taustalla olevien sairauksien hoito ja oikeanlainen kivunhallinta edistää unen saamista ja vähentää virtsantuotantoa yöllä.

Mitä voin tehdä vähentääkseni yöllisten WC-käyntien määrää?

WC-käyntien määrän vähentäminen voi kohentaa yleistä hyvinvointia ja auttaa nukkumaan hyvin.

Näistä voi olla apua:

  • Vältä kahvin, teen ja alkoholin juomista ennen nukkumaanmenoa.
  • Muista käydä WC:ssä ennen nukkumaanmenoa.
  • Yritä rajoittaa nesteen nauttimista kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Jos jalkasi ovat turvoksissa, kompressiosukkien käyttäminen ja jalkojen pitäminen koholla iltapäivällä voi vähentää yöaikaista virtsaamista, sillä se auttaa kehoa käsittelemään jalkoihin kertynyttä nestettä.
  • Herääminen yöllä voi laukaista WC-käynnin tarpeen. Jos kärsit unettomuudesta tai unesi häiriintyy joistakin eri syistä, nokturiaa voi vähentää ratkaisemalla nämä ongelmat.
  • Käytä yökäyttöön tarkoitettua inkontinenssisuojaa, jos vaivanasi on yöllä.